Emlak ilanlarıyla ilgili e-Devlet üzerinden yetkilendirme süreci 15 Eylül’de başlayacak. Artık sadece mülk sahipleri tarafından yetkilendirilen emlakçılar, satılık ve kiralık ilanları yayınlayabilecek. Bu düzenleme ile emlak piyasasına düzen getirilmesi hedefleniyor ve hızlı bir dijital geçiş yapılması planlanıyor.
EMLAKÇI SEÇİMİ VE YETKİLENDİRME NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Emlakçı seçerken ve yetki verirken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar bulunuyor. Öncelikle emlak danışmanının yetki belgesine sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca, yapılan yetkilendirme sözleşmesinin yazılı olması ve taraflar arasındaki hak ve yükümlülükleri net bir şekilde belirtmesi gerekiyor. Bu süreçte e-Devlet üzerinden yapılacak olan yetkilendirme de önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor.
YETKİ VERME VE İLAN YAYINLAMA İŞLEMİ
Emlakçı seçiminden sonra yazılı sözleşme yapıldıktan sonra yetki verme işlemi gerçekleştirilecek. Bu süreç e-Devlet üzerinden yapılacak ve yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan girişi yapamayacak. Yetki belgeli emlakçılar, sitelere ilan verebilecek ve EİDS yetki doğrulama uygulaması sayesinde daha güvenilir bir ortam oluşturulacak.
HİZMETLER VE ÜCRETLER
Emlakçılar sadece taşınmaz alım satımı ve kiralamasına aracılık etmekle kalmayıp, farklı hizmetler de sunabiliyor. Ancak bu hizmetlerin sözleşmede belirtilmesi gerekiyor. Alım satım durumunda ve kiralama işlemlerinde belirlenmiş ücretler mevzuata uygun olarak ödeniyor ve hizmet bedeli taraflar arasında eşit şekilde paylaşılıyor.
KOMİSYON HÜKÜMLERİ ve TAŞINMAZ GÖSTERME BELGESİ
Emlakçıların alım satım ya da kiralama işlemleri sırasında komisyon talep etmeleri belirli kurallara tabi. Taşınmaz gösterme belgesi düzenlenmesi ve taşınmazın direkt olarak mülk sahibinden kiralanması veya satın alınması durumunda emlakçının hakları mevzuata göre korunuyor. Bu belgeyle, taşınmaz gösterme hizmeti karşılığında bedel talep edilemeyeceği de önemli bir detaydır.
YORUMLAR