Üniversiteliye 'kira' şoku!

Edirne İnşaat ve Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili Yüksel Meriç, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih sonuçlarıyla birlikte kayıt yaptırmaya gelecek öğrenciler için kentteki kiralık dairelerin yeterli olmadığına, var olanların da yüksek fiyatlarına dikkat çekip, "Kayıtlar başlayınca öğrenciler apartlara, yurtlara mecburen yönelecekler.

Edirne İnşaat ve Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili Yüksel Meriç, önümüzdeki günlerde açık-lanması beklenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercih so-nuçlarıyla birlikte kayıt yaptırmaya gelecek öğrenciler için kentteki kiralık dairelerin yeterli olmadığına, var olanların da yüksek fiyatlarına dikkat çekip, “Kayıtlar başlayınca öğrenciler apartlara, yurtlara mecburen yönelecekler. O da maddi imkanı iyi olabilenler kayıtlarını yapacak olamayanlar, ödeyemeyecek olan kişiler kayıt dahi dondurabilirler” dedi.
Türkiye genelinde 2024 YKS tercih sonuçları için geri sayım başladı. 2 Ağustos’ta (bugün) sona erecek olan tercih işlemlerinin ardından, adaylar gözlerini YKS tercih sonuçlarına çevirecek. Tercih süresinin dolmasıyla birlikte 2 hafta içerisinde sonuçların açılması beklenirken, sonrasındaysa adaylar kayıt ve kiralık ev telaşına başlayacak.


‘KİRALIK DAİRELER ÇOK KISITLI’
Edirne İnşaat ve Sanatkarları Esnaf Odası Başkan Vekili Yüksel Meriç, tercih sonuçlarıyla birlikte kente kayıt yaptırmaya gelecek öğrenciler için kiralık dairelerin yeterli olmadığına, var olanların da yüksek fiyatlarına dikkat çekti. Meriç, “Edirne’mizde kiralık daireler çok kısıtlı, öğrenci için bir nebze var. O da tabii yeterli olması mümkün değil. Kısıtlı olması da bence hükümetimizin aldığı kararlarla ve müteahhitlerimizin işleri yavaşlatmasıyla akalı. Öğrenci bir nebze ama aile için aşırı bir sıkıntımız var. Kiralar ona keza sıfır, ikinci el veyahut da 40 yıllık kooperatif dairelerinde fiyatlar da değişiyor. Yani bugün sıfır 3+1 aile ev tutacağım derseniz, 20-25 bin bandında seyrediyor. O da semtine göre değişiyor. Öğrenci için 1+1’lerimiz eşyasız olursa 10-12 bin bandında olur. Semtine göre eşyalı olursa da 13, 15 bin, 18 bine kadar çıkıyor. Ama dairenin tabii içindeki eşyasına, malzemesine göre de değişiyor” dedi.


‘KAYIT DAHİ DONDURABİLİRLER’
Kayıt yaptırmaya gelen, maddi durumu yetersiz bazı öğrencilerin kayıtlarını dahi dondurabileceğine dikkat çeken Meriç, “Öğrenci kayıt yapmaya gelecek ama bu durum yeterli olmayacak. Kayıtlar başlayınca apartlara, yurtlara mecburen yönelecekler. O da maddi imkanı iyi olabilenler kayıtlarını yapacak olamayanlar kayıt dahi dondurabilir. Ödeyemeyecek olan kişiler dondurabilirler” diye konuştu.
‘SIKINTI TÜRKİYE GENELİNDE’
Hükümetin sıkı ekonomik politikasının inşaat sektörünü etkilediğini ifade eden Meriç, “İnşaat sektörü de yeterli değil. Hükümetin almış olduğu sıkı politika kararları müteahhitlerimizi satışında zorluyor. Öncelikli olarak kredi yok. Kredi çıksa da faiz oranları çok yüksek. Müteahhit satışını yapamıyor, satışını yapamayınca da inşaatını yavaşlatıyor. İnşaat yavaşlayınca da Edirne’de kiralık ve satılık sıkıntısı mevcut oluyor. Yani bu sadece Edirne’yle ilgili bir durum da değil. Türkiye genelinde var. Çimentonun fiyatı, demirin fiyatı İstanbul’da da Antalya’da da aynı” ifadelerini kullandı.