OECD verilerine göre Türkiye, kira artışında zirvede
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye, 2015 yılından bu yana kira fiyatlarında en yüksek artışı yaşayan ülke oldu.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan verilere göre, Türkiye, 2015 yılından bu yana kira fiyatlarında en yüksek artışı yaşayan ülke oldu. Verilere göre, Türkiye’deki kira fiyatları, 2015 yılından 2024’ün son çeyreğine kadar geçen sürede nominal olarak %996 oranında arttı. Bu artış, ülkedeki kira fiyatlarının yaklaşık 11 kat yükseldiği anlamına geliyor.
Euronews haberine göre, 2024’ün son çeyrek verilerinde Türkiye’yi Litvanya, Polonya ve İzlanda takip etti. Ancak, Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki fark dikkat çekici boyutlarda. Türkiye’nin ardından ikinci sırada gelen Litvanya’da kira fiyatları 2015’ten bu yana sadece %92 arttı, yani iki katına çıktı.
Türkiye, yıllık verilerde de ilk sırada yer aldıOECD’nin 2024 yılı boyunca tüm çeyrekleri kapsayan verileri de Türkiye’nin kira artışında ilk sırada olduğunu gösteriyor. Bu verilere göre, Türkiye’de kira fiyatları 2015’ten bu yana %775 oranında yükseldi. Bu, fiyatların yaklaşık 9 katına çıktığını ifade ediyor. Yıllık verilerde de Türkiye’yi Litvanya, İrlanda ve İzlanda takip ediyor. Ancak Türkiye ile diğer ülkeler arasındaki fark burada da büyük ölçüde korunuyor.
Listede ikinci sırada yer alan Litvanya’da 2015’ten bu yana kiralar %86 artarken, İrlanda ve İzlanda’da bu oran daha da düşük seviyelerde kaldı. Türkiye’nin son yıllardaki yüksek enflasyon oranları, bu artışın temel nedeni olarak gösteriliyor.
Enflasyonun etkisi öne çıkıyorTürkiye’deki kira fiyatlarındaki ekstrem artış, büyük oranda enflasyondan kaynaklanıyor olabilir. OECD’nin Kira Fiyat Endeksi, genellikle nominal olarak hesaplanıyor ve enflasyon gibi dış etkenler hesaba katılmıyor. Bu nedenle Türkiye’deki artış, yüksek enflasyonun diğer ülkelere kıyasla daha sert etkiler yaratmasından kaynaklanmış olabilir.
Reel endeks yönteminde ise fiyatlar enflasyondan arındırılarak hesaplanıyor, bu da ekonomik büyümeyi ve alım gücünü daha doğru bir şekilde yansıtıyor. Ancak, nominal endeks kullanıldığında Türkiye’deki kira artışının bu denli yüksek görünmesinin sebebi olarak, ülkedeki enflasyon oranlarının diğer ülkelere göre çok daha hızlı artması gösteriliyor.