Gayrimenkul alıcı ve satıcılarının gayrimenkul alım satım sürecinde sıkça karşılaştıkları terimlerin başında rayiç bedel gelir.
Alım satım sürecinde belediyelerden temin edilmesi gereken evraklardan olan rayiç bedel ile ilgili merak edilen tüm başlıkları inceledik. İşte gayrimenkul alım satım işlemleri yapacak olan vatandaşların rayiç bedel ile ilgili bilmeleri gerekenler.
RAYİÇ BEDEL NEDİR? RAYİÇ BEDEL HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Rayiç bedel en sade tanımıyla bir gayrimenkulün güncel satış değerine denir. 213 numaralı Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” olarak tanımlanır. Rayiç bedel belediyeler tarafından görevlendirilen bilirkişi tarafından belirlenir. Belli başlı kriterlerin göz önünde bulundurulması ile hesaplanan rayiç bedel özetle gayrimenkulün en düşük satş değerini gösterir. Rayiç bedel hesaplanırken gayrimenkulün bulunduğu il ilçe semt ve diğer çevresel faktörler etmen olur.
Hesaplama İşleminde Dikkat Edilen Hususlar
Bir gayrimenkul satışında rayiç bedel hesaplamada çevredeki gayrimenkullerin fiyatları belirlenir. Burada süreç şu şekilde işler. Bir gayrimenkulün rayiç bedeli hesaplanırken aynı semtteki 3 farklı gayrimenkulün fiyatı toplanır. Daha sonra ilgili gayrimenkullerin metrekareleri toplanır. Toplam fiyat toplam metrekareye bölünür. Bulunan sonuç ile de rayiç bedeli belirlenmek istenen gayrimenkulün metrekaresi ile çarpılır. Buradan çıkan sonuç da metrekare başına çıkan rayiç bedeli ifade eder. Rayiç bedel hesaplanırken bunların dışında şehrin yoğunluğu, piyasanın arz talep meselesi, ekonomik durum gibi etmenlerde göz önünde bulundurabilir.
YORUMLAR