Ev sahibi de şikayetçi kiracı da: Canımdan bezdim, çare bulunsun

Kiracılar fahiş kira artışlarından, ev sahipleri ise yıllar süren tahliye davalarından şikayetçi.

Ev sahibi de şikayetçi kiracı da: Canımdan bezdim, çare bulunsun

Kiracılar fahiş kira artışlarından, ev sahipleri ise yıllar süren tahliye davalarından şikayetçi.

Ev sahibi de şikayetçi kiracı da: Canımdan bezdim, çare bulunsun
26 Eylül 2024 - 13:50

Ekonomideki durum nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar şiddete varan boyutlarda sürmeye devam ederken her iki taraf da mağdur olduğunu düşünüyor ve çözüm istiyor.

Çözüm platformu Şikayetvar, kiracıların ve ev sahiplerinin şikayetlerini derledi.

MAAŞIM 20 BİN TL, 11 BİN TL KİRA VERİYORUM

"Yüzde 67 kira zam mı nedir? İnsaf ya, insaf! 20 bin TL maaşla çalışıyorum. Yeni evliyim ve 11 bin TL kira veriyorum. Sizin yaptığınız kira zammıyla, kiram ile maaşım neredeyse aynı oldu. Nasıl geçineceğim?"

3 BİN TL'DEN 10 BİN TL'YE ÇIKARMAK İSTİYOR 

"Kira denetleme konusunda neden bir şey yapılmıyor? Kiram 3 bin TL iken ev sahibi 10 bin TL istiyor şu an. Ben bir asgari ücretli çalışan olarak bu kira bedelini nasıl ödeyeyim? Ev sahipleri neden bu kadar değer görüyor, kiracılar eziyet çekiyor? Ev sahibimin kirayı bu kadar yükseltmesi hangi kanunda var? Devleti tanımıyor mu bu insanlar? Gereğinin yapılmasını istiyorum." 

CANIMIZDAN BIKTIK, EVSİZLERİ EV SAHİBİ YAPIN

"Yaklaşık 5 senedir aynı evde oturuyoruz. 3 bin TL olan kira bir anda 10 bin TL'ye yükseldi. Acaba hükümet büyüklerimiz bir çare düşünmüyorlar mı? Canımızdan bıktık, bir el atsanız artık. Emekli maaşı 10 bin TL, kira 10 bin TL. Nasıl bir mantıktır bu, anlamış değilim. Sokakta mı kalacağız? Ya da hiç evi olmayanlara konutlar yapsanız da kira öder gibi ev sahibi olsak, acaba hiç düşünmüyor musunuz? Artık bir dur deseniz, bu millet ne yapacak? Çaresiz bırakıyorsunuz insanları, anlamıyorum. Siz de bir çare bulamıyorsanız biz ne yapacağız? Yani düşünüyorum ama artık kafam almıyor. Bir çare bulun ya da çare yaratın, evsizleri ev sahibi yapın. Durumun kötü olduğunun ne zaman farkına varacaksınız?" 

DEPREMZEDEYİM KİRAM YÜZDE 100 ZAMLANDI

"Depremzede olduğum için ev sahibim, yıllık kontratım bitince 6 bin 500 TL olan kirayı yüzde 100 zam yaparak 13 bin TL'ye çıkarmak istiyor. Bu fahiş zammı kabul etmediğim için beni evden çıkarmakla tehdit ediyor. Zamla ilgili olarak devletimizden yardım talep ediyorum. Fırsatçılarla ilgili gereğinin yapılmasını arz ederim." 

KİRACI EVDEN ÇIKMAK İÇİN 300 BİN TL İSTİYOR

"Kirada oturan bir ev sahibiyim. Kendi evim iş yerime yakın olmasına karşın 1 saat yol gidiyorum. 1 yıldır kiracımın evi tahliye etmesini bekliyorum. Kiracım 3+1 havuzlu bir sitede çok cüzi bir rakama otururken ben depreme dayanaksız eski bir binada oturuyorum. Kiracım üstelik en az 1 yıl daha evde oturacağını 1 yıl sonra da evden çıkmak için 300 bin TL talep ediyor. Kendi evimde ihtiyacım olmasına rağmen oturamıyorum. Kiracının benden para istemesi tacizine maruz kalıyorum. Adli süreç yavaş işliyor. Bu yavaşlık ev sahiplerini çok durumda bırakıyor. Mağdurum ve mağduriyetimin görülmesini istiyorum." 

KİRACIMLA YÜZ YÜZE KALIYORUZ

"2022'de evlilik sebebiyle kiracımı evden çıkarmak için mahkemeye başvurdum. Mahkemenin ikinci celsesinde karara bağlandı ve tahliyesine karar verildi her şey ortadayken kiracım istinaf mahkemesine taşıdı. 3 ayda gelmesi gereken kararın istinaf mahkemesinin yoğunluğundan dolayı 18 ay ila 24 ay süresinde geleceğini söylüyor avukatım. Kendi evim varken başka evde 20 bin TL'ye kiraya oturmaktayım. Bu durum daha ne kadar sürecek bilmiyorum. Biz kiracım ile karşı karşıya kalıyoruz. Bir çözüm bekliyorum." 

HEM KİRA HEM KREDİ ÖDÜYORUM

"2022'de aldığım evden çıkmayan kiracı yüzünden mağduriyet yaşıyorum. İstinaf mahkemesi kararı bekliyoruz. Kendim kirada oturuyorum ev sahibim kira artırıyor doğal olarak. Enflasyon koşullarında 2 yıldır hem kira hem kredi ödüyorum. İlk mahkeme tahliye kararı verdi. Kiracı istinafa başvurdu hala istinaf kararı bekliyorum. Bu yaşam koşullarında artık dayanacak mecal kalmadı. Kira derdinden kurtulalım diye ev aldık şimdi hem kira hem kredi ödüyorum. Oturan kiracıya kira tespit davası dahi açmadım. Çocuğumun rızkından kesip kira ödüyorum. Lütfen artık şu dosya sonuçlansın zaten karar belli. 2 yıldır ettiğim zarar yeter." 

YORUMLAR

  • 0 Yorum