Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Çılgın Proje'olarak nitelendirdiği Kanal İstanbul projesi gündeme geldiğinden beri merak ediliyor.
Çılgın proje Kanal İstanbul Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 27 Nisan 2011 tarihinde açıklanmıştı. Erdoğan, Kanal İstanbul için "Kamu, özel sektör, vatandaş iş birliğiyle boğazın yükünü hafifletecek, şehrimizin marka değerini artıracak Kanal İstanbul’u ülkemize kazandırmakta kararlıyız" diyerek projenin amacına değinmişti. Proje, birçok siyasi isim, birçok sivil toplum örgütü tarafından eleştirilere sebep oldu. Peki, yararlarının yanı sıra zararlarından da bahsedilen Kanal İstanbul projesinin amacı ne?
Kanal İstanbul projesiyle ilgili açılan web sitesinde merak edilen her bilginin cevabı paylaşıldı.
- Kanal İstanbul Projesinin Amacı
Yılda yaklaşık 43 bin geminin geçtiği İstanbul Boğazı, en dar yeri 698 metre olan doğal bir su yoludur. Gemi trafiğinde tonajlardaki artış, teknolojik gelişmeler sonucu gemi boyutlarının büyümesi ve özellikle akaryakıt ve benzeri diğer tehlikeli/zehirli maddeleri taşıyan gemi (tanker) geçişlerinin artması, İstanbul üzerinde büyük baskı ve tehdit oluşturmaktadır.
İstanbul Boğazı’nda su yolu ulaşımını riske eden keskin dönüşler, kuvvetli akıntılar ve transit gemi trafiği ile dik kesişen kent içi deniz trafiği mevcuttur. Boğaz’ın her iki yakasında yüzbinlerce sakin yaşamaktadır. Boğaziçi gün içinde milyonlarca İstanbullu için ticaret, yaşam ve geçiş yeridir. Boğaz, geçen gemi trafiğinin oluşturduğu riskler açısından her geçen yıl daha tehlikeli hale gelmektedir. 100 yıl öncesinde 3-4 bin olan yıllık gemi geçiş sayısı artmış ve bugün 45-50 bine ulaşmıştır.Seyir emniyetinin arttırılması için uygulanan tek yönlü trafik organizasyonu nedeniyle büyük gemiler için Boğaz’da ortalama bekleme süresi, beklemeye takılan her gemi için yaklaşık 14,5 saattir. Bekleme süresi bazen gemi trafiğine ve hava şartlarına bazende yaşanacak bir kaza veya arızaya bağlı olarak 3-4 günü,hatta haftayı bulabilmektedir.
Bu çerçevede, İstanbul Boğazı’na alternatif bir geçiş koridorunun planlanması zorunlu hale gelmiştir. Kanal İstanbul ile günde 500 bin yolcuyu seyahat ettiren şehir hatlarıyla transit geçiş yapan gemilerin 90 derecelik dik kesişmelerinin yaratacağı ölümcül olabilecek kaza risklerinin önüne geçilerek, halkımız için güvenli bir seyahat sağlanabilecektir. Aynı zamanda kent içi ulaşımda denizyolunun payının arttırılması mümkün olabilecektir.
Bu bağlamda, Kanal İstanbul Projesi'nin amacı:
1-) İstanbul Boğazı'nın tarihsel ve kültürel dokusunun korunması ve güvenliğinin arttırılması,
İstanbul Boğazı’nda öncelikle deniz trafiğinden kaynaklanan yükün azaltılması ve Boğaz güvenliğinin artırılması.
2-) İstanbul Boğazı’nın trafik güvenliğinin sağlanması,
3-) Seyir emniyetinin sağlanması,
4-) Yeni bir uluslararası deniz trafiğine açık bir su yolunun oluşturulması
5-) Olası bir İstanbul depremi dikkate alınarak, yatay mimariye dayalı depreme dayanıklı modern bir yerleşim alanı oluşturulması.
Jeolojik, jeoteknik, hidrolojik araştırmalar, dalga ve deprem analizleri dahil her türlü etüt çalışmasının yapıldığı proje kapsamında 11 farklı üniversiteden ve çeşitli kamu kurumlarından 200’ün üzerinde bilim insanı incelemelerde bulundu.
Karadeniz'i Marmara'ya bağlayan bir cazibe merkezi olarak nitelendirilen Kanal İstanbul projesinin dünyanın gündeminde de yer tutacağı öngörülüyor.
YORUMLAR