Kira artışında TÜFE sınırı tanınmıyor

Enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, Eylül ayında uygulanacak kira artış oranı netleşti.

Ev sahiplerinin belirlenen zam sınırına uyma konusunda tereddüt yaşadığını gösteriyor. Ev sahiplerinin büyük bir kısmı, yüzde 25 zam sınırını veya TÜFE'ye (Tüketici Fiyat Endeksi) göre belirlenen artış oranlarını dikkate almak yerine, bulundukları semtteki ortalama kira bedellerine odaklanıyor.

Ipsos tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2024 yılının ilk beş ayında yüzde 25 zam sınırı uygulanmasına rağmen, kontratı yenilenen kiracıların sadece yüzde 30'u bu sınırın altında bir artış yaşadı. Temmuz ve Ağustos aylarında, TÜFE’ye göre kira artışlarının yapılmaya başlanmasıyla birlikte, kiracıların yüzde 35’inin kira artışı enflasyon oranının üzerinde gerçekleşti. Ağustos ayı enflasyon rakamlarına göre, Eylül ayında kira kontratlarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 64,91 olarak belirlendi. Ancak araştırma sonuçları, birçok ev sahibinin zam sınırını göz ardı ederek, semtlerindeki ortalama kiralara göre hareket ettiğini ortaya koyuyor.

Araştırma ayrıca, kira zamlarına ilişkin memnuniyetsizliğin sadece kiracılarla sınırlı kalmadığını, ev sahiplerinin de durumdan hoşnut olmadığını gösteriyor. Ev sahiplerinin yüzde 42’si, yüzde 25 zam sınırını ve ardından gelen TÜFE artış oranını uygulamak istemedi. TÜFE oranına rağmen, her üç ev sahibinden ikisi mevcut kiracılarından dolayı maddi kayıp yaşadığını düşünüyor. Emlak uzmanları, kira artış oranları konusundaki tartışmaların bir süre daha devam edeceğini öngörüyor.