Vatandaş Sit Alanları İmara Açılıyor Sandı
Sit alanlarında Bungalov evlerin yapılmasına izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamuoyunda sit alanlarının imara açıldığı algısı oluştuğu için kararı iptal etti. Artık sit alanlarında bungalov evler yapılmayacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya Olimpos, Adrasan, Düden Şelalesi, Konyaaltı Falezleri, Lara kıyıları; Muğla Bodrum, Fethiye, Datça; Balıkesir Ayvalık, Gümüşhane Santa Harabeleri, Van Akdamar Adası, Ardahan Çıldır ve Lavaş Gölleri gibi Türkiye’nin göz bebeği doğal koruma alanlarında bungalov yapımına izin veren yönetmelik maddesini de ilke kararının iptal edildiğini açıkladı.
DOĞAL GÜZELLİKLER MUTLAK KORUMADA16 Mart’ta Korunan Alanlar Yönetmeliğini değiştiren bakanlık, 24 Ekim tarihinde de 109 sayılı ilke kararında değişiklik yaptı ve doğal koruma alanı ilan edilen adalar, göller, ormanlar, yaylaların nitelikli doğal koruma alanlarında geçtiğimiz yıl verdiği bungalov yapım izni kararını kaldırdı.
Yetkililer, yeni karar ile ilgili doğal güzelliklerin mutlak koruma altına alındığından bahsederek şu ifadeleri kullandı:
KAMUOYUNDA İMARA AÇILIYOR SANILDI“Koruma kullanma dengesi içinde biz birtakım sınırlamalarla nitelikli doğal koruma alanlarında yani eskinin 2. derece sit alanlarında bungalov yapımına izin vermeyi düşünmüştük ancak hem kamuoyunda imara açılıyor sanıldı hem de gelen talepler bizim düşüncemizin ötesinde konuta dönüşecek gibiydi. İlerde imara açılmasına neden olmasın diye biz de daha korumacı bir anlayışla bungalov iznini kaldırdık. Böylece bu alanlar hemen hemen eskinin 1. derece sitlerinin koruma zırhına büründü. Ama sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı dediğimiz ve eskinin 3. derece sitine denk gelen alanlarda yine belli koşullarda bungalov yapılabilir.”
SINIRLANDILARİlke kararlarında nitelikli koruma alanlarında sadece sulama için baraj ve göletlerde balıkçiftliğine izin verilebiliyordu. Ancak bu durum bazı yerlerde tereddüde neden olunca bakanlık, ilke kararına “İçme suyu amaçlı baraj ve göletler ile doğal göl ve denizler hariç Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alınarak su ürünleri faaliyetlerine izin verilebilir” yazdı. Bu durumda sulama barajları hariç nitelikli alan sınırları içinde balık çiftliklerinin kurulamayacağına karar verildi.
NİTELİKLİ DOĞAL KORUMA ALANIKorunan Alanlar Yönetmeliği’nin 8. maddesi 16 Mart 2020 tarihinde değiştirildi, bungalov yapımına izin veren hüküm çıkarıltı ve nitelikli doğal koruma alanı tanımı şu şekilde oluşturuldu: “Nitelikli doğal koruma alanları; entegre tesisler ve örtü altı tarım hariç tarım uygulamaları, tıbbi ve aromatik bitki uygulamaları, hayvancılık, balıkçı barınağı, iskele, doğal kaynak suyu kullanımına yönelik uygulamalar, içme suyu amaçlı baraj ve göletler, doğal göl ve denizler hariç kültür balıkçılığı faaliyetleri, zorunlu teknik altyapı uygulamaları ve alanın doğal yapısıyla uyumlu, beton, asfalt gibi malzemelerin kullanılmadığı çadırlı kamp, karavan ve günübirlik faaliyetlerin yapılabildiği alanlardır. Alanın ve doğal özelliklerin devamlılığı için halkın bu alanlara erişiminin uygun seviye ve şekilde tutulması esastır.”