Depreme karşı tek önlem bina güçlendirme!

Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur, Türkiye'nin aktif fay hattı üzerinde olduğunu anımsatan depreme karşı alınacak tek önlemin bina güçlendirmek olduğunu dile getirdi.

Depreme karşı tek önlem bina güçlendirme!

Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur, Türkiye'nin aktif fay hattı üzerinde olduğunu anımsatan depreme karşı alınacak tek önlemin bina güçlendirmek olduğunu dile getirdi.

Depreme karşı tek önlem bina güçlendirme!
03 Mart 2021 - 13:41

Türkiye'nin aktif 3 fay hattı üzerinde yer alması nedeniyle yüksek risk grubunda yer aldığını söyleyen Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur, bina güçlendirmenin depremin tek aşısı olduğunu belirtti. Türkiye'de son yıllarda meydana gelen depremler, vatandaşların binasını sorgulamasına sebep olsa da deprem gerçeği bir süre sonra unutuluyor. Ülkemizin birçok bölgesinde eski yönetmeliklerle yapılmış depreme karşı dayanıksız binalar yer alırken araştırmalar sonucu ortaya çıkan rakamlar yaşanabilecek felaketi ortaya koyuyor. 

6 BÜYÜKŞEHİRDE 9,1 MİLYON KİŞİ YAŞLI KONUTLARDA OTURUYOR 

Türkiye’nin büyük bir çoğunluğunu oluşturan üretim, ticaret ve turizm faaliyetlerinin en yoğun olduğu bu 6 şehrin ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu belirten Mapei Genel Müdürü Selman Tarmur “16 ve üstü yaşa sahip konutların en yoğun bulunduğu kent yüzde 34,15 İzmir, kentte 1,4 milyon kişi bu konutlarda yaşıyor. Ankara’daki konutların yüzde 30,79’u 16 yıllık veya daha eski, 1,7 milyon kişi, sayısı 547 bin adedi bulan konutlarda oturuyor. Araştırmada en çarpıcı sonuç ise İstanbul’da karşımıza çıkıyor. Kentte 16 ve üstü yaşa sahip konut oranı yüzde 30,67. Sayısı 1 milyon 387 bin adedi bulan bu eski konutlarda 4 milyon 576 bin kişi yaşıyor. Bursa'da yapımının üzerinden 16 ve daha uzun süre geçmiş konut oranı yüzde 21,86, Antalya'da ise yüzde 13,17. Bu 6 kentte toplamda 9,1 milyon kişi, 16 ve üzeri yaşa sahip konutlarda oturuyor" dedi.

 

KISA SÜREDE ETKİLİ ÇÖZÜM: BİNA GÜÇLENDİRME 

Pandemi sürecinde koronavirüs hastalığından kurtulmak için tüm önlemleri alırken, maalesef halen daha depreme karşı dayanıksız binaların içinde yaşamın devam ettiğini aktaran Selman Tarmur “Bina güçlendirme çalışmaları kısa sürede en etkili çözüm.  Bir binayı yıkıp yapmak için 18 ile 24 ay arası beklemek gerekiyor. Güçlendirmede bu süre 4 ile 6 ay arasında. Binanın yıkıp yeniden yapıldığı zaman kaybedilen alanlarda olabiliyor. Güçlendirme yapıldığında ise yaşam alanızdan kayıp yaşamıyorsunuz. Yıkıp yapmakta harcanacak maliyetin yüzde 30’una binayı güçlendirip oturmanız mümkün. Kriterlere uygun şekilde güçlendirilen binaların, deprem güvenliği açısından yeni yapılardan hiçbir farkı kalmaz. Tüm eski binaların yıkılarak yeniden yapılması maddi ve manevi olarak mümkün olmayacağından, bu yapıların uygun olanlarının, tespit edilerek güçlendirilmesi yıkıp yeniden yapmaya göre her açıdan daha uygun olacaktır” diye konuştu.

BİNA GÜÇLENDİRME YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

1.Güçlendirme projesi hazırlanmadan önce, binada yapılacak analiz çalışmaları büyük bir öneme sahiptir.

2.Binanın güçlendirme projelendirilmesini yapan firmanın tecrübesi, bilgi birikimi ve işe hassasiyeti uygulamada çıkacak maliyeti minimize edeceğinden yetkin ve kurumsal firmalara bu projelerin hazırlatılması,

3.Güçlendirme çalışmaları kapsamında dünya standartlarında belgelendirilmiş uygun malzemelerin kullanılması,

4.Uygulamayı yapacak olan firma veya ekiplerin sadece bu alanda çalışmış ve işin püf noktalarını bilecek tecrübeye sahip olması,

5.Güçlendirme çalışması yapmak isteyen bina sahiplerinin binalarının durumlarını analiz ettirmesi,

6.Binada hak sahibi tüm kişilerin onay vermesinden sonra, güçlendirme çalışmalarını yapacak firmanın belediye ile olan yasal prosedürleri de yerine getirmesi gerekir.

 

BİNA GÜÇLENDİRME HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR 

YANLIŞ 1: Bina güçlendirme yerine binayı yıkıp yeniden yapmak daha az maliyetlidir.
 
DOĞRU: Yıkıp yeniden yapmak yerine bina güçlendirmesi çok daha uygun maliyetlidir.
 
YANLIŞ 2: Güçlendirme çalışmaları yerine yalnızca kentsel dönüşüm kapsamında devlet desteği veriliyor.
 
DOĞRU: Bina güçlendirme çalışmaları kapsamında daire sahiplerine devlet desteği veriliyor.
 
YANLIŞ 3: Eski binalarda güçlendirme çalışması yapılamaz, hepsinin yıkılması gerekir.
 
DOĞRU: Gerçekleştirilecek yapısal analiz sonucunda binanın güçlendirmeye uygun bulunması durumunda, eski binalarda da güçlendirme çalışması yapılabilir.
 
YANLIŞ 4: Ev sahipleri binanın riskli olup olmadığını anlayabilir.
 
DOĞRU: Binanın riskli olup olmadığı alanında uzman kişiler tarafından yapılan ölçümler sonucunda  anlaşılır.
 
YANLIŞ 5: Binayı yıkıp yeniden yapmak, yapısal güçlendirmeye göre daha sağlam olur.
 
DOĞRU: Bina güçlendirme çalışmaları ile yıkıp yeniden yapılan binada aynı standartlarda mühendislik hizmeti alındığından sağlamlık derecesi aynı olur.


YORUMLAR

  • 0 Yorum