Konut Dışı Gayrimenkul Satışları Artıyor: İstanbul'un İlk 5 İlçesi Açıklandı

Konut satışlarındaki artış, konut dışı gayrimenkul alanında da belirtilerini göstermeye başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, eylül ayında toplam 285 bin 373 adet satış işlemi yapıldı.

Konut satışlarındaki artış, konut dışı gayrimenkul alanında da belirtilerini göstermeye başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, eylül ayında toplam 285 bin 373 adet satış işlemi yapıldı. Bu rakam, 2024 yılı için en yüksek aylık satış verisi olarak kayıtlara geçti. Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet’e verdiği bir röportajda “Arsa, arazi ve iş yerleri için bir fırsat var mı?” sorusuna yanıt verirken, İstanbul’da en çok tercih edilen beş ilçeyi açıkladı. Özelmacıklı, “Altın fiyatlarındaki artış, paranın gayrimenkul kısmına kaydırılması açısından önemli bir fırsat oluşturdu” diyerek Ekim ayı satışlarının da Eylül ayını aratmayacak düzeyde ilerleyeceğini belirtti. Gayrimenkuldeki iyileşmenin sinyallerini alıyoruz, şeklinde ekledi.

TİCARİ GAYRİMENKULDE YENİ FIRSATLAR

Özelmacıklı, “Konut açısından baktığımızda 140 bin tapu satışı mevcut. Ancak ticari gayrimenkul, arsa ve arazide de benzer fırsatlar var” diyerek, “Konut fiyat endeksi reel anlamda önemli bir düşüş gösterdi. Mevduat faizi sayesinde yüksek gelir elde edenler, gayrimenkule yönelmeye başladı ve bu durumu etkiliyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da en çok tercih edilen ilçelere değinen Özelmacıklı, “Arsa ve araziler açısından İstanbul çevresinde Silivri’de satışlar oldukça yoğun” dedi. Eylül ayında Silivri’de 5 bin 500 civarında tapu işleminin yapıldığını belirtti. Arnavutköy ise 4 bin 915 tapu işlemiyle dikkat çekiyor. Arsa ve arazi satışları dışında, en yoğun ilçe Esenyurt olup burada yaklaşık 13 bin tapu işlemi gerçekleşti. Anadolu yakasında Pendik 5 bin 672 işlem ve Sancaktepe’de ise 3 bin 500’e yakın tapu işlemi yapıldı. İstanbul dışındaki çevre illere de gayrimenkul talebi mevcut. Anadolu yakasında Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu hattına kadar olan bölgelerde yoğun bir talep gözlemleniyor. Avrupa yakasında ise Çatalca, Kırklareli, Edirne, Tekirdağ ve Çanakkale’nin Lapseki hattı, Biga, Balıkesir’in ise Bandırma ve Gönen gibi bölgeleri tercih edilen yerler arasında bulunuyor. Tarım arazileri ve yerleşim alanlarına yakın arsalar, yatırımcıların ilgisini çekiyor.