5 yılda 1,5 milyon konut dönüşecek!

2012’de başlayan kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kapsamında her yıl 100 bini İstanbul’da olmak üzere 300 bin konut dönüşecek.

5 yılda 1,5 milyon konut dönüşecek!

2012’de başlayan kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Kentsel Dönüşüm Eylem Planı kapsamında her yıl 100 bini İstanbul’da olmak üzere 300 bin konut dönüşecek.

5 yılda 1,5 milyon konut dönüşecek!
13 Eylül 2019 - 17:49

Ülkemizde 2012'de başlanan kentsel dönüşüm kapsamında yeni bir dönem başladı. Yeni Şafak Gazetesi'nden Mine Açar'ın habrine göre; bu zamana kadar 53 farklı ilde 281 çalışma alanında 1 milyon 166 bin bağımsız birim, 11 milyar lira kaynak sağlayıp dönüştürüldü. Hükümet, yeni dönüşüm seferberliğine de kapsamlı bir çalışmaya başladı.

HER YIL 300 BİN KONUT YENİLENECEK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da gerçekleştirdiği toplantıda planlın detaylarını anlattı. Türkiye’de 6.7 milyon konutun inşa edileceğini söyleyen Bakan Kurum konuşmalarına şu şekilde devam etti: “Bunlardan 1.5 milyon konutun acil bir şekilde dönüşmesi gerekiyor. Her yıl 100 bini İstanbul’da olmak üzere 300 bin konut dönüşecek. Bu dönüşümde de hızlı bir şekilde vatandaşlarımıza inşallah sağlam, güvenli konutlarını en kısa zamanda teslim etmiş olacağız. Bugüne kadar 152 bin konutumuzun ihalesini yaptık, 115 bin konutumuzu da tamamlayarak, hak sahiplerine teslim ettik. 2023'e kadar bilhassa Bakanlığımız, Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle de bu 300 bin konutun en az yüzde 10 ila 15'ini her yıl yapacağız. Yani 30 ila 50 bin konutun her yıl biz Bakanlık olarak dönüşümünü belediyelerimizle birlikte yapıyor olacağız. 5 yılda da inşallah biz de bu sürece 200-250 bin konutla katkı sağlamış olacağız.”

ENERJİDE CİMRİ PROJEYE DESTEK

Yeni yapılacak dönüşüm projeleri kapsamında enerjide cimri projelere ise pozitif ayrımcılık yapılacak. Bakan Kurum, İller Bankası’nın belediyelere 4 milyar TL kaynak sağlamasıyla desteklerinin olacağını söyledi. Bakan Kurum, “Yüzde 50 hibe gibi kredi desteği sağlayacağız. Enerji verimliliği yüksek olan projelere hibe kredi vereceğiz. Böylece ülkeye ekonomik katkı sağlayacağız. Yine sıfir atık projesine uygun, çevreyi koruyan projelere de destek vereceğiz” dedi.

BARIŞTAN YARARLANAN BİNASINI GÜÇLENDİRECEK

Yeni yol haritası kapsamında İmar Barışı da geçilmedi. Uygulama kapsamında binalara güçlendirme fırsatı sunuluyor. Bakan Kurum, İmar Barışı’ndan yararlanan vatandaşların yapılarının güçlendirilmesi amacıyla mevzuat çalışması hayata geçireceklerini söyleyerek “Tespit ettiğimiz yapılar İmar Kanunu’ndaki kısıtlamalara tabi olmaksızın ve ilave kat getirmeden güçlendirme ruhsatı alabilecekler. Mevcut yapıların büyüklüğü artırılmadan bu şekilde her yıl 50 bin konutu güçlendirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Zeytinburnu'nun çehresi değişecek

İstanbul’da ilk etapta dönüşmesi planlanan ilçeler Üsküdar, Esenler, Gaziosmanpaşa, Bağçılar, Güngören ve Zeytinburnu olacak. Üsküdar'da bin 849, Esenler'de toplamda 60 bin rezerv alan üzerinde yıl sonuna kadar 8 bin konut dönüşecek. Gaziosmanpaşa'da yıl sonuna kadar 4 bin 750 konutun ihalesi ve projesi hayata geçirikecek. Kağıthane'de kendiliğinden yıkılan binanın bulunduğu alan riskli alan ilan edildi. Yıl sonuna kadar 850 konut inşa edilecek. Zeytinburnu'nda askeri lojmanlar olarak bilinen alana ilişkin de önemli bir karar alındı. Oraya da 700-750 konut inşa etmek suretiyle kentsel dönüşüm süreci başlayacak. Yine aynı bölgede yaklaşık 50 bin metrekarelik millet bahçesi yapılacak. Bağcılar’da da 15 bin konut inşa edilecek.

Denetimler hızlandı

Yapı denetimleri hız verildi. Bakanlık verilerine göre; bu zamana kadar 730 bin bina incelendi. Bu binalarda yaklaşık 5,5 milyon bağımsız birim bulunuyor ve hala inşaatı devam eden 393 bin binanın denetimi sürüyor. Detayları paylaşan Bakan Kurum, “Bugüne kadar yaptığımız denetimlerle 1999 sonrası yapı denetim kanunundaki yaptığımız değişikliklerle birlikte tam 22 milyon vatandaşımızın depreme dayanıklı konutlarda güven içinde oturmasını sağlamış olduk. Devam eden inşaatlarımızı da tamamladığımızı düşünürsek eğer, nüfusumuzun yaklaşık yüzde 45'ine, bu çok önemli bir rakam, 35 milyona ulaşmış olacağız” açıklamasında bulundu.

65 bin konut için dönüşüm başladı

Şehirler kültürel ve geleneksel dokuya uygun olarak imar edilecek. Risk beklentisi, halkın beklentisi ve çevresel etkiler dikkate alınacak. Bakanlık, İller Bankası, Emlak Katılım Bankası yerel idareler vatandaş ve yatırımcıların sorumlulukları kapsamında kentsel dönüşüm yol haritası hazırladı. Taşkın, heyelan ve sel riski taşıyan yapılar bulunacak. Kıyılarda yapılaşma ve inşaatı izin verilmeyecek. Köhneleşen ve harabe hale dönüşen sanayi alanları dönüştürülecek. 25 bini İstanbul'da olmak üzere tüm Türkiye'de 65 bin konutluk kentsel dönüşüm süreci başlayacak.

YORUMLAR

  • 0 Yorum