Konut alımlarında yeni düzenlemeler: Faiz oranları nasıl etkiliyor?

Konut piyasasında faiz oranlarındaki değişiklikler ve yeni düzenlemeler, konut alımı üzerinde önemli etkilere sahip. Yüksek faiz oranları ve kredi kullanımında getirilen sınırlamalar, konut alıcılarının tercihlerini ve piyasa dinamiklerini belirleyen faktörler arasında yer alıyor.

Son zamanlarda konut alımlarında önemli değişiklikler yaşandı ve piyasalarda dengeyi korumak için çeşitli düzenlemeler getirildi. Yatırım amaçlı konut alımlarını kısıtlamak, piyasanın dengelenmesine yardımcı olmak için önemli bir adım olarak atıldı. Ancak bu düzenlemeler, konut alıcıları için yüksek faiz oranlarını beraberinde getirdi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Şu anda en düşük konut kredisi faiz oranı %2.80 seviyesinde bulunuyor. Ancak bu düşük oran, konut almak isteyenler için bankaların oldukça seçici prosedürler uygulamasına neden oluyor. Faiz Oranları ve Konut Alımları

Ortalama faiz oranı ise %3.50'yi aşıyor. Bu oranlar doğrultusunda, örneğin 1 milyon lira kredi çekmek isteyen bir vatandaşın, 10 yıl vade için yapacağı geri ödeme miktarı 4 milyon 300 bin lirayı buluyor. Bu durum, konut almak isteyenlerin daha düşük faiz oranları ve daha uzun vade gibi beklentilerini ortaya koyuyor.

Konut Kredisi Kullanımında Sınırlamalar

Son dönemde, konut kredilerindeki faiz oranlarındaki değişiklikler, konut alımlarını oldukça etkiledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ikinci evini alacaklar için konut kredilerini sınırlandırdı. Bu kapsamda, ikinci ve daha fazla ev almak isteyenler, evin değerinin %22.5'ine kadar kredi kullanabiliyorlar.

Konut Fiyatlarında Yaşanan Değişimler

Bankaların konut kredisi faiz oranları arasında önemli bir fark bulunuyor. En düşük faiz oranı %2.80 iken, en yüksek oran %5.50 seviyesinde. Yüksek faiz oranlarının konut alımını kısıtlayıcı etkisi, yıllık konut satışlarında kredili satışların payını düşürdü.

Yeni Dönemde Konut Alım Şartları

Son yıllarda, konut alımında kredi kullanımı oldukça azaldı. Genel olarak yıllık konut satışları içinde kredili konut satışlarının payı düşüş gösterdi. Özellikle 2021 yılından bu yana, kredi faizlerinin yükselmesiyle birlikte bu düşüş daha belirgin hale geldi. 2023 yılında ise toplam satılan konutların sadece %14.5'i kredi ile alındı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Hakan Akdoğan, 2024 için piyasada genel olarak stabil bir beklenti olduğunu belirtiyor. Ancak yılın ikinci yarısında hareketlenme yaşanabileceğini ve konut kredilerinde değişiklik olabileceğine dikkat çekiyor.