Kiracıları ve ev sahiplerini ilgilendiren düzenleme TBMM'nin yolunu tuttu!

Türkiye'de milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik son dakika haberi geldi. Kira artış oranlarının %100'ün üzerine çıkmaya başlaması, milyonlarca vatandaşı zor durumda bıraktı.

Türkiye’de milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik son dakika haberi geldi. Kira artış oranlarının %100’ün üzerine çıkmaya başlaması, milyonlarca vatandaşı zor durumda bıraktı. Mahkemelere kiracılar ve ev sahipleri tarafından yapılan başvuruların arttığı görülürken, kirada mağduriyetin giderilmesi için arabuluculuk şartının devreye alınması için düğmeye basıldı.

Düzenlemenin Ekim ayı itibariyle Meclis’e gelmesi ve ardından da yasalaşması bekleniyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Arabulucu Umut Metin, yaptığı açıklamada ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıkların 1 günde bile arabuluculuk ile çözülebileceğini söyledi. Getirilmesi beklenen yeni düzenleme, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

DÜZENLEME NE ZAMAN MECLİSE GELİYOR?

Konut kiralarında yaşanan fahiş oranlı artışlar gündemde kalmaya devam ederken, kiralarda görülen yüksek bedeller de ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getirdi. Artan kiralar karşısında, ev sahibi ve kiracılar arasında oluşan uyuşmazlıklara karşı çözüm için arabuluculuk şartının Ekim ayında Meclis’e getirilmesi bekleniyor. Düzenleme yasalaştığında, kiracı ile ev sahibi arasındaki uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce taraflar arabulucuya gidecek. Tarafların doğrudan mahkemeye gitmesi durumunda dava reddedilecek ve kira alacakları, kat mülkiyeti uyuşmazlıkları, komşuluk hukuku ihtilafları gibi uyuşmazlıklar da önce arabulucunun yolunu tutacak.

“ARABULUCU İLE SORUNLAR 1 GÜNDE BİLE ÇÖZÜLEBİLİYOR”

Söz konusu arabuluculuk düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulunan Dr. Avukat Arabulucu Umut Metin, yaptığı açıklamada “Toplumun sorunlarından arınması için sorunlardan hızlı arındırılacak mekanizmalara ihtiyaç var. Arabuluculuk elimizdeki en güçlü enstrüman. Toplumun en yoğun yaşadığı sorunlardan birisi kira sorunu. Barınma bir ihtiyaç, konutta talep var. Mülk sahipleri ve kiracılar arasında uyuşmazlıklar olabiliyor. Arabuluculukta sorunlar 1 günde bile çok kısa sürede çözülebilirken, diğer yandan mahkemeler yıllarca uzayabiliyor” sözlerini dile getirdi.