Salgın Sonrasında En Hızlı Toparlanacak Sektör İnşaat Sektörü Olacak

İzmir Müteahhitler Derneği başkanı İslam Yıldırım, Kovid-19 salgını sonrasında inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar ile ilgili bir basın açıklaması yaptı. Sektörün salgın yüzünden durma noktasına geldiğini belirten Yıldırım salgın sonrasında en hızlı toparlanacak sektörün inşaat sektörü olacağını belirtti.

Sektörün salgın yüzünden durma noktasına geldiğini belirten Yıldırım salgın sonrasında en hızlı toparlanacak sektörün inşaat sektörü olacağını belirtti. Çin’den yayılarak Dünya genelinde yüzbinlerce kişinin ölümünün yanı sıra, ekonomik ve sosyal hayatın durmasına neden olan Kovid-19 salgınından inşaat sektörü de nasibini aldı. İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) başkanı İslam Yıldırım virüs salgının inşaat sektörüne etkisi ile ilgili açıklama yaptı.

İŞ SAĞLIĞI VE 60 YAŞ ÜSTÜ ÇALIŞANLARA İZİN
İMDER olarak iş güvenliği ve 60 yaş üstü çalışanlara izin ile ilgili bir deklerasyon paylaştıklarını ifade eden Yıldırım şu ifadelere yer verdi, “Türkiye'de ilk vakanın 11 Mart'ta tespit edilmesinden sonra ülkemizde salgınla mücadele için birçok tedbirler alınmıştır. Ülkemiz bu güne kadar Pandemi ile mücadele noktasında dünyada sayılı ülkeler arasında süreci başarı ile yürütmektedir.  Bizler İMDER olarak 18 Mart tarihinde bir deklerasyon yayınlayarak; özellikle şantiyelerimizde 6331 sayılı is sağlığı ve güvenliği konunu noktasında meslektaşlarımızın azami derecede hassasiyet göstermesini, ve 60 yaş üstü çalışanlarımıza geçici süreliğine izin verilmesini, sektör temsilcisi arkadaşlarımıza tavsiye etmiştik.”

KONUT STOKLARI ÖNEMLİ ORANDA ERİDİ
Birçok sektörde olduğu gibi inşaat sektörünün de Pandemi sonucunda durma noktasına geldiğini söyleyen Yıldırım şu şekilde devam etti, “2018 yılındaki kur saldırısı ve ardından faizlerin yükselmesi inşaat sektörünü bir darboğaz içerisine sokmuştu. Özellikle 2019 yılının ikinci yarısından itibaren faizlerin düşmesi sonrasında bahar havası esmeye başladı. Birçok meslektaşımız mart ayına kadar elindeki stokların önemli bir kısmını eritmişti. Salgının ortaya çıkmasından sonra, finansal piyasaların ve ekonomik güvenin olumsuz etkilendiği yadsınamaz bir gerçek.”

MÜTEAHHİTLER ÖZEL BANKALARDA KREDİ SORUNU YAŞIYOR
Finansal açıdan sıkıntı yaşayan müteahhitlerin özel bankalardan kredi kullanırken birçok sıkıntı ile karşı karşıya geldiklerini söyleyen Yıldırım,  “Tüm meslektaşlarımız olmasa bile bir kısmı bu süreçte finansal sıkıntıları aşmak için başvurdukları bankalarda birçok sorunla karşılaştıklarını biliyoruz. Devlet bankalarımız bu konu da esnek davranmış ve krediye ulaşma noktasında güzel sınav vermiştir . Fakat özel bankalarımız için aynı şeyi söylememiz mümkün değil. İnşaat sektörü ülkemizin olmazsa olmazıdır. Milyonlarca insanın istihdam edildiği devasa büyüklükte bir sektördür” dedi.

SALGIN SONRASI EN HIZLI TOPARLANACAK OLAN İNŞAAT SEKTÖRÜDÜR
Meslektaşlarımızın paniğe kapılmasını gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Yıldırım, “İnanıyoruz ki salgın bittiğinde en hızlı toparlanacak sektör inşaat sektörüdür. Özellikle Avrupa ülkelerinde görülen vakalar ve ölüm oranları, özellikle Sağlık kurumlarına erişimde yaşanan sıkıntılar önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin, yabancılara konut satışlarında bir cazibe merkezi olacağını ön görüyoruz.Her kriz bir fırsat doğurur. Önemli olan bu krizi nasıl yönettiğimizdir. Meslektaşlarımıza tavsiyemiz şudur ki; Finansal anlamda sıkıntısı olmayan arkadaşlarımız şantiyelerini durdurmasınlar. Ertelenen Konut ihtiyacı, Pandemi sonrasında tekrar harekete geçecektir” sözlerini kullandı.

MALİYETLERİNİZİ 1-2 KEZ DEĞİL 4-5 KEZ HESAPLAYIN
İthalatın durmasıyla inşaat malzemelerinin fiyatlarının artışa geçtiğini kaydeden Yıldırım son olarak şunları belirtti, “Sektör temsilcisi arkadaşlarımız yeni yönetmeliklerle birlikte inşaat maliyetlerini artık bir veya iki kez değil, 4-5 defa hesap etsinler. Çünkü salgın sürecinde ithalatın olmaması nedeniyle inşaat malzemelerine ciddi oranda zam gelmiştir. Diğer bir husus ise kat karşılığı inşaat işlerinde % 50 veya üstü oranlarda arsalar alanlar sonunda hüsrana uğrayabilir. Geçtiğimiz yıllardaki kur saldırısı ve faizlerin yükselmesi son olarak küresel salgın bizlere artık şunu göstermiştir; Birleşme, birlik olma zamanı gelmiştir. Önümüzdeki süreçte sermayelerini birleştirenler, finansal açıdan sıkıntı yaşamayan firmaların önü açık olacaktır.”