Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 10 yılda riskli alanlar, yeni yerleşim yerleri olarak belirlenen rezerv yapı alanları ile riskli yapıları içine alan toplam 1 milyon 709 bin bağımsız birimde tespit, tahliye, yıkım, uzlaşma ve yenileme faaliyeti gerçekleştirdi. Tüm kentsel dönüşüm faaliyetleri için yaklaşık 21 milyar 9 milyon TL harcandı.
Milliyet'ten Meltem Güneş'in haberine göre Kentsel dönüşümde 10 yıl geride kalırken, bakanlık, sağlıksız, riskli yapıların neden olacağı can ve mal kaybını önleyebilmek için çalışmalarına; özellikle deprem, sel, heyelan riski altındaki yapı ve alanların dönüşümüyle hızla devam ediyor.
Son dönemde ülke çapında meydana gelen afetlerin etkilerini gidermek amacıyla Antalya, Muğla, İzmir, Kastamonu, Sinop, Bartın, Rize, Artvin, Giresun, Elazığ ve Malatya’da ihtiyaç duyulan konut, ticaret ve diğer yapılar inşa edilip, vatandaşlara teslimi gerçekleştiriliyor.
300 bin konut dönüşecek
Bakanlık, 2012’den bugüne kadar riskli alanlar, yeni yerleşim yerleri olarak belirlenen rezerv yapı alanları ve riskli yapıları içine alan toplam 1 milyon 709 bin bağımsız birimde tespit, tahliye, yıkım, uzlaşma ve yenileme faaliyeti gerçekleştirdi. Afetlerin etkilerini bir an önce ortadan kaldırmaya yönelik yürütülen uygulamalar başta olmak üzere, bu yıl sonuna kadar da yaklaşık 300 bin adet konutun yenilenmesini hedefliyor.
Dönüşüm sürecinde yapısal anlamda tehlike arz eden ve yenilenmesi veya güçlendirilmesine karar verilen yapıların sahiplerine taşınma ve kira yardımı, faiz desteği, bazı muafiyetlerden faydalanma imkanı ve inşaatlar için tamamlanma güvencesi sağlanıyor. Bu kapsamda riskli yapı sahiplerine bugüne kadar 4 milyar 973 milyon TL kira ve faiz desteği sağlanırken, alansal bazda yürütülen proje ve inşaat faaliyetleri için de 12 milyar 88 milyon TL verildi. Bakanlık tarafından, söz konusu tüm kentsel dönüşüm faaliyetleri için ilgili belediye başkanlıkları, TOKİ, diğer paydaşlar ve vatandaşlara toplamda yaklaşık 21 milyar 9 milyon TL’lik bedel sağlandı.
Dönüşümde seferberlik
Kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında yürütülen faaliyetlerin bir kısmı şöyle: İstanbul Kadıköy’de 16 bin 150, Esenler’de 60 bin, Üsküdar’da 8 bin 810, Güngören Tozkoparan’da 2 bin 100, Kağıthane’deki Talatpaşa ve Yahya Kemal mahallelerinde 1045, Kartal’da 955, Zeytinburnu’nda 1320 ve Gaziosmanpaşa’da 6 bin 100 konut ile ticari bağımsız birimin yapımı devam ediyor.
İzmir Bayraklı’da 1400, Karabağlar’da 1600 konutun inşası ile birlikte deprem sonrasında 5 bin 500 konutun inşasına yönelik çalışmalar da sürüyor. Ankara’da ise Mamak’ta 10 bin 200, Altındağ’da 1000, Elmadağ’da 400 olmak üzere toplam 11 bin 600 konuta yönelik çalışmalar devam ediyor. Ayrıca Hakkari’de 3 bin 250, Şırnak’ta 10 bin 600, Diyarbakır’da 6 bin 500, Mardin’de 5 bin 600 konut ve ticari bağımsız birimin üretilmesine yönelik çalışmalar sürdürülürken, birimlerin büyük bir kısmı hak sahiplerine teslim edildi.
YORUMLAR