Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı denetçiler imar barışı fırsatçılarını yakalamak amacıyla şehir şehir dolaşıyor. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; kaçak avında bugüne kadar doğal sit alanları ve koruma alanlarında 5 bin 704 yapı yakalandı ve yaklaşık 3 bin tanesinin yıkımı yapıldı. Bakanlık 81 ile yollanan genelge ile bütün kaçak yapılara ilişkin sürece hız kazandırdı.
Ülke genelinde kaçak yapılara ilişkin mücadele devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ekibi ile sahaya inerek start verdiği kaçak avı koronavirüs salgınına rağmen hız kesmedi. Özellikle doğal sit alanları ve koruma alanlarında imar barışı fırsatçılarına göz açtırmayan denetçiler şehir şehir, ilçe ilçe denetim gerçekleştiriyor. Yapılan çalışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan bakanlık yetkilileri bugüne kadar sit alanı ve koruma alanlarında 5 bin 704 yapının imara aykırı olduğunun tespit edildiğini belirtti. İmar barışı uygulamasından hileli şekilde yararlanmak isteyenlerin yakalandığına dikkat çeken yetkililer şu açıklamalarda bulundu:
3 BİN YIKIM
“Bugüne kadar özel çevre koruma bölgeleri ve doğal sit alanlarında toplamda 5 bin 704 adet imar barışına aykırı kaçak yapı tespit edildi. Bu tespitlerin 1609 adeti özel çevre koruma bölgelerinde, 3 bin 557 adeti doğal sit alanlarında, 538 adeti ise hem özel çevre koruma bölgesi hem de doğal sit alanlarında kalmaktadır.”
Yapılan tespitlerin ardından yaklaşık 3 bin yapının yıkıldığına dikkat çeken yetkililer, haklarında işlem yapılan diğer yapılar için hukuki süreçlerin sürdüğünü belirtti.
81 İLE GENELGE
Tespit edilen kaçak yapılar için 3 bin 33 suç duyurusu işlemi yapıldığını dile getiren yetkililer, denetimlerin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü ve il müdürlükleri tarafından sürdürüldüğünü aktardı. Bugünlerde Fethiye, Marmaris ve Datça ilçelerinde kaçak yapı tespit çalışmasının sürdüğünü kaydeden yetkililer, gelinen son durumun tespiti için 81 şehre genelge gönderildiğine dikakt çekti. Her ilde kaç kaçak tespit edildiği, kaçının yıkıldığı bu çalışmayla belirlenecek ve kaçakların yıkım sürecine hız verilecek. Yetkililerin verdiği bilgiye göre tespit ve yıkım çalışmaları yalnızca doğal sit alanı ve koruma alanları için geçerli değil. Ülke genelindek şehirlerde kaçakla mücadele edildiğine vurgu yapan yetkililer, yalnızca geçtiğimiz sene 20 bini aşkın kaçak yapı için işlem yapıldığını da belirtti.
NASIL FIRSATÇILIK YAPILDI?
İmar barışı uygulaması, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapıların imar ve iskan sorununun çözülmesi için başlatılmıştı. Fakat kimi gırsatçılar bu tarihten sonra yeni bir yapı inşa etti ve yapı kayıt belgesi almaya çalıştı. Sahadaki 3 bin denetçinin çalışmaları, ihbarlar ve uydu görüntüleri ile gerçekleştirilen tespitlerin ardından bu kişiler bir bir yakalandı.
HANGİ İLLERDE TESPİT EDİLDİ?
Yetkililerin verdiği bilgiye göre kaçak yapı tespitlerinde Ege ve Akdeniz öne çıksa da bugüne kadar işlem gerçekleştirilen şehirler şu şekilde:
Afyon, Aksaray, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Erzurum, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Karabük, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli, Trabzon, Uşak, Yalova, Zonguldak.
YORUMLAR