Yanlış yapılaşma kıyıları yok ediyor
ODTÜ ve YTÜ'den akademisyen ve araştırma görevlileri tarafından yapılan incelemede, Türkiye kıyılarında plansız, mühendislikten uzak, yanlış yapılaşma ile kıyı dengesinin bozulduğu belirtildi.
Samsun Atakum’da Çatalçam ve Dereköy Balıkçı Barınağı arasında hızla kaybolan kıyılar mercek altına alındı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden (YTÜ) akademisyen ve araştırma görevlileri tarafından yapılan incelemede kıyı çizgisinin 10 yıl içerisinde 50 ile 70 metre arasında değiştiği görüldü.
BirGün’den Mehmet Rebii Özdemir’in haberine göre; çalışmada “son 20 yılda, ülkenin üç bir tarafını çeviren kıyılarda plansız, mühendislikten uzak, yanlış yapılaşma ve bilinçsiz kullanım ile deniz ve kıyı dengesi bozulmuş, betonlaşmaya ve yok olmaya mahkûm olmuş” görüşü ağırlık kazandı.
‘Altın kıyılarımız neden yok oluyor?’ başlıklı raporda insan eliyle yok edilen kıyıların en değerli doğal hazine olduğuna vurgu yapıldı.
Raporda, Samsun’da kıyı kaybının özellikle 1998 yılında yapılan Dereköy Balıkçı Barınağı ile hız kazandığı vurgulanarak “Bu kıyılardaki yerleşim merkezleri ve siteler bu hızlı kıyı kaybından büyük ölçüde etkilendi. Benzer durum Karadeniz, Karasu kıyılarında da yaşandı. Bölgesel ölçekte yapılması gereken bütünleşik kıyı planlaması olmadan, yanlış tasarlanmış kıyı deniz yapıları ile bu kıyılarda büyük sorun yaşanmakta” ifadeleri yer aldı.