"Kıyı çizgisi belirlenmeden faaliyete izin verilememeli"
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Alaçatı Liman bölgesi ile ilgili Zoom üzerinden basın açıklaması gerçekleştirdi. Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Zafer Mutluer, 'Kıyı çizgisi belirlenmeden hiçbir faaliyete izin verilememeli' dedi.
Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi yönetim kurulu üyeleri Alaçatı Liman bölgesi ile ilgili Kıyı kenar çizgisi belirlenmeden hiçbir faaliyete izin verilememesi ve bu sorunların mutlaka çözülmesi gerektiğinin altını çizerek Zoom üzerinden basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Şehir Plancıları Odası Şube Başkanı Zafer Mutluer yaptı.
“Kıyı kenar çizgisi iptal edilmiş”
Mutluer, Alaçatı bölgesinde kıyı kenar çizgisinin iptal edildiğini vurgulayarak, “Herhangi bir bölgede inşaat yapabilmek için uygulama imar planlarının yapılmış olması gerekir. Deniz kenarı bir alanda plan yapabilmek için denizin nerede başladığını bilmek ve kıyı kanununu uygulayabilmek için kıyı kenar çizgisini bilmek gerekir. Bahsi geçen bölgede kıyı kenar çizgisi iptal edilmiş ancak yeni çizgi oluşturulması için talepte bulunulmamıştır. Bu nedenle neresinin kara neresinin deniz olduğu belli değildir” ifadelerini kullandı.
“Kıyı çizgisi Hâlâ belirlenmedi”
Altı yıldır Alaçatı bölgesinde kıyı kenar çizgisinin belirlenmediğini söyleyen Mutluer, “Alaçatı Mahallesi Liman Bölgesinde geçmiş tarihlerde kıyı kenar çizgisi belirleme işleminin, özel çıkarlar için yürürlükte bulunan mevzuat ve kamu yararına açıkça aykırılığı nedeniyle İzmir 3.İdare Mahkemesinin E.2012/2133, K.2015/357 sayılı kararıyla iptal edildiği ve sonrasında yeni bir kıyı kenar çizgisi belirlenmediği tespit edilmiştir. Denizin ortasından geçip iki yakayı birbirine bağlayan kısım iptal edilmiş olmasına rağmen kıyı kenar çizgisi neden altı yıldır belirlenmemiştir. İlgili idareler neden tespit talebinde bulunmamışlardır” sözlerini kullandı.
“Hiçbir yapı ve tesis yapılamaz”
Sahil Şeridi’ne hiçbir yapı ve tesis yapılamayacağını vurgulan Mutluer, “Sahil Şeridi, deniz ve tabii göllerin kıyı kenar çizgisinden itibaren kara yönünde yatay olarak en az yüz metre genişliğindeki alandır ve bu alanlar sadece kamusal yarar neticesinde tümüyle açık alan olarak toplumun kullanımına tahsis edilecek şekilde düzenlenir. Bu alan içinde toplumun yararlanmasına açık yapılar da dâhil olmak üzere başka hiçbir yapı ve tesis yapılamaz” diye konuştu.
“ÖDA önemli türlere ev sahipliği yapıyor”
Alaçatı Önemli Doğa Alanı nesli tehlike altında olan birçok kuş türünün barındığını 154 kuş türünün konaklama olarak kullandığını söyleyerek, şu şekilde konuştu:
“Alaçatı Önemli Doğa Alanı (ÖDA) nesli tehlike altında olan birçok kuş türünü barındırmakta olup bugüne kadar alanı aktif olarak kullanan, üreyen, beslenen ve göç güzergâhı üzerinde mola ya da konaklama amaçlı olarak kullanan 154 kuş türü belgelenmiştir.
Yelpazekuyruk, uzunbacak, akçacılıbıt, küçük akbalıkçıl, angıt, kızıl kiraz kuşu, tepeli toygar, alakarga, maskeli ötleğen, kara boğazlı ötleğen, kara tavuk ve benzeri kuşlar bu alanı üreme amaçlı olarak kullanmaktadır. Öte yandan alan göç dönemlerinde altın yağmurcun, gümüş yağmurcun, boz alamecek, kara çaylak, kıyı çamur çulluğu, büyük kumkuşu, ak kumkuşu, sürmeli kumkuşu gibi nadir kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda büyük memeliler için büyük önem taşıyan alan, sırtlan ve karakulağın Ege Bölgesi’nde yaşadığı nadir alanlardan biri olarak bilinmekte olup alanda sıklıkla tilki, çakal ve gelincik gibi memelilere rastlanır.”
Mutluer, bu konu hakkında Şehir Plancıları Odası’nın görevi kötüye kullanan kamu görevlileri hakkında suç duyurunda bulunduğunu söyledi.