Yeni bir ev alırken birçok sorun yaşayabiliriz. Bunlardan biri satın aldığınız evde kiracı yaşıyor. Burada kiracı ve yeni malik farklı haklara sahiptir. Taraflardan hiçbiri bu hakları ihlal edemez. Burada yeni ev sahibi mevcut kiracıdan tahliyesini isteyebilir. Ancak kiracıların da hakları olduğunu unutmamalıyız. Ortak hukuk ve uygulamanın bile kiracıları desteklediği söylenebilir. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz evde kiracı varsa satın almadan önce kiracı ile görüşmenizi öneririz.
Kiracıdan bahsediyorsak yani kiralama durumundan bahsediyorsak bu yazılı veya sözlü bir kira sözleşmesi var demektir. Kira sözleşmeleri de Borçlanma Kuralları kapsamındadır. Başka bir deyişle, kiralama esasen her iki tarafça üzerinde anlaşmaya varılan bir borç yükümlülüğüdür. Bu nedenle, sadece malik değişikliği, kiralama şartlarını yerine getirmiş bir kiracıyı tahliye etme yetkisine sahip değildir.
Yeni Ev Aldım Kiracıyı Nasıl Çıkartırım?
Kiracı ile satın almadan önce bir anlaşmaya varmadıysanız, tapu devrinin bitiminden, yani resmi olarak mülkün yeni sahibi olduktan sonra bir ay içinde bir uyarı göndermelisiniz. Bu bildirimi göndermezseniz, mal sahibi ile kiracı arasındaki önceki sözleşmeyi kabul etmiş sayılırsınız. Bu durumda ilgili sözleşme bitiş tarihini beklemeniz gerekebilir. Bahsettiğimiz gibi ihtarname vermeniz halinde 6 aylık bir hukuki süreç başlayacak. Kiracılar, uyarıyı gönderdikten sonra 6 aya kadar mülkü boşaltmak zorundadır. Ancak, kiracı bu süre içinde kiracılık yükümlülüklerini (kira ödememek gibi) yerine getirmezse, kiracıyı erken çıkarma hakkınız vardır.
Ayrıca yeni ev alırken kiracı varsa evi almadan önce kiracı ile sözleşme yapmanızda fayda var. Şahitler huzurunda yazılı veya sözlü olarak akdedilen sözleşmeye istinaden evi satın aldıktan sonra tahliye talebinde bulunabilirsiniz. Aksi takdirde belirttiğimiz gibi yasal süreyi beklemek zorunda kalabilirsiniz.
YORUMLAR