Tapu sahipleri dikkat! Artık maaş alacaksınız

Tarım ve Orman Bakanlığı, tapu sahiplerini ilgilendiren yeni bir uygulama başlattı. Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Antalya'da düzenlenen Tarım Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, tapu sahiplerine güzel haberi verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, tapu sahiplerini ilgilendiren yeni bir uygulama başlattı. Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Antalya'da düzenlenen Tarım Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, tapu sahiplerine güzel haberi verdi. Bu karar ile birlikte Bakanlık, ülkede milyonlarca dönüm arazinin boş kalmamasını ve tarım potansiyelinin daha verimli kullanılmasını hedefliyor. Şartlara uyan ve tarım arazisi olan tapu sahiplerine devlet her ay kiralama parası verecek ve böylelikle maaşa bağlamış olacak.

Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi. Buna göre tek şart olarak 2 yıl üst üste ekilmeyen tarım arazileri Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kiraya verilecek. Kiralama işlemleri dijital ortamda yapılacak. İlk etapta en yakın yerleşim yerinden başlanarak tarla, bağ ve bahçeler tek tek tespit edilecek. Böylece hem atıl arazi sorununa çözüm bulunacak hem de toprak sahiplerine ek gelir kapısı açılacak.

Uzmanlar, bu uygulamanın hem tarım sektörünü güçlendireceğini hem de yerel ekonomilere canlılık getireceğini belirtiyor. Böylece hem ülke kaynakları daha verimli kullanılmış olacak hem de vatandaşlar yararlanmış olacak.Tarım Bakanlığı, 5 Nisan 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan "Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" çerçevesinde sözleşmeli üretimi özendirmek için atıl durumda bulunan tarım arazilerinin mülkiyet hakkının özüne dokunmaksızın üretime kazandırılmasını kararlaştırdı.

Yeni düzenlemeye göre bakanlık, Hazine arazileri hariç mülkiyeti kişilere ait olup hisselilik, mülkiyet ihtilafı, parçalılık, tarımsal faaliyete son verilmesi, göç veya başka bir sebeple üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin üretime kazandırılmasını amaçladı. Bakanlığın yürüttüğü Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında bugüne kadar nadasa bırakılan ya da atıl durumdaki yaklaşık 4.5 milyon dekar alanda tarımsal üretim başladı. Son 3 yıllık süreçte 505 milyon lira bütçeyle yaklaşık 3.4 milyon dekarda ekim, dikim ve aşılama çalışmaları yapılarak hedefe ulaşıldı. Aile işletmeciliği desteklenecek. Yöresel ürünler teşvik edilecek. Kırsalda sosyal destekler artacak. Genç nüfusun tarıma yönelmesi sağlanacak. Kent tarımı başlayacak. Tarım destekleri üretimle bağlantılı artırılacak. Üreticiyle tüketici arasındaki mesafe daraltılacak, maliyet düşürülecek.

Kiralama, öncelikle arazinin bulunduğu yerdeki köylülere ya da sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarına yapılacak. Arazilerin kira bedelleri ve kiralayanın yetiştirebileceği ürünler internetten ilan edilecek.