40 Bin Kişi Bu Şehri Terk Etti! Kira Fiyatlarında Yüzde 20'lik Düşüş

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren, kira fiyatları genel olarak sabit bir seyir izlerken, bazı illerde ise fiyatlarda gerileme yaşandığı gözlemlendi...

40 Bin Kişi Bu Şehri Terk Etti! Kira Fiyatlarında Yüzde 20'lik Düşüş

Geçtiğimiz yılın ortalarından itibaren, kira fiyatları genel olarak sabit bir seyir izlerken, bazı illerde ise fiyatlarda gerileme yaşandığı gözlemlendi...

40 Bin Kişi Bu Şehri Terk Etti! Kira Fiyatlarında Yüzde 20'lik Düşüş
13 Şubat 2024 - 12:49

Antalya başta olmak üzere Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden birinde kira fiyatlarında önemli bir düşüş yaşandı. Ocak ayı itibarıyla bazı bölgelerde kira fiyatlarında yükseliş görülse de bazı illerde düşüş eğilimi dikkat çekiyor. Özellikle göç alan şehirlerden biri haline gelen Antalya'da kiralardaki düşüş oranı yüzde 20'ye kadar çıktı.

40 Bin Yabancı Antalya'yı Terk Etti, Kira Fiyatları Yüzde 10-20 Aralığında Düştü
Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Bazı illerde konut kiralarında yükseliş devam ederken, bazı illerde de gerileme sürüyor. Bu illerin başında özellikle yabancılara kiralamanın ve satışın yoğun olduğu Antalya diyebiliriz. Antalya son dönemde yabancılar tarafından yoğun göç alan şehirlerimizden biri olmuştu" dedi. Özellikle Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle Rusya ve Ukrayna'dan gelenler, Avrupa'da yaşayan kişilerin ucuz bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için Antalya'yı tercih etmişti. Ancak son zamanlarda oturum izni konusunda yaşanan sorunlar ve farklı ülkelerde oturum izinlerinin kolaylıkla verilmesi, Rus vatandaşlarının tercihlerini değiştirmelerine sebep oldu.

Kiralarda Düşüşe Yol Açan Faktörler

Antalya'da yaşanan kiraların düşmesine yol açan başlıca faktörler şunlar: oturum izinlerinin zorlaşması, bazı mahallelerdeki oturuma kapatmalar, ikamet şartlarındaki tutarların artması ve vatandaşlık kısmındaki döviz tutarlarındaki artış. Bunun sonucunda başka ülkelerle rekabet edebilme konusunda zorluklar yaşanmış, Rus vatandaşların alternatif olarak Dubai gibi bölgeleri tercih etmeye başlamıştır.

Antalya'da Kiralık ve Satılık Konutlar İçin Aktüel Durum

Antalya'da şu anda kiralık konutlar için metrekare fiyatları 140-150 TL arasındadır. Örneğin, 100 metrekarelik bir dairenin kira fiyatı 14 bin TL ile 15 bin TL arasında değişmektedir. Öte yandan, Konyaaltı, Muratpaşa, Manavgat ve Alanya gibi ilçelerde farklı metrekare fiyatları söz konusudur. Satılık konutlar için ise Antalya'da ortalama metrekare fiyatları 30 bin TL seviyesindedir. Son 5-6 ayda kiralarda yüzde 10-15 arasında bir gerileme yaşanmış olup fiyatlar yaklaşık olarak 5-6 ay önceki seviyelere dönmeye başlamıştır. Ocak ayı itibarıyla Türkiye genelinde ise kiralar aylık bazda yüzde 5 ile yüzde 10 arasında artış göstermiştir. Antalya dışında bazı yazlık bölgelerde de kira fiyatlarında düşüşler yaşanmaktadır. Özellikle Alanya'da kira fiyatları yüzde 15-20 oranında gerilemiş olup, yaz sezonunun başlamasıyla birlikte fiyatlar tekrar yukarı yönlü hareket edecektir. Özetle, Antalya'da yaşanan göçler ve oturum izni sorunları kira fiyatlarında düşüşlere yol açmıştır. Ancak gelecek dönemde turizm sezonunun etkisiyle fiyatların tekrar yükselmesi beklenmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum