Airbnb'ciler dikkat: Süreç başladı, rekor cezalar kapıda

TBMM'de kabul edilen yeni düzenleme ile birlikte hem AirBnb gibi ev paylaşımı uygulamaları hem de bireysel olarak evini kiralayan ev sahipleri belirli belgeleri 30 gün içinde bildirmek zorunda olacak. İşte o düzenlemenin ayrıntıları ve ev sahiplerinin düzenli olarak bildirmesi gereken bilgiler...

Airbnb'ciler dikkat: Süreç başladı, rekor cezalar kapıda

TBMM'de kabul edilen yeni düzenleme ile birlikte hem AirBnb gibi ev paylaşımı uygulamaları hem de bireysel olarak evini kiralayan ev sahipleri belirli belgeleri 30 gün içinde bildirmek zorunda olacak. İşte o düzenlemenin ayrıntıları ve ev sahiplerinin düzenli olarak bildirmesi gereken bilgiler...

Airbnb'ciler dikkat: Süreç başladı, rekor cezalar kapıda
05 Temmuz 2024 - 15:15

TBMM'den resmi onay alan yeni düzenleme, milyonlarca ev sahibini ilgilendiren önemli bir değişikliği içeriyor. Artık konut sahipleri için zorunlu hale gelen bu düzenleme, belgelerin eksiksiz bir şekilde beyan edilmesini gerektirecek.

İlgili tarafların 30 gün içinde gerekli belgeleri sunmaları zorunlu olacak ve aksi takdirde idari yaptırımlar uygulanacak. Turistik amaçlarla konut kiralama faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar da netleştirildi.

Yeni düzenlemeye göre, konut kiralama izin belgesi almak artık zorunlu hale gelmiş ve bu belge ilgili Bakanlık tarafından verilecek. Başvurular sırasında, turistik kiralama için uygun görülen bağımsız bölümle ilgili tüm kat maliklerinin oy birliğiyle aldığı kararın belgelenmesi gerekiyor. İzin belgesi alma sorumluluğu kiraya verene ait.
Turistik kiralama faaliyetlerini yürütenlerin belgelendirme işlemi, A grubu seyahat acentaları aracılığıyla yapılacak ve bu süreç, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'na uygun olarak gerçekleştirilecek.

Ayrıca, izin belgesi sahibi bir gerçek kişi ise, ölüm tarihinden itibaren 3 ay içinde mirasçılar tarafından başvuru yapılmazsa veya tüzel kişilik sona ererse, izin belgesi geçersiz hale gelecek. Ancak, kullanıcı hakları sözleşme süresi boyunca devam edecek.

KİMLER İZİN BELGESİ ALABİLİR?

Yeni düzenlemeye göre, turistik kiralama izin belgesi almak isteyen konut sahipleri için Kimlik Bildirme Kanunu hükümleri gereklidir ve izin belgesi sahibi, bildirim yükümlülüğünü eksiksiz yerine getirmekle sorumlu tutulacak. İzin belgeleri, belirli sürelerle sınırlı olarak verilecek ve belirtilen şartlar doğrultusunda yenilenebilecek.

İzin belgesi alınmadan turistik amaçla konut kiralayanlara yönelik ciddi cezalar öngörülüyor. Her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak olup, izin belgesi alınması için verilen 15 günlük süre sonunda belge almayanlara 500 bin lira idari para cezası kesilecek.

Ayrıca, izin belgesi sahibi tarafından kiralanan konutların üçüncü kişilere kiraya verilmesi halinde her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi olmayan konutların turistik amaçla kiraya verilmesine yardım edenler de aynı cezaya çarptırılacak.

Aracı hizmet sağlayıcıları, turistik kiralama ilanlarını 24 saat içinde yayınlamazlarsa her bir konut için 100 bin lira idari para cezasına çarptırılacak.

Bu düzenlemelere uymayan aracı hizmet sağlayıcılara her bir konut için ek olarak 100 bin lira daha idari para cezası uygulanacak. Ayrıca, bir yıl içinde aynı konutu dört defadan fazla izinsiz kiralayanlar için bir milyon lira idari para cezası öngörüldü.

30 GÜN İÇİNDE BİLDİRMESİ ZORUNLU

İzin belgesi sahiplerinin, kiralanacak konutların ilgili bilgilerini 30 gün içinde bildirmeleri zorunludur. Bu süre içinde gerekli bilgilerin eksik veya yanıltıcı olarak bildirilmesi durumunda 50 bin lira idari para cezası uygulanacak.

Turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin 30 gün içinde ibraz edilmemesi veya denetime sunulmaması halinde de 50 bin lira idari para cezası verilecek.

Turistik amaçlı kiralanan konutların yanıltıcı şekilde tanıtılması veya vaat edilen koşulların yerine getirilmemesi durumunda 100 bin lira idari para cezası uygulanacak. Sözleşmeye uygun olarak teslim edilmeyen konutlar için 100 bin lira, ödemenin iadesinin yapılmaması durumunda ise 200 bin lira idari para cezası kesilecek.

YORUMLAR

  • 0 Yorum