Geliri olmayan vatandaşlara emlak vergisi müjdesi!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisinden muaf olan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Peki, emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları neler? İşte detaylar...

Geliri olmayan vatandaşlara emlak vergisi müjdesi!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak vergisinden muaf olan milyonlarca vatandaş bulunuyor. Peki, emlak vergisinden kimler muaf? Emlak vergisi muafiyet şartları neler? İşte detaylar...

Geliri olmayan vatandaşlara emlak vergisi müjdesi!
28 Kasım 2021 - 14:33

Ev, arsa, arazi, tarla, işyeri gibi gayrimenkul sahipleri Emlak Vergisi ödemeleri gerekiyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; muaf olan ve muaflığını bilmeyen çok vatandaş bulunuyor. Muafiyeti bilmeden ödeme yapıldıysa 5 yıllık geriye dönük paralarını geri alabiliyor. Bunun için belediyeye başvurmak yeterli. Ancak bazı belediyeler geriye dönük ödemede sıkıntılar yaşatabiliyor. Bu durumda vatandaşın hakkı nedir?

BELEDİYEDEN İSTEYİN

Vergi Usul Kanunu’na göre, nakden veya mahsuben ödenen ancak fazla veya yersiz tahsil edildiği ortaya çıkan vergilerin iadesine olanak sağlanıyor. Bu kapsama Emlak Vergisi de giriyor. Emlak Vergisi’nden muaf olduğunu bilmeden ödeme gerçekleştirenlerle ilgili belediyenin emlak birimine başvurup, Vergi Usul Kanunu Madde 120’yi dayanak göstererek yersiz ödediği vergilerin iadesini talep etme hakkı bulunuyor.

 

TALEP REDDEDİLİYOR

İade isteği için belediyelerin emlak birimine ‘düzeltme dilekçesi’ verilmesi gerekiyor. Bu başvuru sonrasında belediyelerin beyanın doğruluğunu araştırıp, mükellefe cevap vermesi zorunlu. Ancak vergiler belediyenin gelir kaynağı olduğu için çoğu belediye, vatandaşı ya sözlü olarak reddedip dilekçesini bile işleme koymuyor ya da talebini çeşitli gerekçelerle reddediyor.

DAVA AÇILABİLİR

Düzeltme talebinin reddi durumunda bu defa belediye başkanlığına aynı şekilde şikayet başvurusu yapılıyor. Hak sahiplerinin geri ödeme talebinin belediye başkanlığı tarafından da reddedilmesi üzerine yapılması gerekenleri Avukat Hanife Emine Kara anlattı. Kara, “Bu muafiyetten yararlanmak için taşınmazın bulunduğu yerdeki ilgili belediyeye bir dilekçe ile başvurulmasına rağmen talebin yazılı olarak reddedilmesi yahut 30 gün içinde herhangi bir cevap verilmemesi halinde mükelleflerin dava açma hakkı mevcuttur” dedi.

KİMLER MUAF?

Hiç geliri olmadığını ispat edenler (ev hanımları veya işsiz kalanlar), gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıkla (emekli, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı gibi) sınırlı olan yani sadece emekli maaşı olan kişiler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlar emlak vergisinden muaf tutuluyor. Ancak bunun için bazı şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

 

İDARİ İŞLEMİN İPTALİ

Talep yazılı olarak reddedilirse 30 gün içinde dava açma hakkının olduğunu söyleyen Kara, taşınmazın bulunduğu yerdeki Vergi Mahkemesi’nde idari işlemin iptali davasının açılabileceğini söyledi. Kara, belediye sözlü olarak yanıt verir ya da talebe hiç cevap vermezse, talebin zımni olarak reddedilmiş sayılacağını ve 30 günün sonunda dava açma süresinin başlayacağını söyledi.

KDK’YA BAŞVURULABİLİR

Yersiz ödenmiş Emlak Vergisi’ni iade etmeyen belediyelere yönelik yapılacaklar arasında Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvuru da var. KDK, zaman zaman gelen şikayetleri inceleyip tavsiye kararı alıyor. Örneğin 2019 yılında verilen bir kararda, herhangi bir işte çalışmayan, yaşadığı evden başka bir mülkü de bulunmayan kadının, geçmişe dönük 5 yıllık Emlak Vergisi’nin iadesi talebinin reddedilmesi üzerine KDK, son 5 yılda ödenen Emlak Vergisi’nin başvurucuya ödenmesini tavsiye etti.

YORUMLAR

  • 0 Yorum