Yapısal çelik sektörü, senede 300 bin konut yapabilir!
TUCSA Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, yapısal çelik sektörü ile ilgili konuştu ve çelik yapıların avantajlarına değindi. İşte o açıklamalar...
Ekonomimcom köşe yazarı Sadi Özdemir, bugünkü köşesinde yapısal çelik sektörünü kaleem aldı. Özdemir, Türkiye'nin deprem riski en yüksek ülkeler arasında olduğuna ve ‘kötü yapı stokunu yenileyemeden’ ağır depremler yaşandığına dikkat çekti.
Sadi Özdemir, "İstanbul ve Marmara Bölgesi’ndeki riskler göz önüne alındığına ‘en ağır sonuçları olacak depremi’ de henüz görmedik. Ölüyoruz, yıkılıyoruz; sonra aynısının olacağını biliyoruz ancak elimizden gelen bu mudur?" ifadelerine yer verdi.
Ekonomimcom köşe yazarı Sadi Özdemir, 25’incisi düzenlenen ‘Yapısal Çelik Günü’ ile inşaat sektörünün bileşenlerinin buluştuğuna ve ‘Deprem ile Yaşamak’ başlıklı özel oturumda Prof. Dr. Naci Görür'ün kısır döngüyü ‘görünür kılmak için’ bir defa daha deprem dirençli kentler için süratle harekete geçilmesi gerektiğini söylediğini aktardı.
Yine TUCSA Başkanı Yener Güreş de Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) tarafından 25’incisi düzenlenen ‘Yapısal Çelik Günü’nde "Depremlerle yaşamak için deprem dirençli yapılaşmaya geçiş yapımalı ve çelik yapıların gücünü kullanmalıyız. Ülkemizin yapısal çelik kapasitesi yeterlidir" açıklamasını yaptı.
KİPTAŞ, İNDER, Türkiye İMSAD ve GYODER gibi inşaatla ilgili sivil toplum kurumlarının da katıldığı o etkinlikte konuşan biri de TUCSA Başkan Yardımcısı Melih Şimşek oldu. Şimşek, yapısal çelik sektörünün senede en az 300 bin konut üretebilecek altyapıya sahip olduğunun altını çizdi.
Şimşek, söz konusu açıklamasında "Dünyanın en büyük otomobil üreticileri Toyota ve Tesla, modüler konut fabrikalarını hayata geçirdi. Bu yılın başında Porsche Design ile Abb Electronics robotik konut fabrikası kurmak amacıyla ortak oldular. Gelişmiş ülkeler barınma ihtiyaçlarını otomobil fabrikaları gibi yapı fabrikaları ile gidermeye başladı. Biz de benzer şekilde davranmalıyız. Senede 300 bin deprem dirençli modüler çelik konut üretebilmek için yaklaşık 3 milyon ton çelik yassı ürün, çelik profil ve haddelenmiş profile gereksinim bulunuyor. Ülkemiz tüm bu ihtiyacı karşılayacak çelik malzeme üretimini de elinde bulunduruyor. Bu miktarda bir üretim için yaklaşık 72 bin mavi yaka insan kaynağına ihtiyacımız bulunuyor ki kısa dönemli eğitimlerle bu kadar insanı da istihdam edebiliriz" ifadelerine yer verdi.
Melih Şimşek, yapısal çeliğin ülkemizde yaygınlaşmasının engellenmesi ile ilgili de konuştu ve inşaat mühendislerinin sorumlu olduğunu vurguladı.
Şimşek, konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"Ne yazık ki mühendislik bir araç haline gelmiş, özel sektörde ya da kamudaki inşaat mühendislerimiz, asıl görev onlara düşüyor. Bu kadar ‘can alıcı ve yıkıcı depremler olan ülkenin mühendisleri’ bir depremden sonra dünyada uygulanmış ve başarılı olmuş depreme dayanıklı sistemleri merak etmez mi? Tatilde olsun o deprem ülkelerine gidip bir bakmaz mı? Ona göre ‘artık öyle değil böyle yapalım’ demez mi? Biz ‘beton kötü, çelik iyi’ demiyoruz. Bir ülkenin yüzde 65’i deprem riski altındaysa yapılar ya çelik ya ahşap olmak zorundadır. Günümüzde ahşap olamayacağına göre bütün deprem ülkelerinde çelik yükselmiş ve oralarda çok şiddetli depremler olmaya devam ediyor ama insanlar ölmüyor. Yani taşıyıcı sistemleriniz çelik olacak. 6 Şubat 2023 depremlerinde on binler öldü ve yıkılan binaların yüzde 86’sı betonarme binalardı. Biz de deprem riski yüksek yerlerde çeliği büyütmeliyiz. Betonarme sistem kötü değil ama imalatındaki küçük hatalar, büyük ve yıkıcı sonuçlar çıkarabiliyor. Bu nedenle taşıyıcı sistemde insan inisiyatifi fazla olan yöntemler terk edilir, az olan tercih edilir. Kamu (devlet) ne ister? Depremden sonra ‘yaraları en kısa sürede sarmak’ öncesinde de ‘depremde yıkılmayacak yapılar’ ister. Yapı üretmeyi sanayileştirmeliyiz, yapıyı mümkün olduğunca hazır halde sahaya götürmeliyiz. Bu yöntemle iklimden bağımsız, 24 saat bina yapmak; tam 3 kat daha hızlı konut üretimi mümkün. Biz firma olarak (Consera) İş Bankası ile Malatya’da yapısal çelik için referans olacak konutlar ürettik. 80 konutu 6 ayda teslim ettik ama 500 konut da olsaydı 6 ayda biterdi."
Melih Şimşek, durumu inşaat sektörüne anlattıklarına ve onların tamam dediğine dikkat çekerek, İNDER, GYODER, KONUTDER ile ortak çalışma platformları oluşturduklarını ve birlikte kamuya gidip anlatacaklarını dile getirdi.
Zekeriyaköy’de yapısal çelikle 42 villa yaptıklarını dile getiren Şimşek, betonarme yapsalardı 4 villa eksik olacağını söyledi ve "1000 adetlik bir sosyal konut projesinde yapısal çelikle fazladan 60-70 konut inşa edilebilir. İnşaat süresi zaten üçte bire geriliyor" ifadelerini kullandı.