Konut sahibi olma eğilimi artacak

Zeray Yönetim Kurulu Üyesi Şüheda Turoğlu: "Gayrimenkul sektörünün güncel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu

Kameraların karşısına geçerek gayrimenkul sektörürndeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan Zeray Yönetim Kurulu Üyesi Şüheda Turoğlu şunları söyledi;

 

GAYRİMENKUL FİYATLARININ DÜŞECEĞİ YÖNÜNDEKİ SÖYLEMLERİ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?

 Yıllarca gayrimenkul piyasasında oluşan fiyat balonuna düzenli olarak vurgu yapılmış yatırımcının şevki çoğu zaman kırılmış olsa da geçmiş dönemlerin değerlendirmesi yapıldığında hem döviz hem enflasyona karşı konut güvenli liman olma özelliğini hiç yitirmemiştir. Bugünlerde sıklıkla gündeme gelen gayrimenkul fiyatlarının düşeceğine yönelik olarak görüşler ise geçmiş dönemlerdeki gibi karşılığını bulamayacak söylemlerdir. Maliyetlerin, vergilendirmelerin ve genel giderlerin düzenli olarak yukarı yönde ivme gösterdiği bir ortamda fiyatların aşağı yönde hareket etmesi ne yazık ki mümkün değildir. Üretimdeki düşüşle beraber konut arzı azalmış, proje yatırımları rafa kaldırılmıştır. Sektördeki daralma ikinci el konutla kısa süreli olarak tolere edilmiş olsa da her geçen gün artan konut ihtiyacı için mevcut stok kısa bir süre sonra yeterli gelmeyecektir. Konut üretimindeki düşüş önümüzdeki dönemde talep enflasyonu yaşanabileceğinin habercisidir.

 

KİRA ARTIŞ ORANINDAKİ KISITLAMA SEKTÖRÜ NASIL ETKİLEDİ?

Kira artış oranındaki kısıtlamalar, yatırımcıların tercihlerinin değişmesine neden olmuş yüksek faiz getirisi nedeniyle mevcut varlıklar finans kuruluşlarda değerlendirmeye başlanmıştı. Bu durum gayrimenkul sektöründe talebin azalmasına ve arz daralmalarına yol açtı. Ancak kira artış oranındaki kısıtlamanın kaldırılması kararı ve faizlerdeki aşağı yönlü ivme gayrimenkul piyasasında pozitif etkisini göstermeye başladı. Kira fiyatlarının serbest piyasaya dönmesiyle beraber kiracılık konfor alanı olmaktan çıkarak, konut sahibi olma eğilimini arttıracaktır.

 

GÜNCEL SÜREÇTE ZERAY’IN YOL HARİTASI NEDİR?

Konutun güvenli liman olma özelliğinin bilincindeki yatırımcılar için, son yıllarda enflasyonun gelir oranından daha fazla artış göstermesi, çeşitli düzenlemeler ile konut kredilerinin sınırlandırılması konuta erişimi kısıtlayan bir diğer faktör olmuştur. Zeray olarak edindiğimiz misyon her dönem için konut sahibi olmayı kolaylaştıran kampanyalar ve projeler üretmek üzerinedir. Yatırımcılarımızın bizden beklentilerini analiz ederek aldığımız anlık aksiyonlar ve kişiye özel süreç yönetimi ve yaklaşımımız geleceği birlikte inşa etme gayretimizdendir. Şüphesiz ki bu tutum gayrimenkul sektöründe öncü boyuta taşınmamızın en temel sebebidir.

Projelerimizin başlangıç ve teslimi arasındaki zaman ortalaması 14 aydır. Değer artışı ise %400’dür. Buna şahitlik etmek bizim için gurur verici. Yılın ilk yarısında iki projemizin teslimlerini gerçekleştirdik, yakın süre öncesinde Mahal Kartepe projemizin teslimini başlattık temmuz ayı içerisinde ise Esil Kartepe projemizin teslimine başlamayı planlıyoruz daha sonrasında ise Dora Hill projemizin teslimine odaklanacağız. Bu sene 5 projemizin teslimini gerçekleşirken 6 projemizi de başlatmayı hedefliyoruz. Devam eden projelerimizin her birinde benzersiz nitelikler söz konusu ve geliştirmekte olduğumuz projelerle de yeni ilklere imza atacağız. Bu sayede her zaman olduğu gibi nitelikli konut sahibi olmayı kolaylaştırırken yatırımcımıza değer kazandırmaya devam edeceğiz.