Kiracılar Cumhurbaşkanlığı'ndan yardım istedi:"Bunun bir çaresi olmalı"
Kiracılar ve ev sahipleri arasındaki sorunlar her geçen gün artarken, kiracılardan ev sahiplerine dur deyin isyanı geldi. Binlerce kiracıdan Cumhurbaşkanlığına şikayet yağdı: 'Bunun bir çaresi olmalı'...
2022 yılından itibaren ev sahiplerinin kiraları %25'in üzerinde artıramamasıyla ilgili düzenleme, son aylarda artan kiraya ilişkin uyuşmazlıkları beraberinde getirdi. Bu durumun yargı sistemine ek bir yük getirmesi üzerine hükümet, kira ilişkilerinden kaynaklanan uyuşmazlıklar için önce arabuluculuk sistemini getirmişti. Ancak, bu önlem de sorunu çözemedi ve kiracılar ile ev sahipleri arasındaki anlaşmazlık sosyal medyada geniş bir şekilde dile getirilmeye başlandı.
Binlerce kiracıdan Cumhurbaşkanlığına şikayet yağdı
Yaklaşık 4.000 kiracı, artışı yeterli bulmadığı için kendilerini evden çıkarmayı isteyen ev sahiplerini Şikayetvar sitesi üzerinden Cumhurbaşkanlığı’na şikayet etti. Ev sahipleriyle Technopat adlı sitede mağdur oldukları iddiasında bulunarak, yüzlerce mesaj ile kiracılardan şikayetçi oldu.
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Sosyal Medya ve Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, çözüme kavuşmayan bu sorunun Ekşi Sözlük’ten Şikayet Var’a kadar günlük binlerce tık alan sosyal medya, forum v paylaşım sitelerinde yorum rekoru kırdığını belirtti.
Gün geçtikçe sitelere yenilerinin eklendiğini söyleyen Kızılel, "Toplum olarak sosyal medyayı, amacına uygun olarak kullanmayı öğrendik. Binlerce kişi bu çok bilinen ve ziyaret edilen sosyal medya siteleri ve forumlar üzerinden konunun yetkililerine ulaşabileceklerini biliyorlar ve çok da haklılar" dedi.
Sosyal medya gündemi belirledi
Kızılel şunları aktardı:
Kiracıların o şikayetlerden bazılarışöyle:
''Ev sahiplerine dur deyin''
"2016 yılından beri bu evde oturmaktayım. 480 TL ile girdim, geçen yıl 840 TL kadar oturdum. Ayın 1'inde 2 bin TL yaptı, itiraz ettik kabul etmedi. Bu yıl ise 6 bin istiyor. 2016'da yaptığım 1 yıllık kontrat var, elden verilecek diye yazıyor. Ne yaptıysam banka hesabını vermedi. PTT'den göndereyim dedim almam dedi. Hiç değilse kirayı aldım diye yaz imzala dedim, o da olmadı. Bir ev bulup çıkmak çok masraflı, asgari ücretle olmuyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Bir yol gösterin, bunun da bir çaresi olmalı."
"Yetkililer lütfen, rica ediyorum"
Sayın Yetkililer, lütfen rica ediyorum. Ev sahiplerine bir dur demenizi istiyorum. Ev kiram 3 bin TL iken şimdi 7 bin 500 TL oldu. Üstelik yıllık zam olması gerektiği halde, yılım dolmadan 11. ayda zam yapıldı. Bu haksızlığa, Allah rızası için gerekenin yapılmasını arz ederim.
"Ev sahiplerinin zorbalıklarına son verin"
CİMER şikayet sistemi hata veriyor. Uzun zaman sonra ev sahibini şikayet etmek istedim ancak CİMER'den hata aldım. Lütfen ev sahiplerinin bu tür zorbalıklarına bir son verin. 2 bin 750 TL olan kiram, yeni yıl itibariyle 10 bin TL olarak isteniyor. Pazarlık yaparak 8 bin TL'ye indirdik ancak kış günü ev aramak zorunda kaldık. Lütfen bu duruma sessiz kalmayın ve kiracıların haklarını koruyun.
"Bahaneyle çıkaracağım"
Ev sahiplerinin şikayetleri ise şöyle:
Kiracılar ile yaşlı babam ilgilendi ve hepsi çok ucuza oturuyor. Zam yapmaya çalıştığımızda da ortak bir noktada buluşamıyoruz. İstanbul'un Esenyurt ilçesinde 3 kiracımız var. Kiracıyı ev benim üzerime olduğu için evleneceğim bahanesi ile çıkarmayı planlıyorum. Çıkmadığı durumda da mahkeme yolu ile kendim oturacağım deyip çıkaracağım, gerekirse ceza ödemeye de hazırım. Yeter ki çıksınlar.
"Kiracımızı evden çıkarmak istiyoruz"
Merhaba, bizim bir kiracımız var ve çıkarmak istiyoruz yakın bir zamanda. 1 yıllık sözleşme yaptık ve diğer yıla evi boşaltmasını istiyoruz. Bunu sözlü dile getirdiğimizde "Bunu avukatlarımla konuşursunuz" dedi. Bu durumda biz mi haklıyız? Sonuçta tam 1 yıl önceden haber veriyoruz.