Konutta yeni rota KKTC, yatırımcının gözdesi
Türk vatandaşların yeni yatırım rotası KKTC. Çıkartılan son yasal düzenleme ile ev alma hakkı birden üçe çıkartıldı. Arsa alımları ise tek dönümle sınırlandırıldı ve hisseli alımın da önüne geçildi. uzmanları adada konut almanın amortisman süresinin ise ortalama 10 yıl olduğunu açıkladı.
Forbes dergisinin yurt dışında mülk satın alınabilecek en karlı ülke olarak KKTC'yi göstermesi gözleri 'Yavru Vatan'a çevirdi. Türkiye'de artan konut fiyatları nedeniyle, son bir yılda gözde yatırım yerlerinin başında gelen KKTC de konut sahibi olan Türkler'in sayısı her geçen gün artıyor. KKTC'de "Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yasa Tasarısı" Cumhuriyet Meclisi'nde oy çokluğu ile kabul edilirken, yeni yasa ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına konut edinme hakkının birden üçe çıkartılmasına karar verildi. AMORTİSMAN SÜRESİ KISA
Kıbrıs emlak piyasasını değerlendiren ve bölgede projeler yürüten İnşaat Mühendisi Aycan Fenercioğlu, Kıbrıs'ta son 3 yıldır inşaat sektörünün hız kazandığını belirterek, "Türkiye’de ev alamayacak duruma gelen yatırımcılar, KKTC’den çok daha uygun fiyatlara vadeli bir şekilde ev alabiliyorlar. Bununla birlikte yine daire fiyatlarının Türkiye ve diğer ülkelere göre daha uygun olması da yine tercih sebebi oldu. Türkiye’de son 2 yıldır uygulanan kira sınırlamasından ve kiraların düşük kalmasından dolayı da yatırımcılar Kıbrıs’ı tercih etmeye başladı. Çünkü Türkiye’de amortisman süreleri 20 yılı bulurken, KKTC’de bu süre ortalama 10-12 yıl bandındadır" ifadelerini kullandı.
ARSA KISITLAMASIKıbrıs'ta yatırım yapılacak yerleri sıralayan Fenercioğlu, İskele, Esentepe, Gaziveren, Güzelyurt bölgelerini sıraladı. Kuzey Kıbrıs’ta konut ve arsa yatırımlarının daha yaygın olduğunu belirten Fenercioğlu, "Yasaya göre, KKTC vatandaşı olmayan kişiler ticari gayrimenkul alamıyor, sadece konut ve arsa alabiliyorlar. Arsa yatırımında ise yabancıya 1 dönüm kısıtlaması var. Yani KKTC vatandaşı olmayan birisi arsa yatırımı yapmak isterse en fazla 1 dönümlük yer alabiliyor. Son düzenleme ile birlikte hisseli alımının da önüne geçildi. Yani 1 dönümün üzerinde bir arsa varsa, bu arsayı KKTC vatandaşı olmayanlar alamıyor. KKTC’de 1 dönüm bin 338 metrekare olarak geçiyor. Türkiye’de ise 1 dönüm bin metrekare oluyor" bilgisini paylaştı.
KKTC’de yabancının mal alım hakkı bir adetle sınırlı. Yeni düzenleme ile birlikte KKTC’yi tanıyan ülke vatandaşlarına, yani Türk vatandaşları bu kapsamda bulunuyor, 3 adet taşınmaz edinebilir hale geldi. Gayrimenkul Uzmanı İnşaat Yüksek Mühendisi Dr. Mustafa Koçak, bu değişikliğin firmaların yönünü Türkiye'ye çevirmelerine neden olduğunu kaydetti. Koçak, kiralık piyasasına dair de genelde kısa süreli ya da dönemlik kiralamaların tercih edildiğini belirterek, "KKTC’de yıllık kira getirisi yüzde 8 olarak düşünülebilir" dedi.
ARSALAR DEĞERLENİYORKuzey Kıbrıs’ta mülk sahibi olmak için gereken yasal prosedürleri de sıralayan Koçak, "Sabıkası olan kişiler yatırım yapamıyor. Kuzey Kıbrıs’ta suç oranı oldukça düşüktür. Bununla birlikte yine yapılan satış sözleşmenin vergisinin ödenip tapuya işlenmesi gerekiyor" diyerek açıklamalarını sürdürdü. İlerleyen günlerde talepten ötürü inşaat sektörünün ivmesinin daha da artacağını belirten Koçak, "Kıbrıs ada olduğu için, arz son derece kısıtlı, bu yüzden arsalar gün geçtikçe değerleniyor" diyerek açıklamalarını noktaladı.