Site yönetim ve aidatlarında yeni dönem: 3 Bakanlık devreye girdi, çalışmalar başlatıldı

Son dönemlerde yükselen konut ve kira fiyatları sonrası yapılan çalışma ile kira sözleşmelerine ve kira zamlarına bir düzenleme getirilmişti. Bu adımın ardından bu kez de sitelerdeki aidatlar ve site yönetimi için hükümet harekete geçti. İşte detaylar…

Bilindiği üzere son dönemlerde artan kira ve konut fiyatları sonrası kiracılar ile ev sahipleri arasında birçok sorun yaşanmaya başlamıştı. Ortaya çıkan tabloda kira fiyatları hızla artarken, getirilen düzenleme ile ev sahibinin yeni kira sözleşmesinde en fazla yüzde 25 zam yapabileceği belirtilmişti. Fahiş fiyat artışlarının önüne geçmek için bu kez de site aidatları ve site yönetimleri konusunda harekete geçildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yasal çerçeve son halini aldı. Söz konusu çalışma, Meclis’e sunulacak. Aidatları düzenleyecek olan bu yasal çerçeve ile site yönetimlerindeki şüpheler de ortadan kalkacak. Yönetimler profesyonellere devredilecek ve bunların denetimlerini de bakanlıklar yapacak. Ayrıca aidat ödemelerindeki fahiş taleplerin de çalışma ile önlenmesi bekleniyor.
 

SİTE YÖNETİMLERİ ŞİRKETLERE DEVREDİLECEK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları tarafından düzenlenen çalışma, Meclis’e sunulacak. Bu çalışmanın onaylanması durumunda artık herkes site yöneticisi olamayacak ve böylece site yönetimlerinde şaibe ve torpil ortadan kalkmış olacak. Site yönetimleri, bu konuda sertifika almış tesis yönetim şirketlerine devredilecek. Söz konusu şirketler talip olarak ilgili siteleri yönetebilecek. Bu şirketlerin denetimini de yine bakanlıklar gerçekleştirecek.
 

DENETLEMELER YAPILACAK

Site yönetimlerini devralan şirketleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bağımsız denetçiler ile denetleyecek. Sitelerin bu noktada bütçeleri, harcamaları ve harcama tutarları ile periyodik olarak ne kadar aidat topladığı da denetlenecek ve defterler de incelenecek. Söz konusu adımla birlikte site yönetimlerinde usulsüzlüklerin, torpilin ve şaibe ile birlikte fahiş aidat paralarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

CNN Türk’ün haberine göre Türkiye’de bu alanda 3.800 tesis yönetim şirketi bulunuyor ve bunlar da genel kurulda oy çokluğu ile seçiliyor. Eğer çalışma onaylanırsa, bu şirketlerden belge alamayanlar kapanacak.