
Konutta yurt dışına kaçış hızlanıyor
Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları, son beş ayın dördünde yabancıların Türkiye'deki alımlarını geçti. Dubai ve Yunanistan, en çok tercih edilenler arasında başı çekiyor.
Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları, yüksek seyretmeye devam ediyor.
Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün açıkladığı verilere göre, Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19'luk artışla 190 milyon dolara yükseldi.
Yurt dışı yerleşiklerin Türkiye'de gayrimenkul alımı için ödedikleri tutar ise bu dönemde yüzde 12'lik düşüşle 134 milyon dolara geriledi.
TÜRKLER YABANCILARI GEÇTİBöylece, son beş ayın dördünde, Türklerin yurt dışı gayrimenkul alımları, yabancıların Türkiye'deki alımlarını geçmiş oldu. Son 12 ayın altısında, Türklerin alımları, yabancıların alımlarını geçti.
Türkiye'deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024'te bir önceki yıla göre yüzde 20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaşmıştı.
Bu dönemde yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımları ise yüzde 25 düşüşle 3 milyar 560 milyon dolara gerilemişti.
NEDENLERİ NE, HANGİ ÜLKELER ÖNE ÇIKIYOR?Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, Türklerin yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapmalarının iki ana nedeni olduğunu belirterek "Yurt dışında konut almanın birinci nedeni özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) almak istemesi. İkinci neden olarak ev alıp kiraya veren yatırımcıların yönünün yurt dışına dönmesi" demişti.
Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan'ın öne çıktığını belirten Tekçe, "Yunanistan'ın tercih edilmesinin en önemli sebebi 250 bin Euro yatırımla alıcıya tüm Avrupa ülkelerinin kapısının açılması. Mesela İspanya ve Portekiz de tercih ediliyordu ancak şu an vize programlarını kapatıldı ve onların yerine Macaristan 250 bin Euro karşılığında altın vize programlarını başlattı" bilgisini paylaşmıştı.
Tekçe, son dönemde Türkiye'de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukların artmasının yatırımcıların yurt dışına yönelimini hızlandırdığını anlatmıştı.
Yurt dışındaki gayrimenkullerin genelde 300 bin dolardan başladığını kaydeden Tekçe, "Türkler ortalama bir konut için 500 bin dolar ödüyor. Gayrimenkul edinirken dikkat edilen en önemli nokta ise mülkün kira geliri üretebilmesi oluyor." ifadelerini kullanmıştı.
TÜRKLER DUBAİ'DE YEDİNCİParcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen de Türklerin son yıllarda gayrimenkul yatırımı için yönünü Dubai'ye çevirdiğini belirterek, buradaki cazip kira getirisinin ve vergisiz yatırım avantajlarının hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini söylemişti.
Türklerin, Dubai'de en çok gayrimenkul yapan yatırımcılar arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD'nin ardından 7'nci sırada olduğunu dile getiren Çimen, "2025 yılında Dubai'de en fazla gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasına girebileceğimizi düşünüyorum." şeklinde konuşmuştu.