Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, köşesinde konut fiyatlarındaki artışı kaleme aldı. Abdurrahman Yıldırım, yazısına konut fiyatlarındaki rekor yükselişlerin sürdüğünü belirterek başladı.
Konut fiyatlarında Kasım ayında başlayan artışların Aralık ve Ocak'ta da sürdüğünü belirten Abdurrahman Yıldırım, Şubat'ta rekorun yenilendiğine dikkat çekti.
Peki konut fiyatlarında son durum ne? Ev fiyatları ne kadar arttı? Konut fiyatları neden artıyor? İşte Abdurrahman Yıldırım'ın konuyla ilgili o açıklamaları...
Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Konut fiyatları sadece şubatta yüzde 13.5, yıllıkta yüzde 96.4 arttı" dedi ve Türkiye'de ilk defa ev fiyatlarının yüzde 100'ün eşiğine vardığını ve yeni konut fiyatlarının yüzde 102 seviyesine ulaştığını belirtti.
Megakent İstanbul'da ev fiyatlarının Şubat ayında yüzde 16, senelik ise yüzde 106.3 arttığına dikkat çeken Abdurrahman Yıldırım, ilk defa yaşanan bu şok fiyat yükselişlerinin 5 ay içinde olduğunu dile getirdi.
Yıldırım, "Eylül 2021’de konut fiyatlarındaki artış aylık yüzde 3.2 ve yıllık yüzde 35.6 idi. Kasım ayında yüzde 5.7 artışla yıllık prim yüzde 40.2’ye çıktı" diye konuşan Yıldırım, Aralık'taki yüzde 7.9 artışın senelik fiyatı yüzde 59.7 ye çektiğine vurgu yaptı. Ocak 2022'de ise yüzde 13.1 oranındaki artış senelik konut fiyatlarını yüzde 77.5'e ulaştırdı.
"Konut fiyatlarındaki yükselme kira artışına, kira artışları işyeri kira artışına yol açıyor. Kiralar maliyetin bir unsuru ve enflasyonu yükseltiyor" diyen Yıldırım, sonuç olarak gayrimenkul fiyat yükselişlerinin yüksek enflasyonun belirleyicilerinden olduğunun altını çizdi.
KONUT FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?
Ev fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, "Gelelim fiyatların 5 ayda nasıl olup da yüzde 35.6’dan yüzde 96.4’e ulaştığına ve daha da artacağına. Öngörüler bu yönde olduğu gibi, yine satılık ilanlarından hesaplanan Betam’ın konut fiyat endeksi Mart 2022'de yüzde 15 daha arttı. Konut Fiyat Endeksi de benzer yönde hareket ediyor" açıklamasında bulundu.
"Yurtdışı gurbetçilerin pandemi nedeniyle iki yıldır biriken taleplerinin harekete geçmesi fiyat artışlarının nedenlerinden birini oluşturuyor" diye konuşan Abdurrahman Yıldırım, yabancılara satışın savaş sebebiyle Ege ve Güney sahillerinde kiralık ya da satılık talebi oluşturduğuna dikkat çekti.
Yıldırım, "Yurtiçi yerleşiklerin talebiyle de en yüksek fiyat artışları bu bölgelerde gerçekleşiyor. Bitişikteki tabloda görüldüğü gibi Muğla, Antalya, Mersin ve Adana gibi tatil ve Güney illeri yüzde 110’u aşan fiyat artışlarına sahne oldu" diye konuştu.
FİYATLAR NEREYE KADAR YÜKSELECEK?
5 aylık dönemde konut fiyatlarında meydana gelen artışın 60.8 puan olduğunun altını çizen Yıldırım, "Bu dönemde ipotekli satışlar da arttı, kredi kullanımı da. Geçen yıl sonunda 277 milyar TL olan konut kredi stoku 314 milyar TL'ye yükseldi" açıklamasında bulundu.
Konut fiyatlarının ilk defa bu seviyeye yükseldiğine vurgu yapan Yıldırım, "Fiyatları kısa zamanda düşürecek tek araç şok faiz artışı olur ki, gündem dışı şeklinde değerlendiriyoruz. Gayrimenkule vergi yükselişi olabilir ama burada da siyasi bir irade yok. Seçim öncesinde bu iki araca başvurulması pek kolay görünmüyor" diye konuştu ve seçim sonrasında ortaya ekonomik bir paket konulmasının gerekeceğini bu paketle de enflasyonun düşürülme kararlılığının gösterileceğini belirtti.
Baş döndüren fahiş konut fiyatlarındaki yükselişlere tek ve kalıcı çözümün bu olduğuna dikkat çeken Abdurrahman Yıldırım, "O zamana kadar konut fiyatlarında yükselişi durdurabilecek veya tersine çevirebilecek bir gelişme pek görünmüyor" şeklinde konuştu.
YORUMLAR