Kira zammı sınırlaması devam edecek mi?
Kira fiyatlarına karşı alınacak tedbirler neler? İşte, kiraya yüzde 25 sınırı ve alınacak tedbirler
Kira zammı sınırlaması devam edecek mi? sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren yüzde 25 kira sınırı düzenlemesiyle 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında (1 Temmuz dahil) yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılmayacağı bildirilmişti. Yaşanan kira krizi nedeniyle geçen yıl yasal düzenlemeye gidildi ve kira artışına yüzde 25 zam sınırı düzenlemesi hayata geçmişti. TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, kiraya yüzde 25 zam sınırı ile ilgili "Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi." dedi. Yılmaz, enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyaç kalmayacağını belirtti. İşte, ayrıntılar.
FAHİŞ KONUT VE KİRAYA KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TRT Haber'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:Otomotivde ciddi bir fiyat düşüşü gördük. Konut fiyatları ve kiralar da eski ivmeyi kaybetmiş durumda ancak henüz istediğimiz oranda değil. Daha da aşağıya gelmesi için gayret ediyoruz.Konut konusunda arz yönlü politikalar önemli. Öncelikle konut arzını artırmamız gerekiyor. Son dönemlerde en önemli adımlarımızdan biri kentsel dönüşüm. Bir taraftan talebi kontrol ederken bir yandan da arzı artırıcı politikalarla konut fiyatlarını ve kiralarını kalıcı düşürme gayretindeyiz
KİRADA YÜZDE 25 SINIRI DEVAM EDECEK Mİ?
Kirada yüzde 25 sınırlaması, enflasyonun yüksek olduğu dönemde kiracıyı korumak için aldığımız bir önlemdi. Dolayısıyla enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak.
KİRADA YÜZDE 25 SINIRI NEDİR?
11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25'in üzerinde artış yapılmasının önüne geçilmişti. Resmi Gazete'de yer alan düzenlemede, 1 yıl süreyle 12 aylık TÜFE ortalaması yerine sabit oran uygulanacağı açıklanmıştı. TÜFE, yüzde 25'in altında gerçekleşirse düşük oran geçerli sayılacak. Yüzde 25'lik artışı geçecek şekilde yapılan sözleşmeler geçersiz olacak.