"Riskli binalar için hızlıca harekete geçilmesi gerekiyor!"
İstanbul Deprem Master Planı kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi olarak 2004-2009 arasında Avrupa yakasında deprem riski yüksek Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece, Bahçelievler, Bayrampaşa ve Güngören ilçelerinde bina inceleme çalışması gerçekleştirdiklerini belirten ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, 5 yılda tamamlanan çalışma kapsamında 6 ilçede toplamı 120 bini bulan tüm konut ve iş yeri binalarının tek tek incelendiğini dile getirdi.
Sucuoğlu, 26 Eylül’de Marmara Silivri açıklarında meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremin ardından, İstanbul’da olabilecek daha büyük bir sarsıntı öncesinde riskli ve yüksek riskli binalar için hızlıca harekete geçilmesi gerektiğinin altını çizerek büyüklüğü 7.2 ile 7.5 arasındaki olası bir İstanbul depreminde ağır hasar görecek veya yıkılacak binaların temel sorununun belirgin yapısal zayıflıklar olduğuna dikkat çekti.
Proje kapsamında inceledikleri 120 bin betonarme binanın yaklaşık 40 bininin 7.2 büyüklüğündeki depremde ağır hasar görebileceğini öngördüklerini dile getiren Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu bunun çok yüksek bir oran olduğunu, bu riskli ve yüksek riskli binaların da son depremde daha da zarar gördüğünü ifade etti.
Yüksek riskli binaların güçlendirilebileceğine de belirten Sucuoğlu; “Karbonfiber yöntemiyle kolonlar güçlendirilebilir. Binalar boşaltılıp bölme duvarlar yıkılarak onun yerine betonarme perde duvarlar, yani deprem duvarı yapılabilir. Bunun gibi pek çok yöntemle bina güçlendirilebilir” dedi.
“Riskli bir bina güçlendirilse de vatandaş bunu istemeyebiliyor” diyen Sucuoğlu; “Çünkü bina zaten eskimiş, yapısal sistemi güçlense de mimari ve tesisat olarak hala eski. Bu durumda önerimiz yüksek risk tespit edilen binaların kentsel dönüşümde öne alınması, öncelikle bu bina sahiplerinin kentsel dönüşüm desteklerinden yararlandırılması. Genellikle 6 ilçede tespit ettiğimiz yüksek riskli binalar arsa değeri olarak katma değer sağlanacak yerlerde değil. Bu binalar orta ve dar gelirli vatandaşların barındığı binalar.” şeklinde açıklamalarını tamamladı.
Kaynak:Emlak Dream