"Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi Türkiye'ye modeldir"

Turuncu TV’de yayınlanan Gerçek Haberci İle Gündem programına Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu konuk oldu. Selvitopu, erken seçim hakkında görüşlerini aktarırken, “Erken seçim olma ihtimali büyük, yerelleri birleştirirlerse ona göre tedbirleri alırız. Biz Karabağlar olarak seçime hazırız. Hizmeti siyasallaştırmak belediyeden çok örgütlerin görevidir. Biz belediye olarak elimizden geldiği ölçüde hizmet etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
“Belediyeleri zor günler bekliyor”
Selvitopu, belediyelerin bütçelerini dikkatli kullanması gerektiğinin altını çizerek, “Belediyeleri zor günler bekliyor, bunu belirtmekte fayda var. Bizler bütçeyi belirlerken öngörülen artışlara göre yapıyoruz. Tabii şimdi böyle bir rakam kalmadı. 2022’de belediyeler olarak sıkıntı yaşayacağız, bu nedenle tedbirli olmalıyız. Yapılması gereken temel işler var mesela temizlik bunu asla aksatamayız bunun benzeri yollar, bakımlar. Bu kalemlerde tasarruf yapma imkânımız yok. Nerede tasarruf yapılır? Yapılacak olan projeleri öteleyebiliriz. Bu da kentin gelişmesini engeller. Zaten birçok belediye zor durumdaydı, bundan sonra daha da zorlanacağız” açıklamasını yaptı.
“Bunun takdirini İzmir halkına bırakıyorum”
Tartışma konusu olan üniversite alanının TOKİ’ye devredilmesine de değinen Selvitopu, şunları söyledi:
“Bir baktık bir gece bu üniversite arazileri TOKİ’ye devredilmiş. Sayın Atilla Kaya diyor ki ‘Biz üniversite yapacağız, belediye başkanı engelliyor’ siz üniversite yapacaksanız buradaki arazileri neden TOKİ’ye devrettiniz? Neden Demokrasi Üniversitesi’ne tahsil etmesiniz? Bu araziler TOKİ’ye devredilirken amacınız neydi? Çünkü ortada üniversite falan yoktu. Üniversite konusu gündeme getiren Karabağlar Belediyesi’dir. Bu konuyu ilk dillendiren biziz, bu konuda yaptığımız neticeler sonucu bir baskı oluştu ve üniversite alanı ayrılmak zorunda kaldılar. Yani bunu isteyerek değil, baskı ile yapıldı. Biz sadece 38 hektar değil tamamının açılmasını istedik. Daha sonra bu 42 hektar konut yapımına açıldı. Ben 42 hektardaki ısrarı anlamıyorum. Neden buraya konut yapmak istiyorlar? Üniversite olarak belirlendiğinde orada kura çekimi yoktu. O alanda mahkeme kararı ile iptal verilirken orada kura çekildi. O kararı yok saymak nasıl bir bakış açısıdır? Hukuk burada konut yapılsın derse biz belediye olarak ısrarcı olacak halimiz yok; ama yargı burada konut yapılmasını doğru bulmadı. Ben bunun takdirini İzmir halkına Karabağlar halkına bırakıyorum.”
“Bana göre bu ısrar normal değil”
Selvitopu, kuraya katılan dar gelirli vatandaşa da çözüm önerileri olduğuna dikkat çekerek, “Yenitepe konutlarını TOKİ yaptı, orada satış yapılıyor. Niye o konutları vatandaşlara vermiyorsunuz? O zaman bu vatandaşlara oradaki konutları verin. Orada zaten devlet bütçesi ile yapılmış hazır konutlar var. Bana göre bu ısrar normal değil, biz oraya ticari bir faaliyet istemiyorum. Üniversite alanının genişletilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kentler bina yapmakla gelişmez”
Üniversite şu ana kadar faaliyete geçmiş olsaydı Karabağlar’ın daha da gelişeceğini belirten Selvitopu, “Oraya öğrenciler gelecekti. Öğrenci geldiği andan itibaren kentteki her alan değişir, bu da kenti geliştirir. O alanda 5 bin değil 10 bin öğrenci eğitim görürse Karabağlar’a etkisi müthiş olur. Sosyal dönüşümü sağlayacak etken bu üniversite alanı. Buca, Bornova, Urla’ya bakın; üniversite alanı olduğu için oldukça gelişti. Üniversite konusunda ısrarımız bu yüzdendir. Şu andaki iktidar lafa gelince kentleri geliştiriyoruz, bina yapıyoruz diyorlar. Kentler bina yapmakla gelişmez. Kentlerdeki sosyal ekonomik yaşam gelişirse kentler gelişir” dedi.
“4’üncü yıla gireceğiz, bekletilmesinin sebebini anlamadık”
Selvitopu, Osman Aksüner ve Aşık Veysel Mahallelerinde 106 hektarlık bir alan olduğunu kaydetti ve şunları söyledi:
“Göreve geldikten sonra bize bir yık sonra yetki yazısı geldi bilgimiz yok. Sıtkı Başkan zamanında bakanlığa talep yapılmış, 2,5 sene sonra bize yetki geldi. Normalde devlet bürokrasisi içinde tekrardan yazılır ve cevap veririz. Biz geri dönüş yaparak bakanlık tarafından yapılmasını talep ettik ve kabul edilmedi. Biz de oturduk planları yaptık, orada da bakanlığın isteğine göre hareket ettik. 2018’den beri bu planların onayını bekliyoruz. Belediye eksik yapmadı, biz bakanlık ne dediyse yaptık. Hep soruluyor, orasının çoğu yeri vatandaşın alanı bize ait bir yer yok. 4’üncü yıla gireceğiz, bekletilmesinin sebebini anlamadık.”
“Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi Türkiye’ye modeldir”
540 hektarın 74 hektarında belediyeyi suçlu ilan edildiğini savunan Selvitopu, “Geri kalan hektarlara ne oldu? Ne yaptınız orada? Hiçbir şey yok. Hem hiçbir şey yapmayacaksınız hem de yapan kurumları suçlayacaksınız. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi Türkiye’ye modeldir. Bu projenin Türkiye’de örneği yok. Yüzde 100 uzlaşı ile yapıldı ve vatandaşın itizarı olmadı. Bu anlayış İzmir’in bütün kentsel dönüşüm projelerinde var; yüzde 100 uzlaşı ve yerinde dönüşüm” görüşünü aktardı.