Öğrencilerin konut sorunu: Üniversite öğrencilerinin ev arayışı zorlaşıyor

Öğrencilerin üniversite eğitimleri için gittikleri şehirlerde karşılaştıkları zorluklardan biri olan uygun fiyata konut bulma sorunu, her yıl olduğu gibi bu yıl da gündemde. Özellikle büyük şehirlerdeki üniversite okuyanların eğitim hayatı, ev arayışıyla baş başa kalmanın sorunlarıyla karşı karşıya. Türkiye'nin en kalabalık dördüncü şehri olan Bursa'da ise ev kiralarının çok yüksek olmasından ötürü öğrenciler ev bulmakta zorlanıyor.

Üniversiteye kayıt döneminin başlamasıyla birlikte, öğrencilerin ev arayışları da hız kazandı. Ancak son dönemde artan kira fiyatları, öğrencileri zor durumda bırakıyor. Çok sayıda öğrenci, bütçelerine uygun bir konut bulmada güçlük çekiyor ya da kira parasını vermeye göze alsalar bile ev bulamıyorlar. Bursa ilinde de ev kiralarının çok yüksek olması, şehir dışından gelecek öğrencileri zor durumda bırakıyor. Öğrenciler tarafından tercih edilen bir yer olan Bursa'nın Nilüfer İlçesine bağlı Görükle'de ise ev kiralarındaki fiyat artışları dudak uçuklatıyor.

İMO BURSA ŞUBE BAŞKANI: "YILLARDIR İZLENEN YANLIŞ POLİTİKALARIN SONUCU"

Öğrencilerin ev arayışlarında zorluk yaşamasıyla ilgili  İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ülkü Küçükkayalar ise "Konut ve kiracı sorunu yıllardır izlenen yanlış politikaların sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Arsa maaliyetlerinin konut üretim maaliyetine göre çok yüksek olması, konut fiyatlarını aşırı yükseltmekte. İnşaat ile büyüme politikası sonucu olaraksa düşük maaliyetli konut üretme sürecini olumsuz etkiledi. Böylelikle büyük konut sahibi olma akımını tetikledi ve küçük konut özendirilmedi" diye açıklamada bulundu. "Sadece öğrencileri değil aile bütçelerini de zorluyor" diyen Küçükkayalar "Üniversite öğrencilerinin konut sorunu her yıl daha da büyüyen bir sorun haline geliyor. Özellikle büyük şehirlerdeki yüksek kira fiyatları, yıllık daha da sakatlanıyor. Bu durum sadece öğrencileri değil, aile bütçelerini de etkilemekte. Üniversiteler ve yönetimler bu soruna çözüm olmak için iş birliği yapmalı" diye sözlerine devam etti.

"YÖNETİMLER ÇÖZÜM BULMALI"

Yaşanan enflasyon sebebiyle alım gücünün düşmesiyle birlikte ulaşılabilir konut sayısının azaldığını vurgulayan Küçükkayalar "Alım gücü, yaşanan enflasyon sebebiyle de düştüğü için ulaşılabilir konut sayısı azaldı. Ayrıca devlet kurumlarının öğrenciye yönelik barınma ihtiyacını karşılayacak yurt gibi kurumları temin edememesi de önemli bir sorun. Eğer devlet tarafından böyle bir destek politikası benimsenmiş olsa öğrenciler de zor durumda kalmaz ve eğitim hayatlarını uygun şartlarda geçirebilirler. Bu şekilde devam ederse öğrenciler belki bir süre sonra akademik hayatlarını sürdüremeyecekler ne yazık ki. Özetle çağdaş ve sosyal devlet olma politikaları gözetilmediği için de öğrenciler ev bulmak ve ev sahibi ile karşı karşıya gelmek zorunda bırakıldı" diye sözlerini noktaladı.

EMLAKÇI KANDEMİR: "10 BİN CİVARINDA ZAM ORANI VAR"

Görükle'de Emlak şirketi sahibi Murat Kandemir, ev kiralarının geçen senelere göre yaklaşık 10 bin civarında olduğunu belirterek, "1+1 evler 6000 ile 12000 arasında değişiyor. 2+1 daireler 10000 ile 15000 arasında, 3+1 evler ise 15000 ile 20000 arasında değişiyor. Geçen senelere göre ev kiralarında ortalama 10 bin civarında bir zam oranı farkı var" dedi. Kandemir, üniversiteye yerleştirmelerin başladığı bu dönemde öğrencilerin ev kiralamaya geldiğinde, yüksek kiralar nedeniyle çoğu öğrencinin mecburen kiralamak zorunda kaldığı ve üzgün olduklarını ifade etti. Kandemir ayrıca, eskiden 1+1 evlerin genellikle tek başına yaşamak amacıyla kiralandığını, ancak günümüzde yüksek kiralar nedeniyle 1+1 evlerde bile 3 kişinin yaşamak istediğini söyledi. Özellikle aileleri asgari ücretle geçinenlerde, şehirlerinde konaklamak zorunda olduklarını, aksi takdirde tek kaldıklarında evlerinde kalan maddi zorluklar yaşadıklarını belirtti.

ÖĞRENCİLERİN KONAKLAMA SORUNU

Öğrenci Altun Yayla, ev sahibi olduğunu ancak kirada oturan arkadaşlarının durumundan haberdar olduğunu ve dört kişinin bir evde yaşamasının masraflarını azalttığını dile getirdi. 2+1 ev kiralarının en az 10000 civarında olduğunu söyleyen Yayla, masraf giderlerinin paylaşılarak daha rahat bir yaşam sağlandığını, kendi başına evden çıkmak istendiğinde bunun maddi açıdan zorlayıcı olduğunu belirtti.

Diğer öğrenci Utku Duralı ise, üniversiteye yakın yerlerdeki ev kiralarının yüksek olduğunu, ancak yerleşim bölgelerinde daha uygun seçeneklerin bulunabileceğini ifade etti. Ancak bu kez de güvenlik kaygılarının oluşabileceğini söyleyen Duralı, genel olarak ailelerinin asgari ücretle geçindiğini ve bu yüzden ev arkadaşlarıyla kiralamak zorunda olduklarını dile getirdi. Bursa'nın Ankara veya İstanbul'la eş değerde fiyatlarda olduğunu belirten vatandaş Duralı, kiraların azalması gerektiğini söyledi.