Konutta stoklar bitiyor! Fiyatlar artacak!

KOMÜT Başkanı Adem Bulut, müteahhitlerin ellerindeki konut stokunun bitme noktasına geldiğini belirtti. Bulut, stokalrın bitmesine bağlı olarak fiyatların artacağına dikkat çekti.

Son dönemlerde inşaat sektörüne yönelik yapılan çalışmalar, Kovid-19 salgını sürecinde yıpranan sektörü hareketlendiriyor. 

Yeni Haber Gazetesi'nden Sümeyra Kenesarı'nın haberine göre; ev almak için fiyatların düşmesini bekleyen vatandaşların olduğunu vurgulayan KOMÜT Başkanı Adem Bulut, müteahhitlerin ellerindeki konut stokunun bitme noktasına geldiğini belirterek fiyatlarda bir artış yaşanabileceğini dile getirdi. 

Koronavirüs salgını sürecinde sektörün hareketlenmesini sağlayan düşük faiz ve konut kampanyaları, konut satışlarını rekora taşıdı. Türkiye’de arsa maliyetlerinin artışı ile birlikte konut maliyetlerinin de artacağının altını çizen Konya Müteahhitler Birliği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, “Fiyatlar belli oranda yükselmeye devam edebilir. Konut alacak vatandaşlar bir an önce elindeki parayı çıkarıp konut almalıdır. Alan her zaman kazanır. Yastık altından çıkarılan paraların ekonomiye canlılık kazandırması ve inşaat hareketliliği sağlaması için ihtiyacı olan kişiler hemen evini alsın, bir an önce otursun ve yatırımı dönüştürsün. Çünkü, geçen seneye göre fiyat artışını bayağı sağladı ve hala sağlamaya devam edecek” diye konuştu. 

‘MÜTEAHHİTLERİN ELİNDEKİ STOKLAR BİTTİ’

Müteahhitlerin ellerindeki konut stokunun bitme noktasına geldiğini belirten Konya Müteahhitler Birliği Başkanı Adem Bulut, “İnşaat sektörü toparlanıyor diyemeyiz. Çünkü Müteahhitler elindeki konut stokunu erittiler. 15-20 gündür faizlerin yükselmesinden dolayı satıştaki durgunluk başladı. İnşaat malzemesindeki artış dövize bağlı olduğu için bizim malzemelerin bir çoğu da dövize bağlı ve dış kaynaklı olduğu için şu anda artışlar da devam ediyor. Özellikle demir, alüminyum, bakır, cam gibi malzemelerin önüne geçemiyoruz. Ama yerli üretimi destekliyoruz. Şu anda Türkiye’deki üretilen ürünlerin eğer inşaatımızın kullanabileceksek, aynı kaliteyi yakalayabiliyorsak, sonuçta yerli ve milli ekonomiye katkı sağlayacaksak kullanmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu. 

‘İNŞAAT MALİYETİNİN ANA KALEMİ ARSADIR’

İnşaat maliyetinin ana kaleminin arsa olduğunu vurgulayan Bulut, “Arsa üretilmediği müddetçe, belediyeler tarafından üretim olmadığı müddetçe zaten kentsel dönüşüm arsaları şu anda yüzde 40-45-50 oranlarında yüksek olduğu için bu da haliyle inşaat maliyetlerine yansıyor. Yani bizim en büyük sıkıntı hammaddemiz arsadır. Onun haricinde demir, beton gibi diğer malzemelerin birçoğunun da hammaddesi ithale bağlıdır. Yani ben yerli üretiminin konut fiyatlarını yüzde 20 yüzde 30 oranında gerileteceğini düşünüyorum. Bunu yüzde 50’lere çıkarabilirsek tabi ciddi anlamda hem ekonomiye hem de maliyete katkısı olur. Bunun için yerli üretim anlamında çalışılması gerekmektedir” diye konuştu. 

‘PROJELER DEVAM EDİYOR’

Müteahhitlerin şu anda Konya’daki projelerinin devam ettiğini de dile getiren Bulut, şunları kaydetti: 

“Bazı müteahhitler ellerindeki yarım kalan projeleri bitirdiler, teslim ettiler, iskanlarını aldılar. Şu anda o projelerde yaşam başladı. Duyduğum kadarıyla yeni projelerde görüşmeler var. Birkaç müteahhit arkadaşların arsı alımları oldu. Bu konuda haftalık görüşmelerimiz devam ediyor. Bu projeler 300-400 bin liralık projelerdir. Diğer 10-20 daire olan küçük projeler onlar da davam ediyor. Herkes kendi imkanı dairesinde arsasını almış, ufak tefek hareketlilik onlarda var. Geçen yıllardaki yaşanan inşaat hareketliliğine göre bu seneki hareketlilik onun yanında çok düşük kalır. Ama 2018 yılına göre de iyiyiz diyebilirim. Aslında 2020 yılı sektör açısından çok da kötü bir yıl değil.”