‘5 milyona satılan ev 1 milyon gösteriliyor’

Gayrimenkul piyasasında uzun yıllardır devam eden en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu. Ev alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek için evin değerini düşük gösterenlerin sayısı son dönemde daha da arttı.

‘5 milyona satılan ev 1 milyon gösteriliyor’

Gayrimenkul piyasasında uzun yıllardır devam eden en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu. Ev alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek için evin değerini düşük gösterenlerin sayısı son dönemde daha da arttı.

‘5 milyona satılan ev 1 milyon gösteriliyor’
29 Kasım 2022 - 14:21

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre Hızla yükselen konut fiyatlarının etkisiyle, beyan edilen değer ile gerçek satış bedeli arasındaki fark yüzde 350-400’ü buldu. Yaşanan vergi kaybının önüne çekmek isteyen Maliye, gerçekleşen işlemleri emlak alım satım sözleşmeleri üzerinden incelemeye aldı. Emlak ofislerinden istenen sözleşmelerle tapuda gösterilen değerler tek tek karşılaştırılıyor. Tapu harcındaki vergi kaybının azaltılması ve gerçek bedelin beyanının artırılması için sektörden bir öneri geldi. Coldwell Banker Türkiye & Kıbrıs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayede.com ve Premier Yapı gibi şirketlerin sahibi MasterTürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş“Önceden tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan evin gerçek bedeli 2 milyondu. Şu anda tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan yerin gerçek değeri 5 milyon lira. Makas çok açıldı. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Ankara’da görüştük. Konunun Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye aktarılacağı bilgisini aldık” diye konuştu.

Mülkün değerinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödeniyor. (Yüzde 2 alıcı, yüzde 2 satıcı) Evin değeri 5 milyon lira gösterilirse harç 200 bin lira, 1 milyon gösterilirse 40 bin lira oluyor.

VERGİ DÜZENLEMESİ 

Sorunun çözümüne ilişkin önerilerini paylaşan Gökhan Taş şunları söyledi: “O evin 5 milyon değil 1 milyon gösterildiğini biliyoruz. Buna mı çözüm isteniyor? Bir kereye mahsus, yüzde 1 vergi ile değer artışı beyanı getirilsin. Şu an evin değeri 1 milyon lira. Gerçekte 5 milyon lira. Ev sahibine, 50 bin lira yani yüzde 1 vergi ile evini gerçek değerine getirme hakkı tanınsın. İkincisi tapu harcı düşürülsün, üçüncüsü belediye vergisi düşürülsün. Kısaca emlak vergisinin yeniden düzenlenmesi lazım. Düzelmediği takdirde, devlet pazarda kontörlü iyice kaçırır.” Taş ayrıca, Türkiye’den ev alan yabancılara uygulanan ekspertiz zorunluluğunun tüm sektöre getirilmesi gerektiğini de dile getirdi.

EMLAKÇILAR EV SAHİBİ OLUYOR

Piyasada 1.5 milyon liraya kadar olan ve 10 milyon lira üstündeki gayrimenkullerde hareketlilik olduğunu belirten Gökhan Taş, satışların bir zincir haline geldiğini, bir yer satmadan yeni bir yer alınamadığını anlattı. Artan fiyatlar ve hareketliliğin emlak danışmanlığını gözde meslek haline getirdiğini söyleyen Taş, şöyle devam etti: “Türkiye’de 30 bin lira maaş ile artık bir gayrimenkul almak zorlaştı, ama yüzde 4 komisyon geliri ile 25 daire satan, hizmet verdiği ilçede bir ev sahibi olabiliyor. 2 yılda bir daire sahibi yapan ender meslek kurumsal emlak danışmanlığı. Ayda bir daire satışı bir gayrimenkul profesyonelinin zorlanmadan yapabileceği bir şey.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum