Konut fiyatları Avrupa ile yarışınca... Yurtdışına giden astronomik servet

Türkiye'de konut fiyatlarının Avrupa'y­la yarışır hale gelmesiyle birlikte Türklerin yurtdışından emlak almak için harcadığı tutar 2023 yılında rekor kırdı. Yurtdışından emlak almak için harcanan tutar 10 yılda 22 kat arttı...

Türkiye'de konut fiyatlarının Avrupa’y­la yarışır hale gelmesi Türk konut alıcıları­nı yurt dışına yöneltti. Türkiye’ye gayrimenkul odaklı yabancı döviz girişi ise 2023 yılında yüzde 45 azaldı.

Türklerin yurtdışından emlak almak için harcadığı tutar 10 yıl önce 130 milyon dolar seviyesindeyken bu tutarın 2024 yılı sonuna kadar 3 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Konut alımı için Türkiye'den yurtdışına çıkan neredeyse 3 milyar dolara karşılık Türkiye’ye gayrimenkul odaklı yabancı döviz girişi ise 2023 yılında yüzde 45 azalışla 6,2 milyar dolardan 3,5 milyar dolara geriledi. Merkez Bankası verilerine göre Türklerin yurt dışında yaptığı gayrimenkul yatırımları da aynı dönemde 163,7'lik artışla 2 milyar 86 milyon dolara yükseldi.

2023'TE REKOR KIRILDI

Aynı verilere göre, 2005 yılından 2022 sonuna kadar 4 milyar 721 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı gerçekleşirken, sadece 2023 yılında bu yatırımın yarısına yakın tutarda yurt dışında gayrimenkul satın alındı.

Türk vatan­daşlarının en fazla Dubai, KKTC, Mi­ami, Londra ve Yu­nanistan’dan alım yaptığı bildiriliyor.

Dünya Gazetesi'ne konuşan Gayrimenkul Uzmanı Şerif Nadi Varlı Türk vatandaşların son bir yıldır, hiç olmadığı kadar kendi ülkesi dışında gayri­menkule yatırım yaptığını, yatırımcı kitlesinin de değişerek, 20’li yaşlardaki gençler ve beyaz yakalıların da yurtdışı konut alımına yöneldiğini söyledi.

Varlı konuyla şunları söyledi:

“İlk başlarda iş insanları geliyordu yatırımcı olarak. Onlar yine geliyor ancak, son dönemde beyaz yakalıları da yatırımcı kitlesi olarak görmeye başladık. Hatta orta gelir grubu diyeceğimiz bir kitle de var.

Bir şirkette çalışıp, İstanbul’da dairesi olan ve o dairesini satıp, onun parasıyla yurt dışından gayrimenkul almak isteyen küçük yatırımcı da yatırıma girmeye başladı. Hatta 24-25 yaşlarında internetten online eğitim satarak, aylık 1,000- 1,500 dolar taksit ödeyerek gayrimenkul sahibi olmak için yatırım yapanları da görmeye başladık.”