Barınma sorununa kiralama ile çözüm

Her geçen gün büyüyen barınma krizine karşı en çok dillendirilen çözümlerden olan sosyal konuttaki projeler büyüyor.

Barınma sorununa kiralama ile çözüm

Her geçen gün büyüyen barınma krizine karşı en çok dillendirilen çözümlerden olan sosyal konuttaki projeler büyüyor.

Barınma sorununa kiralama ile çözüm
21 Aralık 2023 - 13:45

Türkiye’nin metropolü İstanbul’da yaşanan barınma krizi Merkez Bankası (TCMB) başkanını bile annesinin evinde yaşamak zorunda bırakırken, TCMB Başkanı Gaye Erkan’ın da soruna çözüm için ortaya attığı sosyal konut üretimi artmaya başladı. Türkiye’de kiralamaya dönük ilk alternatif gayrimenkul üretimini gerçekleştiren şirketlerden Erkanlı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Erkanlı ile konuştuk. 2016’dan bu yana yalnızca öğrenciye yönelik kiralanabilir alternatif konut üretimi yaptıklarını söyleyen Erkanlı, bu yol ile hem öğrencilerin barınma sorununu azaltmayı hem de enflasyon karşısında risksiz yatırım arayan yerli yatırımcıya alternatif sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Normal konutlarda ortalama 20 yıl olan yatırımın geri dönüş sürecinin öğrenci evlerinde 7-8 yıl olduğunu belirten Erkanlı, bu yatırımın barınma sorunu yaşayan binlerce Anadolulu öğrenciye de çözüm olacağını söyledi. Son bir yılda yüzde 120 artan kiralara karşın kiralamaya dönük alternatif konut üretimi çözümünü hayata geçirdiklerini belirten Erkanlı, “Dünyanın birçok ülkesinde bu uygulama var. Hem yatırımcı kurumsal bir muhatap buluyor hem de kiracı. Her gün onlarca kiracı-ev sahibi kavgası görüyoruz. Onlarca insan şiddete maruz kalıyor, psikolojisi bozuluyor. Kurumsal firmalarda böyle bir durum yaşanma ihtimali yok” dedi.

KİRADA YAPISAL ADIMLAR ATILMALI

Kiralamaya dönük konut ve öğrenci evi için yatırımcılara uygun krediler verilmesi gerektiğini söyleyen Erkanlı şunları söyledi: “Birçok ekonomist enflasyona karşı tek silahın faizler olamayacağını, yapısal adımlar atılması gerektiğini de söylüyor. Kira enflasyonu için bu yapısal adımları atmanın zamanı geldi de geçiyor.”

Univa Öğrenci evi ismini verdikleri projelerinin şu an için Sakarya, Kocaeli ve Düzce gibi şehirlerde hayata geçtiğini söyleyen Erkanlı, bir alternatif gayrimenkul ürünü olan öğrenci evlerinin özelliklerini şöyle anlattı: “Bu konutlar üniversitelere yakın bölgelerde inşaa ediliyor. Konutları öğrenci yurdu olarak kiralıyoruz. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yönetmeliklerine uygun üretilen konutlarda yalnızca öğrenciler kalıyor ve yönetim bize ait oluyor. Bu konutlardan alan yatırımcı bir yandan konut fiyatlarının artışıyla yatırımını korurken bir yandan da öğrenci evinin işletmesinden elde edilen gelirin yüzde 55’ini her ay kâr olarak alıyor. Konut normal kullanıma kapalı, yalnızca öğrencilere özel. İşletme ve sosyal alanlar güvenlik vb. giderler bize ait oluyor. Öğrenci sirkülasyonu yüksek olduğu için de normal bir daireden daha çok gelir elde ediyor” dedi.

Öğrenci ve velilerin de bu konutlara rağbet gösterdiğini belirten Erkanlı, “Veli için de güvenli oluyor. Ev konforunda yurt kuralları ve güvenliğiyle yaşıyor öğrenciler. Hem de makul fiyatlar ve kurumsal firma ile muhatap olarak” diye konuştu. Türkiye’de 7 milyona yakın üniversite öğrencisi bulunduğuna değinen Erkanlı, sözlerine şunu ekledi. ‘’ Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Örgün Eğitim İstatistikleri Raporu'na göre Kredi ve Yurtlar Kurumu'na (KYK) bağlı 776 yurtta toplam 759 bin 838 kişilik kapasite var. Ülke genelindeki özel öğrenci yurtlarının sayısı ise 4 bin 692. Öğrenci evlerine olan ihtiyaç ortada. Sadece Türkiye’de değil dünyada öğrenci evleri yatırımı için yükselen bir ivme var. Biz de hem öğrencinin ihtiyacını karşılayacak hem de yatırımcısına avantajlı ve düzenli bir gelir sunacak önemli bir model sunuyoruz. ‘’

YORUMLAR

  • 0 Yorum