Tapuda fiyat oyunu hedefte: Konut satışına düzenleme hazırlığı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dünya örneklerini inceledi. Tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması için çalışmalar hızlandı. Yeni düzenlemenin Meclis açıldığında gündeme gelmesi bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, emlakta kayıt dışılığa karşı harekete geçti.
Dünya örneklerini inceleyen bakanlık, tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması için çalışmalarını hızlandırdı.
TAPUDA FİYAT OYUNU
Gayrimenkul alım satımında tapuda beyan edilen tutarın yüzde 4’ü tapu harcı olarak ödeniyor.
Satış bedelini düşük göstererek tapu harcından kaçmak yasal değil ancak sık başvurulan bir yöntem oluyor.
Yani tapuda gayrimenkulün gerçek satış değeri değil, vergi değeri veya biraz üstü gösteriliyor.
Bu yöntemle hem alıcı hem de satıcı daha az vergi ödeme arayışına giriyor.
Bakanlık yetkilileri, gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedelinin tespitinin, bir yandan tapu harcı bir yandan da gelir vergisi açısından önem taşıdığına dikkat çekti.
Türkiye gazetesinde yer alan habere göre gayrimenkul alım satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme yapılmasına ilişkin yeni düzenlemeler Meclis açıldığında gündeme getirilecek.
VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışında kalmaması için sürekli analiz çalışmaları ve saha denetimleri yapıyor. Tespit edilen uyumsuzluklar ile ilgili gerekli adımlar atılıyor.
VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışında kalmaması için sürekli analiz çalışmaları ve saha denetimleri yapıyor. Tespit edilen uyumsuzluklar ile ilgili gerekli adımlar atılıyor.
DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENİYOR
Edinilen bilgiye göre tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması dâhil olmak üzere gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik olarak dünya örneklerini incelenirken, alternatif düzenlemeler üzerinde çalışılıyor.
KİRADA BANKA ZORUNLULUĞU
Bakanlık, kira gelirlerinin doğru beyan edilmesine yönelik de bazı adımlar attı.
Bu kapsamda kira ödemelerinin bankadan yapılması ile ilgili tebliğ taslağı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından görüşe açıldı.
Uygulamanın resmileşmesi halinde kira ödemelerini banka ve PTT aracılığıyla yapmayıp, elden yapanlara her bir tespit için kira tutarının yüzde 10'u oranında ceza kesilecek. Kesilecek ceza tutarı 5 bin liradan az olamayacak.
Mevcut durumda bu, kira tutarının yüzde 5'i ve asgari 3 bin lira olarak uygulanıyordu.
Söz konusu ceza hem kiracıya hem kiralayana kesilebilecek.