Bu illerde kiralar yüzde 75 arttı!

Gayrimenkul platformu hepsiemlak'ın yayınladığı endeks verilerine göre üç büyük şehirdeki ev kiralarında son bir senede yüzde 75 oranında fiyat artışı yaşandı.

Bu illerde kiralar yüzde 75 arttı!

Gayrimenkul platformu hepsiemlak'ın yayınladığı endeks verilerine göre üç büyük şehirdeki ev kiralarında son bir senede yüzde 75 oranında fiyat artışı yaşandı.

Bu illerde kiralar yüzde 75 arttı!
12 Mart 2022 - 12:22

Gayrimenkul platformu hepsiemlak'ın yayınladığı endeks verilerine göre üç büyük şehirdeki ev kiralarında son bir senede yüzde 75 oranında fiyat artışı yaşandı.

Emlak sektörüne yönelik araştırmada, kiralık konut fiyatlarında son bir senede en fazla yükselen 3'üncü il yüzde 78 ile İzmir oldu.

Kiralık konut sektöründeki hareketliliğini 2022 yılı içinde de korumayı sürdüren İzmir’de ilçeler arasında yüzde 81’lik artış ile birinciliği Konak aldı. Konak'ı sırasıyla şu ilçeler takip etti; yüzde 73 ile Karabağlar, 71 ile Balçova, yüzde 60 ile Karşıyaka ve yüzde 31 ile Bornova.

Yüksek girdi maliyetleri sebebiyle konut üretimde yaşanan azalmayı vurgulayan gayrimenkul sektörü temsilcileri, kiralardaki bu yükselişin süreçeğine dikkat çekti.

"KİRALAR YÜZDE 40 YÜKSELECEK"
Yaşanan kira artışlarına ilişkin konuşan 444 Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucularından Genel Müdür Bora Arslan şu ifadeleri kullandı: "Konut sektöründe yeni arz olmamasına rağmen artan talep, fiyatları da yükseltiyor. Öte yandan deprem nedeniyle insanlar daha yeni konutları tercih etmeye başladı. İnşaat sektöründe yaşanan konut maliyetlerinin artmasından dolayı tüketicinin alım gücü de düştü. Satın alma yerine kiralık konutlara yönelim gözleniyor. Bu durum, hem konut hem de ticari alanların kiralarının yükselmesine neden oldu. 2022 yılı sonuna kadar en az yüzde 40'lık bir ek kira artışının sözkonusu olacağını düşünüyorum."

"KONUT ÜRETİMİ AZALDI; KİRALAR ARTTI"

Masse Gayrimenkul Ofis Brokeri Seyhun Acar İse şu ifadeleri kullandı: "Enflasyonun yükselmesi, beraberinde inşaat malzemeleri ve arsa bedellerinin de artmasına neden oldu. Dolayısıyla müteahhitler de yeni proje üretme konusunda tereddüt içindeler. Vatandaşların alım gücünün düşmesi nedeniyle konut satışlarında da azalma var. Bu bir arz talep meselesi. Eğer daha çok konut yapılırsa kira oranları da buna paralel olarak düşecektir. Geçen yıl 2 bin 800 TL. bandındaki evler bu yıl 5 bin liraya kiralanıyor. Vatandaşlar ister istemez bu paraları ödemek durumunda kalıyor. İzmir’deki deprem faktörü de, insanların yeni binaları tercih etmelerine neden oluyor. Stoklardaki azalma nedeniyle fiyat artışları artmaya devam edecektir."

"KİRALIK KONUTTA TALEBE YETİŞEMİYORUZ"

Coldwell Banker Life Broker'ı Uğur Sezginer'de şu şekilde konuştu: "Şu anda hem satılık hem de kiralık konutlarda büyük bir artış yaşanıyor. İzmir gerek yaşam koşulları gerekse de iklimi ve tatil merkezlerine olan yakınlığı nedeniyle ilgi görmeye devam ediyor. İstanbul ve  Ankara  gibi büyük kentlerden İzmir'e olan göç de bu artışı tetikliyor. Öte yandan insanların kazançları aynı oranda artmadı. Eskiden karı koca çalışıp kredi çekerek ev alabilen tüketici, kiralamaya yönelmek zorunda kaldı. Adeta kiralık konutta talebe yetişemiyoruz. Artan talep, fiyatları da yükseltiyor. Kiralar TÜFE'ye göre belirlenir. Artan enflasyon nedeniyle bu oran da yükseldi."

"FİYATLARDA YÜKSELİŞ SÜRER"

FCTU Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Okay'da şunları kaydetti:"Konutlarda emlak değerleri arttı. Bunu baz alarak kiralama fiyatları da yükseldi. Yatırımcılar da konut fiyatına göre kira artışı yapmak durumundalar. Geçen yıla oranla yaşanan % 78 fiyat artışını hep birlikte görüyoruz. Kiralık konutlara olan talep, beraberinde fiyatları da yükseltti. İnşaat sektörü 2 - 3 yıldır imalat yapamadı. Yapımı devam eden inşaatlar da ancak önümüzdeki yıl tamamlanacak. Kiralık konut bir şekilde temin ediliyor; fakat fiyatlar yükseldi. Dolar ve enflasyon artmaya devam ettikçe, hem konut fiyatları hem de kiralama bedelleri artmaya devam edecek."


YORUMLAR

  • 0 Yorum