Başkan Batur'dan Roman Kültür Merkezi açılışında kentsel dönüşüm müjdesi ​​​​​​​

Başkan Batur'dan Roman Kültür Merkezi açılışında kentsel dönüşüm müjdesi ​​​​​​​

Başkan Batur'dan Roman Kültür Merkezi açılışında kentsel dönüşüm müjdesi ​​​​​​​
08 Nisan 2021 - 17:35

Tepecik’te kurduğu Roman Kültür Merkezi’ni 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde hizmete açan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, bir de müjde verdi. İzmir’e ilk Roman Kültür Merkezi’ni kazandıran Başkan Batur, Yenişehir-Mersinli bölgesi kentsel dönüşümüne yönelik çalışmaların başladığını müjdeleyerek, “Bugünlerde etrafta gördüğünüz çalışmalar, kentsel dönüşüm için yaptığımız jeolojik etüt çalışmaları. Kentsel dönüşüme yönelik çalışmalara başladık. Bunun müjdesini de size bugün vermek istedik. Bundan sonra daha çok hizmet üretecek ve sizlerin problemlerini çözmeye çalışacağız” dedi.

Konak Belediyesi, İzmir Kalkınma Vakfı’nın (İZKA) desteğiyle Tepecik’te 116 yaşındaki tarihi bir binayı restore ederek kurduğu Roman Kültür Merkezi’ni, Dünya Romanlar Günü’nde hizmete açtı. Bölgeye değer katacak, Roman vatandaşların sosyal, kültürel ve mesleki anlamda önlerini açacak merkezin açılışına, ev sahibi Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve İl yöneticileri, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu ve İlçe yöneticileri, Konak Belediyesi Eski Başkanları Ahmet Sarışın, Erdal İzgi, Hakan Tartan ve Sema Pekdaş, Uluslararası Avrupa Roman Birliği Başkan Yardımcısı Orhan Galjus ve beraberindeki heyet, Konak Belediye Meclis Üyeleri, Roman sivil toplum kuruluşları yöneticileri, bölge muhtarları ve Roman vatandaşlar katıldı.

Batur: Sizlerin belediye başkanı olmak benim için ayrı bir onur

En Roman Dostu Belediye Başkanı Ödülü’ne de sahip olan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, törende yaptığı konuşmada Konak’ın İzmir’de Roman vatandaşların en yoğun yaşadığı ilçe olduğuna dikkat çekti. “Sizlerle bir arada yaşamak, sizlerin belediye başkanı olmak benim için ayrı bir onur ve güzelliktir” sözleri ile Roman vatandaşlara seslenen Başkan Batur sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konak Belediyesi olarak partimiz genel merkezi tarafından hazırlanan Romanlara Yönelik Eylem Planı doğrultusunda çalışma ve faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bu çalışmaları tüm birimlerimizle koordinasyon içinde ve Roman sivil toplum kuruluşları ile iletişim halinde yürütüyoruz. Sadece 2020 yılında Roman dernekleri ve uluslararası hibe programlarına yönelik toplam 11 proje çalışması yaptık. Bugün de bu mahallede, İzmir Kalkınma Ajansı’nın da finansal desteği ile hayata geçirdiğimiz Roman Kültür Merkezimizin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu binanın kamulaştırmasında emeği geçen önceki dönem Belediye Başkanım Sema Pekdaş’a da teşekkür ediyorum. Kamulaştırılan bu binanın restorasyonunu yaptık ve bugünkü haline getirerek Roman kardeşlerimizin hizmetine hazırladık. Restorasyonun ihalesi ve inşaatın tamamlanması 2020-2021 yılları arasında biten bu bina bu mahallede yaşayan topluma kültür, sanat merkezi olarak hizmet edecek. Bu bağlamda bu merkezde okuma yazma, yaratıcı drama, tiyatro, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli ve yaylı sazlar kursu ve müzik aletleri onarım kursu gibi etkinlikler yapılacak.”

Okul öncesi eğitim ücretsiz

Roman Kültür Merkezi’nin yanı sıra bölgede Roman vatandaşları eğitim, sosyal ve mesleki alanlarda desteklemek için hizmet ürettiklerini de sözlerine ekleyen Başkan Batur, özellikle okul öncesi eğitime dikkat çekti ve “2019 yılında En Roman Dostu Belediye Başkanı ödülünü aldık. Roman dostu bir belediye olduğumuz, Konak Belediye Başkanı’nın sizlerin bir kardeşi olduğu bu ödülle tescillendi. Bu ödülü sizlerin sosyal, ekonomik, barınma ve eğitim konularına yönelik gerçekleştirdiğimiz çalışmalar sayesinde aldık. Roman çocuklarımızın eğitimlerinin küçük yaşlarda başlaması için hemen biraz ileride, Alman Kulesi arkasındaki Engelsiz Yaşam Köyümüzde 2 adet okul öncesi eğitim merkezi her şeyiyle hazır. Hiçbir ücret ödemeden çocuklarınızı bırakacaksınız ve eğitim hayatlarına başlayacaklar. Sizlerden ricam çocuklarınızı gönderin. Çocuklarımızı eğitim hayatına 3-6 yaş arasında alıştırırsak, gerisi çorap söküğü gibi gelir. Kemer Tren istasyonunun restorasyon ve tefriş çalışmalarını tamamlayarak Konak Belediyesi Gençlik Destek Merkezimizi kurduk. Burada gençlerimiz özellikle meslek edindirme kursları görecek. Bu merkezle özellikle uyuşturucu belasının önüne geçeceğiz” diye konuştu.

Kentsel dönüşüm müjdesi
Başkan Batur, Roman Kültür Merkezi açılışında bir de kentsel dönüşüm müjdesi verdi. Bir süredir mahalle sakinlerinin de dikkatini çeken çalışmaların jeolojik etüt çalışmaları olduğunu ve kentsel dönüşüme yönelik planlama çalışmalarına başladıklarını müjdeleyen Batur, “Bugünlerde etrafta gördüğünüz çalışmalar, kentsel dönüşüm için yaptığımız jeolojik etüt çalışmaları. Kentsel dönüşüme yönelik çalışmalara başladık. Bunun müjdesini de size bugün vermek istedik. Bundan sonra daha çok hizmet üretecek ve sizlerin problemlerini çözmeye çalışacağız” dedi.

“İzmir’de iki belediye başkanı kardeşiniz var”

İzmir’de Roman vatandaşların iki belediye başkanı kardeşi olduğunu söyleyen Başkan Batur, “İzmir’de en büyük şansımız; her kesime olduğu gibi sizlere de bütün samimiyetle yaklaşan, Konak ilçemizin tüm sorunlarının çözümünde hemen yanı başımızda olan, sizlerin de kardeşi Büyükşehir Belediye Başkanımız var.  Yani sizin İzmir’de iki belediye başkanı kardeşiniz var. Biri benim, biri de hepimizin abisi, büyüğü Tunç Soyer” dedi. Başkan Batur, Büyükşehir Belediyesi’ne yeni bir Roman Eğitim Merkezi için çağrı yaptığı konuşmasına şöyle devam etti:
“Sıfır Ayrımcılık Derneği ile birlikte, Zeytinlik Mahallesi eski papaz okulu olarak geçen tarihi binanın restorasyon çalışmasını tamamlayarak Roman Eğitim Merkezi olarak faaliyete geçirilme çalışmalarına başladık.  O bina için Tunç Soyer’e de çağrı yapıyorum. Bunu birlikte yapalım. Sizin o konudaki hassasiyetinizi biliyorum. O bina Romanlara yakışır.”

Soyer: İzmir’i dünyanın en Roman dostu kenti yapacağız

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise açılış töreninde yaptığı konuşmada İzmir’i dünyanın en Roman dostu kenti yapmak için canla başla çalışacaklarının altını çizdi. Kemeraltı’nda Ay Yıldız adıyla bilinen konağı, Roman Kültür ve Tarihini Araştırma Merkezi’ne dönüştüreceklerini ifade eden Başkan Soyer şöyle konuştu:
“Öncelikle Levanten mimarisinin tipik örneğini yansıtan bu tarihi binayı kamulaştırarak böyle bir merkezi İzmir’e kazandıran Konak Belediye Başkanımıza, personeline ve projeye katkı sağlayan İzmir Kalkınma Ajansı’na çok teşekkür ediyorum. Hiç şüphe yok ki bu merkez burada yaşayan hemşehrilerimizin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamına çok önemli katkılar sağlayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir’in köklü geçmişinden beslenerek şehrimizin çok sesli, çok renkli yapısını, her bir yurttaşımızın kimliği ve kültürünü bu şehrin en temel zenginliği olarak görüyor. Toplumsal yaşamda var olan tüm dezavantajları ve eşitsizlikleri ortadan kaldırmak, farklılıkların bir aradalığını sağlayarak ortak yaşam iradesini sürdürmek amacıyla eşit bir yurttaşlık mümkündür diyoruz. Önyargı ve ayrımcılıktan uzak, eşit bir yurttaşlık duygusuyla Roman hemşehrilerimizin Romanlar Günü’nü kutluyorum. İzmir’i dünyanın en Roman dostu kenti yapmak için canla başla çalışacağız.”

Purçu: Rüya gibi bir gün

Soyer’in ardından söz alan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu da Romanların artık yeteneklerini gösterebildiğini, kültürünü tanıtabildiğini ve etki yaratabildiğini söyledi. Roman Kültür Merkezi açılışı ile tarihi bir gün yaşadıklarını dile getiren Purçu, duygularını şu sözlerle ifade etti:

“Dünyanın en neşeli, en özgür, kendi içinde en eşit ve en adaletli insanları Romanlardır. Romanlar tarihleri boyunca hiçbir savaşta taraf olmamış, toprak mücadelesine girermişlerdir. Mavi gökyüzü ve tüm doğa bizim, demişlerdir. Tüm Romanlar barış, özgürlük, eşitlik ister. Biz tüm dünyayı etkilemek istiyoruz. Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Beni 2015’te bu mahalleden meclise gönderdiler ve ben belediye başkanlarıyla, parti meclis üyeleriyle, başkan yardımcılarıyla mahalleme geri döndüm. Artık biz yeteneklerimizi, kültürümüzü herkese tanıtıyoruz ve etkiliyoruz da... Bugün rüya gibi bir gün. Bu hizmet, çok değerli. Tepecik Mahallesi’nde ilk defa Roman Kültür Merkezi açılıyor. Gençlerimiz burada yeteneklerini dünyaya sergileyecek. Gençlerimiz,  kadınlarımız meslek eğitimi alacak.”

Taşkın: Türkiye ya İzmir’e benzeyecek ya karanlık bir yere gidecek

İzmir ziyaretinde Büyükşehir Belediyesinin yaptığı çalışmaları gördüğünü, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’la birlikte ilçede kurulan üç sosyal politika mekanını gezdiğini vurgulayan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın ise “Gördüğüm mekanlardan gerçekten çok çok etkilendim. Bir mekanı şenlendiren, canlandıran insandır. Madde ve kumar bağımlılığı raporu yayınlayacağız; durum felaket. İnsanların hayatları çalınıyor. Dolayısıyla yaptığımız her şey geleceğe dair bir iz bırakacak olumlu bir iştir. O anlamda burada verilen emeğe dair çok büyük bir saygı duydum. İzmir, bu şekilde devam ederse, Türkiye’ye model olacak. Önümüzdeki seçimlerden sonra bu gerçekleşecek. Türkiye ya İzmir’e benzeyecek ya çok daha karanlık bir yere gidecek. Biz burada Türkiye’nin geleceğini görüyoruz” dedi. Konak’ta 20’den fazla Roman sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldiklerini anımsatan Taşkın, “Onları dinledik, aldığımız notlarımızı da takip edeceğiz. Roman Eylem Planı doğrultusunda atılacak her adımın takipçisiyiz, atılmayacak her adımın da eleştirmeniyiz” diye konuştu.

Karaca: Hayalleri gerçek yapacağız

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca da Romanların hayal kurmaya değil, hayallerini gerçekleştirecek imkanlara ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz hafta Özcan Purçu TBMM’ye bir kanun teklifi getirdi ve dedi ki; 8 Nisan Dünya Romanlar Günü Türkiye’de de bir bayram olarak kutlansın ve bunu da bir kanuni altyapıya kavuşturalım. Ancak Cumhur İttifakı’nın oyları ile kabul edilmedi. Dün gece, apar topar bir genelge yayınladılar. Bu genelge ile 8 Nisan 2021’i bir bayram olarak şimdilik kutlayın dediler. Oysaki Roman vatandaşlarımız bir genelge ile değil bir yasal kazanım ile iktidara hangi parti gelirse gelsin bugünü bayram olarak kutlamak ister. CHP olarak sözümüz sözdür. En yakın zamanda sandık gelecek, o sandıkta iktidar olacak ve iktidara geldikten sonraki 8 Nisan’ı tüm ülkedeki Roman vatandaşlarımız bayram olarak kutlayacak. Romanlara hayal kurmayı öğrettik diyenlere, ‘Roman kardeşlerimizin hep çok güzel hayalleri olmuştu. Onların hayal kurmayı öğrenmeye değil, kurdukları hayalleri gerçekleştirecek imkanlara ihtiyaçları var. CHP, Roman Eylem Planı ile Roman dostu belediye başkanları ile Roman vatandaşlarımızın hayallerini gerçekleştiren hizmetler sunmaya devam edecek. Eşit eğitim, eşit yaşam ve eşit barınma hakkına; herkesin dini, dili, ırkı, etnik kökeni ne olursa olsun eşit bir vatandaş olarak aynı haklara sahip olacağı çağdaş, demokratik Türkiye’yi oluşturacağız.”

Yangir: Bugün çok mutluyum

İzmir’de tarihi bir gün yaşatan Roman Kültür Merkezi açılış töreninde konuşan Konak Belediyesi’nin Roman Meclis Üyesi Ali Yangir de mutluluğunu, “Mahallemizde, belki de İzmir’de, belki de Türkiye’de ilk defa tarihi bir binada Roman Kültür Merkezi açılıyor. Mahallemize böyle bir merkez kazandırdıkları için Abdül Batur Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Ben bugün çok mutluyum” sözleri ile ifade etti.

Konuşmalarının ardından Roman Kültür Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Açılış kurdelesi tüm katılımcılarla birlikte kesilirken, bölgede yaşayan Roman vatandaşlar günün anısına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a Atatürk portresi armağan etti.

7’den 77’ye hizmet verecek

Asırlık tarihi binada açılan Konak Belediyesi Roman Kültür Merkezi, her yaştan bölge insanının yararlanabileceği, çok amaçlı bir merkez olarak hizmet verecek. Merkezde ilk etapta okuma-yazma, yaratıcı drama, temel müzik eğitimi, ritim, üflemeli, yaylı sazlar, film, belgesel ve fotoğrafçılık kursları düzenlenecek. Açılacak kurslardan biri de müzik aletleri bakım ve onarım kursu olacak. Merkezin alt katında müzikle ilgili eğitimler verilirken, orta kat kadın, aile ve çocuklara yönelik çalışmalara ayrılacak. Merkezin üst katında ise gençlerle ilgili çalışmalar yürütülecek.

Yeni hayatlara kapı aralayacak

Konak Belediyesi’nin İZKA desteğiyle, harabe bir haldeyken özgün karakterini koruyarak restore ettiği ve şehre kazandırdığı tarihi yapının kim tarafından yapıldığı bilinmiyor ancak ana giriş kapısı üzerindeki kitabede 1905 tarihi yazıyor. Çok yakında yeni hayatlara kapı aralayacak asırlık yapı, özelikle tavan süslemeleriyle dikkat çekiyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum