Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum İzmir Ticaret Odası Meclis Toplantısında İzmir'deki hasar tespit çalışmaları ve kentsel dönüşüm faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi.
6 KATLI BİNA İLE 8 KATLI BİNANIN İNŞAAT ALANI AYNI
Bayraklı'da yıkılan binaların kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi ile ilgili konuşan bakan Kurum, "Bayraklı'da zemin+7 katlı binaları yıkıp zemin+5 katlı binalar yapıyoruz. İmar planlarına göre taks ve kaks hesabına göre yapılaşma var. Yeni imar yönetmeliğine göre binaların aynısını yapmaları mümkün değil. Zemin+7 kat yapsalar da şu anda bizim yaptığımız binalardan daha fazlasını yapamıyorlar. İmar haklarında herhangi bir azaltmaya gitmiş değiliz. Mimar ve mühendis arkadaşlarımız hesaplayabilirler. Yönetmelik değişiklikleri ile beraber gelen zorunluluklar var.. Bu zorunlulukları yerine getirmek zorundayız. Binalar çekme mesafesine uymamış. İlave imar haklarından faydalanmış. Bunları tekrar yapmak doğru değil" ifadelerini kullandı
C15-C16 OLMASI GEREKEN BETON C3 ÇIKTI
Yapı denetim sisteminin olmadığı 1999 öncesi yapılarda büyük sıkıntılar olduğunu belirten Murat Kurum, "Bayraklı'da orta hasarlı bir binada risk tespiti yaptırdık. C15-C16 olması gereken beton kalitesi C3 çıktı. Orta hasarlı binalarda da büyük sıkıntılar var. Biz şu anda sadece ve sadece deprem hasar tespiti yapıyoruz. Binaların riskli olup olmadığını tespit etmiyoruz. Riskli bina tespiti için İzmir'deki odalara, müteahhitlere, belediyelere büyük iş düşüyor. Riskli bina tespitini bakanlığımızın yetkilendirdiği kuruluşlar, ve belediyeler yapabilir. Bina riskli çıkarsa binanın yıkılması lazım. İzmir'i hep birlikte dönüştürmemiz lazım" dedi.
YORUMLAR