Toros, "2022 yılı iç piyasadan çok ihracat yılı olacak"

Ege Toros Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, 2022 yılının iç piyasadan çok ihracat yılı olacağını söyledi.

Gerçek Haberci'den Sıla Arabacıoğlu'nun haberine göre Ege Toros Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Suphi Toros, GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. 2022 yılının ihracat yılı olacağını aktararak, “Türkiye genelinde tüccarların depoları şu anda demir-çelikte minimumda, herkes boşaltmış. Çelik piyasası Mayıs ayına kadar yükselecek, Mayıs ayından sonra bir nebze gerileme olabilir. Mayıs sonuna kadar hareketlilik devam edecek” dedi.

“Sanayiciler ihracata ağırlık verecek”
Geçen sene demir-çelik piyasası 2020’ye göre daha iyi geçtiğini vurgulayan Toros, “Bu sene belki 2021’i yakalayamayabilir; ama çok da kötü olacağını zannetmiyorum. Ocak ayında biraz duraklama oldu; ama bu yıllardır olur. Şubat’ın 15’inden sonra hareketlilik ve talep artışı görüyoruz. Yani bir kere kesinlikle 2021 yılının altına düşmeyeceğiz. İhracata yönelik özellikle üretici, sanayici kesimi ciddi bir şekilde çalışıyor. Benim bildiğim çok büyük firmalar ihracatçı eleman yetiştirmek için yabancı dil bilen kişiler arıyorlar” diye konuştu.
“İthalatçı da ihracatçı da Döviz’deki istikrardan memnun”
Toros, Döviz’deki istikrarın çelik piyasasını hareketlendirdiğini vurgulayarak “Hem ithalat-ihracat hem de iç piyasada üretici firmaların alımları hareketlendi. Bu böyle ne kadar devam edecek? Mart sonu nisan başı diyebiliriz. Çünkü Merkez Bankası’nın faiz oranlarını dengede tutması bunun kanıtı. Merkez Bankası ve Hükümet Döviz’in 14 TL’yi geçmesini kesinlikle istemiyor, yaklaşınca hemen müdahale ediyorlar. Şu anda da hükümet de yerel üretici de ithalatçı ve ihracatçı da Döviz’deki istikrardan memnun. Çok düşmesini de yükselmesini de istemiyorlar. Şu anda ticaret karşılıklı bir şekilde devam ediyor” açıklamasını yaptı.
“Çelik piyasasında Mayıs ayından sonra gerileme olabilir”
Çeliğin dünya piyasasında yükselmeye devam ettiğini, Çin’deki vergilerden dolayı gevşeme olduğunun altını çizen Toros, “Hurda ve cevherde hurdanın fiyatı 500 Dolar’ın üzerinde. Sektör şu zamanlarda oldukça hareketli olduğunu söyleyebiliriz. Bu hareketlilik tek taraflı değil hem ihracat ve hem ithalat kısmında gözüküyor. Ama herkes Mart ayı için Dolar bağlantısını yaptı. Yani, bu bize Mart ayında da fiyatların düşmeyeceğini çok da yükselmeyeceğini öngörüyoruz. Herkes bu bilinç içerisinde ticarete devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“Enerji sorunları üretimi etkiliyor”
Toros, Mayıs ayına kadar piyasadaki yükselişin devam edeceğini vurgulayarak, “Mayıs ayından sonra iç piyasada fiyatlar gerileyecek. Dünya çelik piyasası yükselişte çünkü dünyanın her tarafında enerji sıkıntısı var. Bu da üretimi etkiliyor. Mesela Türkiye’de yüzde 120 elektrik zammı geldi, ücretlere de zam geldi. Bunların hepsini maliyete vurduğumuzda fiyatlar yükseldi yükselmeye de devam edecek. Mayıs ayından sonraki arz-talebe bakıp belirlenecek” görüşünü aktardı.
“Hükümetin piyasaya para süreceği duyumunu aldık”
Artan maliyetlerin ve Döviz’deki istikrarsızlık nedeniyle herkeste çekingenlik olduğunu; ama şu anda sağlanan stabil kur nedeniyle çekingenliğin azaldığını vurgulayan Toros, şunları söyledi:
“Mayıs ayı için fabrikalardan fiyat arıyorlar. Fabrikalar da bize daha sonraya gün veriyor. Yani bu ne demek Nisan ve Mayıs ayına kadar fiyatlar kesinlikle düşmeyecek hatta daha da yükseleceği ihtimali üzerinde duruyoruz. Bunun başlıca sebeplerinden bir tanesi enerji fiyatları, işçilik, petrol, doğalgaz ve kömür fiyatları. Herkeste çekingenlik vardı. Herkes elindeki işi bitirmeye kararlı. Herkes yatırımına yavaş yavaş dönecek. Bizim aldığımız duyumlara göre hükümet piyasaya para sürecek. Yani piyasa daha da canlanacak. Artık çekimserlik biraz daha ortadan kalkacak ve güzel günlerin olacağını tahmin ediyorum.”