TMMOB'TAN BELEDİYELERE DUYARLILIK ÇAĞRISI

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, İzmir'de ranta kurban giden alanlar ve sürdürdükleri mücadelede hem ilçe hem de Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda duyarlı olmadığını söyledi

SEVİLCAN GÜNAY/GERÇEK HABERCİ- Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği(TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan İzmir Kent Suçları Haritası, İzmir Mimarlık Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile açıklandı. “Yaşam alanlarımızı tahrip eden kent suçlarına hep birlikte dur diyelim” sloganı ile açıklamalarına başlayan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın, Türkiye’de ilk kez böyle bir çalışma olduğunu aktardı. Hukuk yolu ile iptal ettirdikleri plan ve projelerin hukukun arkasından dolanarak tekrar gündem getirildiğini belirten TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Dönem Sözcüsü Melih Yalçın,  “İstinye Park örneğinde olduğu gibi hem belediye hem de hükümet tekrar o alanda inşaatın yapımına izin verdi. Artık kent suçu olarak işlenmiş noktalar var. Bu kent suçunu tamalarken birçok yönden ele almamız lazım. Bu haritaya devam eden bazı davalarda zaman içerisinde eklenecektir” dedi. 


YALÇIN: BELEDİYELER DE BU KONUDA DUYARLI OLMALI
Davalara rağmen bu alanların hizmete açıldığı ve bu durum karşısında farklı bir mücadele şekli düşünüp düşünmediği sorusuna Yalçın; “Çeşitli meslek odaları ile ortak çalışmalar sürdürmeye başladık ama bu konunun siyasi yönü eksik kalıyor. Büyükşehir ve ilçe belediyeler bu konulara duyarsız kalıyor ve görmezden geliyor. Seçim dönemi bunu hem ilçe belediye başkanları ile hem de büyükşehir belediye başkanı konuştuk; Bu alanların hukuksuz bir şekilde yapılanmaya çalışılıyor ve talan ediliyorsa bu konu belediyelerin de sorunudur. İzmirlileri ve başkanları bu mücadele içerisine sokmaya çalışıyoruz ama ne kadar başardık tartışılır. Körfez Geçiş Projesi, Gediz Sulak Alan Projesi gibi iki önemli bölgeyi yapılaşmadan kurtardık.  Ama hükümetin politikası rant üzerine kurulu ve ne yazık ki İzmir’de hedeflerinde ellerinde birçok proje de bekliyor. Bunun önlenebilmesi için siyasal anlamada da bizim destek alamız lazım” cevabını verdi. 
KOCAER: KENTTE YAŞANAN VE YAŞANMAYA DEVAM EDEN BU SUÇLARI AÇIKLAMAK VE İFŞA ETMEK İSTEDİK
Şehir Plancıları Odası Başkanı Özlem Şenyol Kocaer ise,  kent suçları haritasının bir açıdan gerçekleştirdikleri kent mücadelesi üzerine bir örnek oluşturduğunu ifade ederek; “Biz kentte yaşanan ve yaşanmaya devam eden bu suçları açıklamak ve ifşa etmek istedik. Ama artık bu yaşananlardan ders alınmalı ve hem bakanlıklar hem de belediyeler bu konuda üzerlerine düşen sorumluluğu almalı. Çok fazla işlenen suç var ve biz artık tarihsel, doğal güzelliklerimizin tahrip edilmesini istemiyoruz. Asgari alanlara yapılan müdahaleler, kent siluetine zarar veren inşaatlar bu haritada mevcut ve biz işlenen suçları bu harita ile hafızalara kazımak istiyoruz. Sürdürülebilir bir harita ve TMMOB olarak yaşananları işledik diğer kuruluşlarında açtığı davalar var ikisine bütün olarak bakarsak daha net durumu görebiliriz” dedi.
MURATHAN: İZMİR VALİSİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI BU HARİTAYI İNCELEMELİ 
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alim Murathan da,  kent merkezinde 31 yer ve 72 noktada çalışmaların gerçekleştiğini aktararak sözlerine şöyle devam etti;
“Haritanın tümüne baktığımızda kentte çok fazla suç işlendiğini kentlerin son yıllarda yağma ve ranta kurbana gittiğini görüyoruz. Tarım alanlarından su kaynaklarına kadar birçok alanda bu suçlar işlenmiştir. Gerçekleşen bu suçları da haritada bulabilirsiniz. İzmir Valisinin ve Büyükşehir Belediye Başkanının açıp bu haritaya bakması gerekli ve sorumluklarını hatırlamalılar diye düşünüyorum.” 
Haritada yer alan noktaları ve bölgeleri incelemek isteyenler ise www.kentsuclari.org adresinden inceleyebilirler.