Türklerin en çok konut aldığı iki ülke açıklandı

Türk vatandaşlarının yurt dışındaki gayrimenkul yatırımları hız kesmeden sürüyor. Son verilere göre, Türklerin yurt dışından konut alımı için ödediği toplam tutar 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. En çok tercih edilen ülkeler arasında Birleşik Arap Emirlikleri ve Yunanistan dikkat çekiyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımları 2024 yılında dikkat çekici bir artış gösterdi. Bir önceki yıla göre yüzde 20,5 oranında artan bu harcamalar, toplamda 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı.

Yeni yılın ilk ayına ilişkin veriler de açıklandı. Ocak ayında, yurt dışındaki gayrimenkul alımları için ödenen tutar 144 milyon dolar olarak kaydedildi.

TÜRKLERİN YURT DIŞINDA GAYRİMENKUL ALIMLARI ARTIYOR

Türk vatandaşlarının yurt dışındaki gayrimenkul alımlarında son yıllarda önemli bir artış yaşandığı belirtildi. Uzmanlar, bu artışın özellikle altın vize programlarının etkisiyle gerçekleştiğine dikkat çekiyor.

Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 5-10 yıl önce Türklerin yurt dışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 130 milyon dolar seviyelerinde olduğunu hatırlattı. Tekçe, bu rakamın zamanla katlanarak büyüdüğünü ve Türk yatırımcıların farklı ülkelerdeki fırsatlara ilgisinin arttığını ifade etti.

YURT DIŞINDA GAYRİMENKUL YATIRIMLARINA İLGİ ARTIYOR

Gayrimenkul yatırımlarının nedenlerine dikkat çeken uzmanlar, Türklerin yurt dışında konut alımına yönelik ilgisinin arttığını belirtiyor. Bu yatırımlarda özellikle Dubai ve Yunanistan ön plana çıkıyor.

Yunanistan’ın tercih edilmesinde, 250 bin euro yatırım karşılığında verilen “altın vize” programının etkili olduğu ifade ediliyor. Bu program, yatırımcılara Avrupa ülkelerine serbestçe seyahat etme imkanı sunuyor.

Son dönemde İspanya ve Portekiz gibi ülkeler altın vize programlarını kapatırken, Macaristan 250 bin euro karşılığında yeni bir program başlattı.

EV SAHİBİ-KİRACI ANLAŞMAZLIKLARI İKİNCİ SEBEP

Tekçe, ikinci neden olarak ev alıp kiraya veren yatırımcıların yönünün yurt dışına dönmesinin geldiğini kaydederek, son dönemde Türkiye’de kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan olumsuzlukların artmasının yatırımcıların yurt dışına yönelimini hızlandırdığını anlattı.