Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Mülk sahibinin bu oyununa gelmeyin

İzmir'de yaşanan olayda bir dükkanın sahibi, belgede sahtecilik yaparak kiracıyı tahliye etmeye çalıştı. Mahkeme dükkan sahibinin hilesini ortaya çıkardı. İşte kiracıların dikkat etmesi gerekenler...

İzmir’de halıcı dükkanı kiralayan bir mülk sahibi, 2010 yılında kiracısı B.G. ile hem kira sözleşmesi hem de tahliye taahhütnamesi imzaladı. Yıllar sonra kiracısıyla yeni bir sözleşme yapan mülk sahibi, tahliye taahhütnamesini yenilemeyi akıl edemedi. Bunun üzerine eski taahhütnamedeki tarihi değiştirdi. 2010 yılının son rakamını 9 olarak değiştiren mülk sahibi, kiracısını dükkanından atmak için mahkemeye başvurdu. Tahliye davası açılan kiracının avukatı Şenay Geçkil, belgedeki değişikliği dikkatlice inceleyerek tespit etti ve tahliyeye karşı çıktı. Mahkeme de tahliye taahhütnamesindeki değişikliği bilirkişi raporuyla doğrulayarak belgeyi hükümsüz ilan etti ve kiracının haklı olduğuna hükmetti.

MAHKEME OYUNU BOZDU

Mülk sahibinin yaptığı tahrifatı tespit etme sürecini anlatan kiracı B.G.’nin avukatı Şenay Geçkil, "Müvekkilimiz, mülk sahibinin kendisine tahliye taahhütnamesine dayalı tahliye emri göndermesi nedeniyle tarafımıza başvuru yaptı. Taahhütname üzerinde yaptığımız teknik incelemede, 2010 olan düzenlenme tarihinin mülk sahibince 2019 olarak değiştirdiğini tespit ettik. Akabinde derhal itirazda bulunduk ve tahliye işlemlerini durdurduk. Mülk sahibi bu kez tahliye istemli olarak Sulh Hukuk Mahkemesine dava açtı. Dava aşamasında yapılan bilirkişi incelemesinde belge üzerinde tahrifat yapıldığı ortaya çıktı. Rapor sonucunda yerel mahkeme tahrif edilen kısımda; ayrıca kiracının imzası bulunmaması nedeniyle taahhütnameyi geçersiz saydı ve mülk sahibinin açtığı tahliye davasını reddetti. Müvekkilimiz ayrıca mülk sahibi hakkında şikayette bulundu ve İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca mülk sahibi hakkında özel belgede sahtecilik suçu nedeniyle soruşturma başlatıldı.

"KİRALARKEN BOŞ TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VERMEMELERİ GEREKİYOR"

Çıkan kararın birçok kiracıyı ilgilendirdiğini, adalete güven duygusunu da tazeleyen nitelikte olduğuna vurgu yapan İzmir Barosu avukatlarından Şenay Geçkil şu ifadeleri kullandı:

"Bilindiği üzere son yıllarda mülk sahipleri taşınmaz kiralarında tahliye taahhütnamesi almayı şart koşmakta, kiracılarını dilediği zaman taşınmazından tahliye etme hakkını da elinde tutmak istemekte; ancak artan tahliye davaları ve tahliyeden kaynaklı işlenen suçlara baktığımızda artık mevcut kanuni düzenlemelerin bu konuda yetersiz kaldığı ve acilen yeni düzenlemelerin yapılması gerektiği ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Vatandaşlarımız bu konuda kesinlikle taşınmaz kiralarken boş tahliye taahhütnamesi vermemeleri gerekiyor."