Yüksek enflasyon yatırımcıları da kaçırıyor: "Türk yatırımcı ülkeden mülk satın alamıyor"

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Türk yatırımcının yurt dışından daire satın almasında görülen artışla ilgili konuştu. Duruma yüzde 25'lik kira artışının da etki ettiğini söyleyen Güleroğlu, fiyatların yüksek olması sebebiyle Türk yatırımcının ülkeden mülk satın alamadığını belirtti.

Ege'ye Bakış'tan Gülperi Tibin'in haberine göre Türkiye ekonomisi günden güne zayıflamaya devam ederken Türk yatırımcı bu durumdan daha az etkileneceği yollara yöneliyor. Ülkedeki ekonomik bunalımının getirisi olan iş göçü, beyin göçü gibi durumların ardından Türk yatırımcı da çareyi dışarıda aramaya başladı. TÜİK tarafından paylaşılan verilere göre, vatandaşın yurt dışından konut alma eğiliminde artış görülüyor. Ayrıca geçtiğimiz günlerde Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan, Türk vatandaşlarının yurt dışından konut alma eğiliminin yüzde 40 oranında artış gösterdiğini söylemişti. 
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Türk vatandaşının yurt dışından mülk alımında görülen artışa ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu duruma yüzde 25’lik kira sınırlamasının da etki ettiğini belirten Güleroğlu, “Şu anda Türk yatırımcı ülkeden mülk satın alamıyor.” diye konuştu. 

“HAL BÖYLE OLUNCA...” 

Güleroğlu, Türk yatırımcının yurt dışından mülk almayı tercih etmesinde kira farklarının etkili olduğunu belirtti. Yunanistan ya da Kıbrıs’tan bir ev alınıp kiraya verildiği zaman, kira bedelinin 8 – 9 sene içerisinde mülkü karşılayabildiğini söyleyen Güleroğlu, “Ancak Türkiye’ye bakacak olursak satın alınan evin kirası, eskiden evin bedelini 200 ayda karşılıyordu ama şu an bu zaman dilimi 300 – 350 aya kadar çıktı. Hal böyle olunca insanlar biraz daha o tarafa doğru kaymaya başladı.” dedi.  
Türk yatırımcının şu anda ülkeden mülk satın alamadığını belirten Güleroğlu, konuşmasına şu ifadeleri ekledi:  
“Şu anda rakamlar çok yüksek olduğu ve kiraya verdiğinde kira getirisini yaklaşık 25 – 30 yılda karşıladığı için Türk yatırımcı ülkeden mülk satın alamıyor. Düşünün şimdi Atina’dan bir yer aldınız. Euro artıyor, hem evinizin değeri euro olarak artıyor hem de kiranızı euro üzerinden alıyorsunuz. İşte böylelikle de aldığınız kira 8 yılla 12 yılda evin bedelini karşılıyor. Bundan dolayı tercihler o yönde oluyor. Kıbrıs’ta da aynı şekilde. Kıbrıs’ta sterlin üzerinden evi alıyorsunuz, sterlin üzerinden satıyorsunuz, kiraya verirseniz de sterlin üzerinden kiranız bankaya yatıyor. Ayrıca vatandaşın buna yönelmesinde yüzde 25’lik kira sınırlamasının da etkisi var.” 

“VİZE DERDİ KALMIYOR”
Güleroğlu, yatırımcıların Avrupa’dan Yunanistan aldıkları dairenin bedeli 250 bin euronun üzerindeyse, yatırımcının ailesiyle birlikte 5 sene oturum izni alabildiğini ve böylece vize derdinin kalmadığını belirtti. İnsanların dolaşım iznini daha rahat alabilmek için de yurt dışından mülk almaya yöneldiğini söyleyen Güleroğlu açıklamasında, “Eğer siz çocuğunuz için bir mülk satın alıyorsanız eşi, çocuğu varsa çocuğu, anne ve baba, kayınvalide ve kayınbaba da bu şanstan yararlanabiliyor. İşte insanlar biraz daha rahat dolaşım ve oturum izni alabilmek için de o tarafa yönelmeye başladı.” ifadelerini kullandı.  
Bu durumun kiralara herhangi bir etkisi olmayacağını ifade eden Güleroğlu, sözlerini tamamlarken şöyle konuştu: 
“Bu durumun kiralara herhangi bir etkisi olmaz. Çünkü oturum izni aldığınızda illa ki orada oturacaksınız diye bir şart koşmuyor AB. O yüzden insanlar aldıkları evleri kiraya veriyorlar. Avantajı o olduğu için insanlar buna yöneliyor.”