Balıkesir Ayvalık Tabiat Parkı alanı içindeki Tavuk Adası’nın ranta açılmasına yönelik tepkiler sürüyor. Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi tarafından Ayvalık Belediyesi'nin Tavuk Adası’nda yapılacak inşaat için verdiği ruhsatın iptali için dava açıldı.
Yapılan açıklamada, “Ayvalık Tavuk Adası'nda; Milli Parklar Kanunu'na, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı Karar Hükümleri’ne, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na, İmar Kanunu'na, Kıyı Kanunu'na ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin taraf olduğu doğayı ve kültür mirasımızı koruyan uluslararası pek çok sözleşmeye aykırı olarak sürmekte olan inşaata ilişkin ‘yürütmeyi durdurma kararı talepli ruhsat iptal davasını 10 Haziran 2022 tarihi itibariyle açmış bulunmaktayız” denildi.
RUHSAT VERİLMEDEN İNŞAATTA BAŞLANDI
Üç dönümü Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, geri kalan 14 dönümü ise iş insanı Dikran Masis’in sahibi olduğu “Eskidji” isimli şirkete ait arazide 10 Nisan tarihinde inşaata başlandı. Söz konusu şirket Bakanlık’a ait üç dönümü 49 yıllığına kiralayıp ‘konsept proje’ için çalışmalara start verdi. Ayvalıklı yurttaşlar tarafından yapılan araştırmada, adada iki adet ağır iş makinası çalıştığı, adanın önceki yıllara ait görüntüleri ve uydu çekimleri karşılaştırılarak denize dolgu yapıldığı görüldü.
Ayvalık Belediyesi’nin ise şirketin izinsiz çalışmasına ceza vermek yerine inşaatın başlamasından 8 gün sonra yapı ruhsat izni verdiği ortaya çıktı. Öte yandan şirket, inşaatın şantiye tabelasını geçtiğimiz günlerde 400 yıllık manastırın üstüne astı.
DOĞAL SİT ALANI VE KORUMA ALTINDA
Tavuk Adası, ‘doğal sit nitelikli doğal koruma alanı’ ve aynı zamanda Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde. Ayvalık ise 2017 yılında Ayvalık Endüstriyel Peyzajı adıyla UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne kabul edildi.
ADADA TARİHİ MANASTIR BULUNUYOR
Ada üzerinde tarihi Agios Ioannis Prodromos Manastırı bulunuyor. Manastırın 1600'lü yıllarda inşa edildiği biliniyor. Kilise, sarnıç, ayazma ve taş rıhtımdan oluşan manastır, 1923 yılındaki Yunan ve Türk nüfus arasındaki değişimde rahiplerin Yunanistan’a dönüşüne kadar uzun yıllar işlevini korudu. Manastır, 1948 yılında faili meçhul şekilde bombalanarak ağır tahribata uğradı. Bombalama sonrasında manastırdan geriye yalnızca manastır şapelinin apsis duvar kalıntısı bulunuyor. Manastırın büyük çoğunluğunun bulunduğu alan Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsisli olup Maliye Hazine’sine ait kamu mülkiyeti statüsünde yer alıyor.
YORUMLAR