Kiracılara Merkez Bankasından Kira Fiyatlarında Düşüş Müjdesi

TCMB, kira enflasyonunda yavaşlama olduğunu ve fiyatların 2024'te düşebileceğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan son açıklamalara göre, kira enflasyonunda yavaşlama belirtileri görülüyor. Bu durumun, önümüzdeki yıl kiraların düşmesiyle sonuçlanabileceği ifade edildi.

Kira Fiyatlarının Geleceği

17 Kasım'da gerçekleştirilen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrasında, TCMB yetkilileri Ekim ayında sözleşme yenileme oranındaki düşüşün aylık kira enflasyonuna yansımasıyla kiraların düşebileceğini belirttiler. Kasım ayı itibarıyla arz fazlası nedeniyle de fiyatlarda azalma olabileceği kaydedildi.

Yeni Sözleşmelerde Düşüş Oranı

TCMB'nin PÖS mikro verilerine dayanan değerlendirmelerine göre, yeni ve yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranları, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık kira enflasyonunun altında kalıyor. Bu durum, kiralara yapılan artışların azaldığını ve gelecekteki aylık kira enflasyonu üzerinde de yavaşlama etkisi yaratabileceğini göstermekte.

Gıda Enflasyonu Üzerindeki Endişeler

Diğer yandan, TCMB, gıda enflasyonunda artış eğiliminin süreceğine dair uyarılarda bulundu. Özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının artışı, gıda enflasyonu üzerinde yukarı yönlü etkilere yol açabileceği belirtildi.

Fiyatlama Davranışları Üzerine Açıklamalar

TCMB yetkilileri, hizmet sektöründeki fiyatlama davranışlarının enflasyon üzerinde 2025 yılına kadar etkili olacağını vurgularken, bu tür artışların dezanflasyon sürecinde risk unsurları olarak değerlendirildiği ifade edildi.

Sonuç olarak, TCMB kiralardaki enflasyondaki yavaşlamanın olumlu bir gelişme olduğunu bildirse de, gıda enflasyonu ve hizmet sektöründeki fiyat artışlarının devam edeceğini belirtti. Merkez Bankası, enflasyonun kontrol altına alınması için çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğini açıkladı.