Satılık ilanlarında sıkça görüyorduk! Lüks konut vergilerine zam yağacak

2023 yılında harçlardan toplam 107 milyar lira gelir gelmesi beklenirken, tapu harçlarından beklenen gelir 54.7 milyar lira olarak öngörüldü. Bütçe tasarısına göre tapu, noter, pasaport, dijital vergi, lüks konut vergisine zam yağacak.

2023 yılı bütçe teklifine göre harçlardan bu yıl sonunda 75 milyar liralık bir gelir elde edilmesi öngörülüyor. 2023 yılında ise bu yıla göre beklenen gelir yüzde 42.7 oranında artışla 107 milyar 54 milyon lira olacak. Bu da harç ücretlerine ortalama yüzde 42 zam geleceği anlamına geliyor. Kamuya 2023 yılında ise taşıt alımına yine dev bütçe ayrıldı.

Tapu harçlarından gelecek yıl 54.7 milyar lira gelir beklenirken, yargı harçlarından 21.7 milyar lira, noter harçlarından 4.5 milyar lira, pasaport ve konsolosluk harçlarından 7.6 milyar lira, Trafik harçlarından 3.7 milyar lira ve diğer harçlardan da 13.9 milyar lira gelir elde edileceği öngörüldü. Yurtdışı çıkış harcından ise gelecek yıl 295 milyon liralık gelir elde edilmesi bekleniyor.

Bütçe teklifine göre 2022 yılı başında 4.6 milyar lira gelir gelmesi beklenen dijital hizmet vergisi yıl sonunda 5.2 milyar lira olarak gerçekleşecek. 2023 yılında ise yüzde 38.9 oranında artışla 7.2 milyar liralık bir gelir bekleniyor. Değerli konut vergisinden bu yıl sonuna kadar 46.3 milyon liralık gelir elde edileceği, gelecek yıl ise bu yıla göre yüzde 49.1 oranında artışla 69 milyon lira olacağı tahmin ediliyor.

SATILIK LOJMANLAR

2023 yılı bütçe teklifine göre taşınmaz satış gelirinden 5 milyar 961 milyon liralık Gelir elde edilmesi planlanıyor. Lojman satışından 570.3 milyon liralık gelir beklenirken, arazi satışından da 3 milyar 201 milyon liralık gelir elde edilmesi hedefleniyor.

MEMURUN MESAİSİNE ZAM

Devlet memurlarının saat başına alacakları mesai 5 lira 40 kuruş olacak. Bütçe teklifine göre yurtiçinde verilecek gündelikler de belirlendi. TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı yardımcılıkları ödenecek yurtiçi harcırah 270 lira olacak.

2023 yılı bütçe teklifine göre, Hazine portföyü ve iştirak gelirleri bu yıla göre yüzde 73.2 oranında artışla 103 milyar 256 milyon lira olacak. Büyük kısmını Merkez Bankası kârının oluşturduğu kamu bankalarından elde edilen temettü gelirinden 2023 yılında 94 milyar lira gelir gelmesi bekleniyor.

Hazine ve İDT’lerden sağlanan gelirler de yüzde 54.2 oranında artışla 2 milyar 490 milyon lira olacak. GES ihracı yapılan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nden gelecek yıl 1 milyar 385 milyon lira, Kıyı Emniyet’inden ise 1 milyar 105 milyon liralık gelir bekleniyor.

LÜKS KONUT NEDİR?

Avukat İlker Duman'ın internet sitesinde lüks konut tanımıyla ilgili şu cümleler yer aldı:

Mermer, çini, bakır kaplamalı; Çatı Örtüsü: Bakır-kurşun kaplamalı ve ısı yalıtımlı; Tavan: ikiden fazla odası gizli ışıklandırma, ses tecritli asma tavan (sert ağaç, alüminyum, alçı vb); İç Duvarlar: ikiden fazla odası ısı ve ses yalıtımlı, sert ağaç kaplama; Taban (Döşeme): İkiden fazla odası mermer ve benzeri tabii taş, ahşap parke, halı kaplamalı; Merdivenler: Tabii taş kaplamalı, işlemeli demir ve sert ağaç korkuluklu ve küpeşteli; Pencereler: Metal ve sert ağaç doğramalı, özel vasıflı camlı, tabii taş parapetli ve panjurlu; Kapılar: Masif sert ağaç kasalı ve kanatlı, kapitone kaplamalı, işlemeli metal kasa ve kanatlı, özel cam kanatlı ve özel aksamlı (otomatik kontrol vb.); Banyo ve WC: Mermer ve benzeri tabii taş kaplamalı, lüks veya özel imal edilmiş küvet, çift lavabo, klozet ve benzeri aksamlı banyo aynı vasıflarda wc; Isıtma: Klima tesisatlı (soğuk, sıcak), şömineli, devamlı sıcak sulu.

Konutla ilgili yasalarımızla, “lüks konut” terimine rastlanmaz. Ama günlük konuşmalarda, genellikle, pahalı yapı gereçleri kullanılarak yapılmış, barındırdığı ailenin gereksinimlerine kıyasla çok büyük ve alışılagelmiş kolaylıklardan fazlasına sahip bulunan konutlara “lüks konut” denilmektedir.